Cancerul gastric ereditar. Evaluarea riscurilor de către experții CENTOGENE (Germania) – lider mondial în domeniul testărilor genetice, doar la ALFA DIAGNOSTICA

Situație de alertă în Republica Moldova

Mai mult de 800 oameni se îmbolnăvesc în fiecare an. Aproximativ 3% (25 persoane) – au cancer ereditar (cancer gastric difuz, HDGC), condiționat de mutații în genele corespunzătoare.

separator

Factori ce cresc riscul cancerului gastric

Istoricul familial 

  • Persoanele ai căror membri de familie au fost diagnosticați cu cancer gastric, precum și sindromul Lynch, cancerul mamar ereditar și cancerul ovarian, polipoză adenomatoasă familială.

Vârsta

  • Peste 55 de ani

Sexul

  • Bărbații se îmbolnăvesc de 2 ori mai des.

Infecția cu Helicobacter pylori

Caracterul alimentației și stilului de viață

  • Aportul excesiv de sare, produsele preparate prin metoda afumării, murături, marinade și a consumului mic de legume.
  • Fumatul

Nocivități  profesionale

  • Praful de cărbuni, lucrul cu lacuri și vopsele, producerea cauciucului, metalurgie.

Cui se recomandă această testare? 

Persoanelor sănătoase, în familiile cărora au fost cazuri de HDGC.

  • Două sau mai multe cazuri de cancer la rudele de prima și a doua linie (la unul din pacienți cancerul trebuie să fie diagnosticat la vârsta de până la 50 ani).
  • Trei și mai multe cazuri de cancer la rudele de prima și a doua linie, indiferent de vârstă în timpul stabilirii diagnosticului.

Pacienților cu cancer gastric difuz, cu diagnostic stabilit până la vârsta de 40 ani.

Pacienților cu cancer lobular al glandei mamare, cu diagnostic stabilit până la vârsta de 40 ani.

 Interpretarea rezultatelor testului

  • Un rezultat POZITIV (detectare de mutații semnificative) înseamnă o probabilitate crescută de a dezvolta cancer de-a lungul vieții. În special, prezența mutațiilor în gena CDH1 cu probabilitatea dezvoltării HDGC în timpul vieții este estimată la 70-80%.
  • Un rezultat NEGATIV (nu au fost detectate mutații semnificative) înseamnă aproximativ același risc, ca și riscul îmbolnăvirii de cancer printre populație.

 Notă!

  • Rezultatele testului trebuie întotdeauna discutate cu medicul-genetician și/sau medicul-oncolog.

 Denumirea testului

  • Gastric Cancer Panel cel mai bun panou complex, care include cele mai importante gene, mutații ce cresc dramatic riscul de dezvoltare a cancerului gastric difuz: BMPR1A, CDH1, EPCAM, MLH1, MSH2, MSH6, PMS1, PMS2, SMAD4

Metoda de cercetare:

  • Next Generation Sequencing (NGS) with Copy Number Variation (CNV), Deletion/Duplication Testing (MLPA/qPCR).

Pregătirea

  • Nu necesită o pregătire specială.

 Prețuri și termeni

  • 20.400 lei, 25 de zile lucrătoare

 Prelevarea probei

Laboratorul medical Alfa Diagnostica

Adresa: mun.Chișinău, str. N.Testemițanu; Telefoane de contact: 21022 82 44 44, 078 85 44 44

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Accident la Căușeni, cu trei morți. Imagini teribile
Articolul anterior
O vedetă de peste Prut a devenit pentru prima dată mamă, la 50 de ani. Cum a născut?
Articolul următor