Studiile în străinătate au devenit în ultimii ani un subiect și o posibilitate la care tot mai mulți tineri moldoveni se gândesc atunci când vine vorba despre formarea lor academică. Cert este că sistemele educaționale din întreaga lume sunt atât de diferite, iar unele cuceresc prin atractivitate și felul în care sunt concepute, creând condiții favorabile de neegalat pentru tineri și viitorul acestora.
Nata Albot a dezvăluit pe pagina sa de facebook câteva lucruri curioase despre sistemul de învățământ canadian. De 6 ani, jurnalista este stabilită în Canada împreună cu familia sa.
,,După 2009 sentimentul de aprofundare în criză devenea din ce în ce mai puternic pentru mine în Moldova. Frate-meu atunci mi-a zis: Cel mai deștept lucru pe care poți să-l faci pe timp de criză e să înveți. De asta am ajuns în 2013 în Canada”, mărturisește Nata Albot.,,1. Sistemul de învățământ canadian e o gigantică afacere, gândită astfel ca să poți reveni la studii la orice vârstă, la orice specializare și pe orice anotimp (poți începe școala anul împrejur, nu doar toamna)
2. Poți face un bacalaureat într-un domeniu(numit la noi licență) sau în mai multe domenii, adică bac par cumul, ceea ce fac eu: franceză, turism gastronomic și marketing.
3. O licență universitară echivalează cu 90 de credite, pe care le acumulezi, absolvind 30 de cursuri obligatorii. Fiecare curs echivalează cu 3 credite. Din experiența mea însă, nu a fost posibil să mă încadrez în 30 cursuri. Unele din ele au cursuri prealabile, fără care nu poți începe cursul obligatoriu.
4. Sistemul îți permite, dacă ai timp, nu muncești, n-ai familie, să iei câte cursuri vrei per trimestru. Cu cât mai multe poți lua, cu atât mai repede absolvești. Dar, în egală măsură, te lasă să iei măcar și-un curs. Important e să termini licența în termenul stabilit, în cazul meu am 10 ani ca să termin bacalaureatul.
5. Orarul de cursuri nu ți-l impune universitatea. Poți lua cursuri dimineața, seara sau weekend. E foarte convenabil pentru cei care au familie sau un job.
5. Pentru a face școală ai nevoie de mulți bani. Statul te ajută cu bursă, o parte din care trebuie să începi a o returna la bancă, cu un procent, la 6 luni de la absolvirea universității. Ca să beneficiezi de bursă trebuie să fii la timp complet, adică minim 3 cursuri pe trimestru. Cei cu copii sub 6 ani, pot beneficia de bursă și făcând doar 2 cursuri. Eu însă mă grăbesc să absolvesc, așa că toamna asta am luat 3 cursuri și am regretat.E prea stresant să împac acest ritm de studii cu familia.
Învăț deja de 6 ani, am 2/3 din studii terminate, am 15 mii datorie de bursă la bancă și am început a scoate foloase financiare deja cu ajutorul cunoștințelor acumulate. Studiile sunt o investiție și trebuie privite ca atare. Eu cred că merită efortul, dar voi?”, își întreabă Nata urmăritorii virtuali.