Ți-ai dori să-ți creezi propriul ringtone, să faci un aranjament muzical, să utilizezi corect efectele de sunet și să mixezi o piesă cap-coadă? Toate acestea sunt posibile la noul curs online pentru începători „Music Creators”, conceput de Centrul industriilor creative Artcor.
Cursul conține 12 lecții care se vor desfășură de 3 ori pe săptămână, în perioada 22 iunie – 17 iulie. În cadrul acestuia se poate înscrie orice doritor de la 14 ani, care vrea să încerce magia notelor muzicale. Mentorii cursului sunt compozitorul, aranjorul și membrul formațiilor „The Glimpse” și „The One” – Pavel Malîșev, dar și vocalista, membră a proiectului de top european „Run and Hide” – Laura Bodorin.Rezultatele participanților de la prima ediție a cursului pot fi ascultate AICI, iar testimonialele lor pot fi urmărite AICI.
„Music Creators” se desfășoară în cadrul Artcor School – o platformă de educație non-formală, care are drept scop dezvoltarea abilităților hard și soft în domeniul industriilor creative. Pe durata primului an de activitate, școala are lansate 8 tipuri de cursuri și circa 25 de evenimente educaționale, certificând 189 de studenți.
Experiență în spot-uri și filme
Beneficiarii cursurilor din cadrul Artcor School și-au dezvoltat abilitățile în diverse domenii și au reușit să le aplice în activitatea lor cotidiană. Fie că au colaborat cu cele mai mari companii din Republica Moldova ori au adus inovații în job-ul lor actual, rezultatele nu s-au lăsat așteptate.
Acesta este și cazul lui Mihail Bulgacov, care deși se află încă pe băncile Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a reușit deja să colaboreze cu câteva mari companii bancare și de telefonie mobilă din țară, dar și a participat la realizarea câtorva producții cinematografice autohtone.
Toate acestea, după ce tânărul a participat la cursul „Sound Design”, susținut de mentorul Artcor în domeniul producției de muzică și design de sunet, compozitorul Elias Tadeus.
Mihail Bulgacov a avut o ascensiune rapidă și la momentul actual este asistentul mentorului său, combinând studiile cu numeroasele proiecte în care este implicat.
„În cadrul cursului am acumulat informații extrem de utile despre fizica și sinteza sunetului și am avut parte de o experiență interesantă în domeniul de sound design pe care deja o pot aplica în activitatea mea cotidiană”, spune Mihail.
Track-urile finale de la cursul „Sound Design” pot fi ascultate AICI. Iar track-ul final comun, de la „Music Production” – AICI.
Design graphic în activități civice
Pentru Anetta Dabija, cursul de Graphic Design a fost o inspirație, dar și o modalitate de a obține abilitățile necesare pentru a-și crea propriile concepte grafice. Ea este activistă civică în domeniul urbanismului și și-a dorit să poată utiliza design-ul în promovarea activității sale din cadrul Asociației Obștești „Salvați Chișinăul”.
Mentorul cursului – fondatorul Agenției „Piko Creative”, Constantin Șarcov este unul dintre preferații studenților. „Aș mai face încă odată cursul de design, nu pentru că nu am reușit să asimilez informația, dar pentru că profesorul nostru este o sursă interminabilă de idei creative și cunoștințe artistice. Cursul a fost exact ceea ce am așteptat – un curs de bază, dar care oferă know-how-uri pe care nu le poți cunoaște sau afla altfel, din soft-uri și tutoriale”, menționează Anetta Dabija.
La momentul actual, urbanista creează singură bannerele pentru rețelele de socializare și este în proces de remodificare a logo-ului Asociației.
Podcastul în domeniul electoral
Cum poți aduce mai aproape de public subiectele electorale? Cristina Berlinschii de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) consideră că podcastul este o metodă inovativă prin care ar putea diversifica activitățile Centrului.
Mai mult de atât, formatoarea a lansat deja în cadrul CICDE primul podcast despre organizarea alegerilor prezidențiale pe timp de pandemie. Iar toate abilitățile necesare le-a însușit la cursul de Podcasting al Școlii Artcor.
Cristina Berlinschii a ales acest curs din curiozitate, dar și din necesitate. „Pentru mine totul a fost nou. Am învățat ce înseamnă un podcast, am aflat experiențele internaționale, am însușit tehnologia creării unui podcast calitativ și am înțeles că dacă ai dorință poți să faci asta și fără prea mulți bani.”
Mentora cursului, Stella Jemna, influenceră și autoare a podcastului „Aprinde Becul” își susține beneficiarii chiar și după finalizarea cursului, așa că Cristina este convinsă că seria lor de podcasturi lunare va fi realizată la un nivel cât mai înalt.
Prin cursurile sale, Școala Artcor are scopul de a contribui la îmbunătățirea abilităților profesionale ale angajaților din industriile creative autohtone. Aceasta își propune ca profesioniștii și companiile care au trecut prin programele educaționale Artcor, să fie apreciați și căutați pe piața locală și internațională, iar produsele și serviciile oferite de către ei să aibă o valoare adăugată înaltă.
Află mai multe detalii despre Școala Artcor pe www.artcor.md.
Artcor este Centrul Industriilor Creative, administrat de Asociația Companiilor de Creație COR, amplasat în incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.