Dr. Ovidiu Bojor: „Mâncați ceapă cât de des, deoarece previne crizele de inimă, stimulează rinichii şi ficatul şi calmează sistemul nervos”

Dr. Ovidiu Bojor (93 de ani) afirmă despre ceapă că are proprietăţi terapeutice excelente. Ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizand sangele, pentru a impiedica formarea cheagurilor de sange, depunerea de placi aterosclerotice si aparitia unui infarct miocardic. Potrivit studiilor, ceapa contine un compus numit alil propil disulfid, care, la fel ca insulina, ajuta la reglarea nivelurilor zaharului din sange. Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorita efectelor hipoglicemiante. De asemenea, ceapa are efecte stimulente, dar si calmante asupra sistemului nervos, astfel stimuland ficatul și rinichii, având o acțiune diuretică care ajută la eliminarea ureei și a clorurilor.

separator

Ceapa este benefică în caz de: răgușeală, tuse, edeme, ascita, ciroză, pleurezie, pericardită, prostatită, adenom de prostată.

Mod de aministrare: Ovidiul Bojor recomandă consumul a 1-2 cepe pe zi.

  • Sau puteți lua tinctură de ceapă, preparată în casă: tăiați 2 cepe mici felii și puneți la măcerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Lăsați 10 zile, apoi strecurați și luați câte 2 lingurițe pe zi, cu puțină apă, înainte de masa de prânz și de cină.
  • În caz de prostatite și diabet de tip 2 faceți cure de 10 zile, timp de 6 luni.
  • În caz de tuse, laringită, bronsite, beți decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi.
  • În caz de afecțiuni biliare puneți 1-2 cepe la măcerat în 100 ml de ulei de măsline și luați 2-3 lingurițe pe zi.
  • Tensiune arterială – indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subțierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge și curăță sângele de grăsimi nesănătoase. Colesterol – mâncând o jumătate de ceapă crudă în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor diminua, se vor estompa manifestările trombozei și vor fi prevenite accidentele cardiovasculare.
  • Prevenirea cancerului de colon – fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor bune din colon și ajută la reducerea riscului creșterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului.
  • Constipație și flatulență – pentru ameliorarea constipației cronice și flatulenței se va consuma ceapă din belșug.
  • Diabet – cromul din compoziția cepei menține sănătatea celulelor, în special la persoanele care suferă de diabet, contribuie la scăderea nivelului de insulină și crește toleranța la glucoză.
  • Proprietăți diuretice și de curățare a sângelui – ceapa impiedică retenția de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guta și artrita
  • Este utilă pe vreme rece pentru indepartarea infecțiilor, reduce febra și transpirația manifestate în raceală și gripă.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Nu dărui aceste cadouri în anul șobolanului
Articolul anterior
Foto! Stilul și frumusețea și-au dat întâlnire la cea mai relaxantă cuconadă organizată în inima Capitalei!
Articolul următor