Încă 107 persoane, depistate pozitiv cu Covid-19. Bilanțul urcă la 9.807 infectați

Astăzi, 8 iunie, în Republica Moldova sunt confirmate 107 cazuri noi de Covid-19. Bilanțul total urcă la 9.807 cazuri.

separator

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 404 teste primare.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 4, asistenți medicali – 3.

În total, 5.738 persoane au fost tratate de COVID-19.

În cadrul briefing-ului din această seară, secretarul de Stat, Constatin Rîmiș, a vorbit despre capacitatea sistemului de sănătate. La moment, în toate unitățile teritorial administrative, sunt activate secții destinate pacienților cu COVID-19. Numărul acestora este diferit și depinde nu doar de capacitățile instituțiilor spitalicești, dar și de situația epidemiologică din teritoriu.

Unele spitale utilizează doar paturile din secțiile de boli infecțioase, altele, pentru a răspunde la numărul de cazuri în creștere, au reprofilat alte secții (terapie, chirurgie, etc). Lucrul acesta se întâmplă prin decizia directorului instituției și este coordonat cu fondatorul, care, în cazul instituțiilor raionale este Consiliul Raional, iar în cazul instituțiilor municipale, este Consiliul Municipal.

În municipiul Chișinău se manifestă sporirea constantă a numărului de cazuri noi de infectare. Pentru a anticipa suprasolicitarea spitalelor în perioada următoare, astăzi, a fost reactivat ca spital COVID, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. La moment, sunt disponibile 90 de paturi, inclusiv 5 de terapie intensivă. La necesitate vor fi activate și alte secții suplimentare.

Constantin Rîmiș, medic epidemiolog:

„În contextul situației epidemiologice tensionate, vă îndemn să aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor dragi. Nu vă supuneți riscului. Respectați recomandările specialiștilor. Pericolul infecției cu COVID -19 nu a trecut, trebuie să dăm dovadă de maximă responsabilitate și precauție. Evoluția procesului epidemiologic depinde de fiecare din noi, de comportamentul nostru. Și anume de comportamentul nostru și responsabilitatea noastră ca societate, depinde și presiunea care va fi asupra sistemului medical. Vă îndemn să aveți grijă și să răsplătiți personalul medical care luptă fără întrerupere pentru viața și sănătatea cetățenilor, prin responsabilitate”.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Un cetățean străin a fost găsit fără suflare într-un hotel din Chișinău
Articolul anterior
Încă 7 oameni infectați cu Covid-19 și-au pierdut viața
Articolul următor