Dr. Ovidiu Bojor (93 de ani) afirmă despre ceapă că are proprietăţi terapeutice excelente. Ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizand sangele, pentru a impiedica formarea cheagurilor de sange, depunerea de placi aterosclerotice si aparitia unui infarct miocardic. Potrivit studiilor, ceapa contine un compus numit alil propil disulfid, care, la fel ca insulina, ajuta la reglarea nivelurilor zaharului din sange. Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorita efectelor hipoglicemiante. De asemenea, ceapa are efecte stimulente, dar si calmante asupra sistemului nervos, astfel stimuland ficatul și rinichii, având o acțiune diuretică care ajută la eliminarea ureei și a clorurilor.
Ceapa este benefică în caz de: răgușeală, tuse, edeme, ascita, ciroză, pleurezie, pericardită, prostatită, adenom de prostată.
Mod de aministrare: Ovidiul Bojor recomandă consumul a 1-2 cepe pe zi.
- Sau puteți lua tinctură de ceapă, preparată în casă: tăiați 2 cepe mici felii și puneți la măcerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Lăsați 10 zile, apoi strecurați și luați câte 2 lingurițe pe zi, cu puțină apă, înainte de masa de prânz și de cină.
- În caz de prostatite și diabet de tip 2 faceți cure de 10 zile, timp de 6 luni.
- În caz de tuse, laringită, bronsite, beți decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi.
- În caz de afecțiuni biliare puneți 1-2 cepe la măcerat în 100 ml de ulei de măsline și luați 2-3 lingurițe pe zi.
- Tensiune arterială – indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subțierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge și curăță sângele de grăsimi nesănătoase. Colesterol – mâncând o jumătate de ceapă crudă în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor diminua, se vor estompa manifestările trombozei și vor fi prevenite accidentele cardiovasculare.
- Prevenirea cancerului de colon – fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor bune din colon și ajută la reducerea riscului creșterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului.
- Constipație și flatulență – pentru ameliorarea constipației cronice și flatulenței se va consuma ceapă din belșug.
- Diabet – cromul din compoziția cepei menține sănătatea celulelor, în special la persoanele care suferă de diabet, contribuie la scăderea nivelului de insulină și crește toleranța la glucoză.
- Proprietăți diuretice și de curățare a sângelui – ceapa impiedică retenția de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guta și artrita
- Este utilă pe vreme rece pentru indepartarea infecțiilor, reduce febra și transpirația manifestate în raceală și gripă.