Medicii care se vor angaja în raioanele din sudul țării vor primi împrumuturi pentru locuințe rambursate de autoritățile locale

Autoritățile din Găgăuzia se confruntă cu o lipsă acută de personal medical. Pentru spori interesul tinerilor medici de a se muta în raioanele și satele din sudul Moldovei, autoritățile locale vor oferi bonusuri solide pentru medicii care vor veni în autonomie – cumpărări preferențiale de locuințe, la care 75% din împrumut este rambursat din bugetul local.

separator
Despre acest lucru a spus bașcanul ales al Găgăuziei, Irina Vlah, într-un interviu pentru emisiunea „Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova, care se difuzează pe canalul de televiziune NTV-Moldova, relatează noi.md.

Irina Vlah s-a adresat tuturor tinerilor care au absolvit Universitatea de Stat de Medicină, îndemnîndu-i să vină să lucreze în Găgăuzia, care se confruntă cu o insuficiență de personal medical.

„Astăzi în Găgăuzia avem nevoie de 100 de doctori în diferite specializări. Începînd cu 1 ianuarie 2019, în Găgăuzia funcționează un program, potrivit căruia orice medic care vine să lucreze în Găgăuzia primește 50 mii de lei din bugetul autonomiei. Odată ce se angajează, el primește imediat 50 mii de lei. Sunt problemele lui pe ce va cheltui acești bani. Aceștia sînt bani pentru adaptare, să spunem așa. El se adaptează în Găgăuzia. Acesta este primul sprijin din partea autorităților găgăuze”, a remarcat bașcanul ales.

,,Adică medicul care vine în Găgăuzia va putea primi 50 de mii de lei. În al doilea rînd, el va putea lua un împrumut pentru a-și cumpăra prima locuință în Găgăuzia, iar 75% din creditul pentru acest medic va fi rambursat din bugetul autonomiei. Voi fi bucuroasă să-i văd pe toți cei care vor lua o asemenea decizie. Ne angajăm să-i sprijinim pe tot parcursul procesului documentar și în adaptarea lor în regiunea noastră. Avem mare nevoie de medici în Găgăuzia”, a mai spus Irina Vlah.

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

Moldova a obținut medalia de bronz la Unversiada Mondială din Napoli
Articolul anterior
Ucraina a eliminat restricţia de 90 de zile pentru transportatorii moldoveni de pasageri şi mărfuri
Articolul următor