11 frizerii au fost închise după efectuarea controalelor anti-Covid-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională Transport Auto continuă desfășurarea acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

separator

Pe parcursul ultimei săptămâni a lunii iunie, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, au efectuat inspecții la 194 de obiective ale economiei naționale: 84 frizerii, 41 instituții medicale, 38 farmacii și instituții care prestează servicii de fitness.

Urmare a evaluărilor, au fost identificate încălcări la 25 obiective. Astfel, a fost supendată activitatea a 13 instituții: 11 frizerii, 1 instituție medicală, 1 centru de sport și aplicate 8 procese verbale de contravenție.

De asemenea, în ultima săptămână, reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto, au organizat operațiuni de control în vederea prevenirii răspândirii infecției COVID – 19 în transportul public, gările și stațiile auto din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Cahul, Cantemir, Soroca și Edineț.

Agenția atenționează și solicită operatorilor, care efectuează transporturi rutiere de persoane prin servicii regulate locale, raionale, cât și cele din suburbii:

– să dezinfecteze mijloacele de transport înainte de efectuarea rutei;

– să evite supraîncărcarea unităților de transport, în perioada fluxului majorat de persoane, antrenând, după posibilitate, unități de transport cu capacitatea de îmbarcare mai mare;

– să transporte persoane corespunzător numărului de locuri în autobuze;

– fiecare călător să aibă mască de protecție

Totodată, angajații Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării monitorizează permanent situația în locurile publice (parcuri, stații de așteptare, curțile blocurilor), pentru responsabilizarea populației privind respectarea măsurilor de sănătate publică.

Angajații poliției, au depistat 68 încălcări privind nerespectarea de către cetățeni a regimului de autoizolare.

Reiterăm obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

– persoanele testate pozitiv cu forme ușoare ale bolii;

– persoanele stabilite ca contacți;

– persoanele vindecate;

– cetățenii care au intrat pe teritoriul RM.

De asemenea, reiterăm interzicerea activității tuturor parcurilor de distracție și a terenurilor de joacă în perioada pandemiei și conformarea autoritățile locale în acest sens.

Informăm că, de astăzi, 1 iulie, se reiau toate activităţile economice, cu respectarea măsurilor generale de prevenire a infecţiei COVID-19:

– Asigurarea respectării distanţei sociale între persoane de minim 1 m;

– Purtarea măştilor în transportul public, spaţiile comerciale, în spaţii publice închise şi deschise în cazurile în care nu poate fi respectată distanţa socială/fizică. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul;

– Respectarea regulilor de igienă a mâinilor, prin utilizarea soluţiilor de dezinfectare sau spălarea cu apă şi săpun;

– Respectarea etichetei tusei şi a strănutului;

– Monitorizarea individuală a stării de sănătate;

– Monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaţilor;

– Asigurarea triajului la intrarea în spaţii comerciale, instituţii publice şi la locul de muncă, inclusiv termometria;

– Asigurarea personalului/angajaţilor cu echipamente de protecţie;

– Asigurarea cu soluţii dezinfectante pentru mâini, la intrarea în încăperi şi la locul de muncă;

– Dereticarea umedă şi prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafeţelor, utilajelor, minim de 3 ori pe zi, la locul de muncă;

– Aerisirea/ventilarea spaţiilor

Este interzis:

– Aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje) în grupuri mai mari de 3 persoane;

– Aflarea în spații publice a persoanelor de peste 63 ani, fără necesitate strigentă;

– Aflarea persoanelor pe terenuri de joacă și sportive ;

– Activitatea unităților de agrement, jocuri de noroc și pariuri, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, cu excepția bibliotecilor și muzeelor ( fără organizarea evenimentelor culturale în masă);

– Organizarea ceremonilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire), în orice instituție, indifirent de statut public sau privat ;

– Activitatea taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor, centrelor de reabilitare/recuperare, inclusive balneosanatoriale, cu excepția Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii și Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare;

– Activitatea cluburilor de noapte (discoteci, ringuri de dans, karaoke) ;

– Organizarea întrunirilor în masă, în număr mai mare de 50 persoane;

– Părăsirea teritoriului RM, pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.

Totodată, a fost aprobat Ghidul practic ce prevede măsuri speciale de prevenire a infecţiei COVID-19 la locul de muncă (Anexa 2 la Hotărârea CNESP nr. 17), care poate accesat aici.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Video! Dianna Rotaru a lansat videoclipul la piesa „Corona Unidos”
Articolul anterior
În spitalele din țară, sunt reluate programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate
Articolul următor