Conform ultimelor estimări, se observă o tendinţă de micşorare a numărului populaţiei Republicii Moldova în fiecare an. Migraţia intensă şi mortalitatea ridicată sunt două dintre motivele acestei constatări demografice, confirmă specialiştii. Rata de creştere anuală a populației este de minus 1,7%, conform datelor provizorii pentru anul 2019.
Republica Moldova se situează cu acest indicator pe ultimul loc în clasamentul mondial.
Vecinii Republicii Moldova se clasează cu câteva poziţii mai sus, Ucraina – minus 0,5%, România – minus 0,6%, transmite IPN.
În cadrul unui eveniment organizat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), în ajunul Zilei Mondiale a Populației, şefa Direcţiei recensăminte a Biroului Național de Statistică, Valentina Istrati, a precizat că la 1 ianuarie 2020 populația țării alcătuia 2640,4 mii de locuitori, în scădere cu 45 mii faţă de anul precedent. Motivul principal al scăderii considerabile a populaţiei este migraţia netă.
Acest fenomen destul de intens implică în aceeaşi măsură atât femeile, cât şi bărbaţii. Cel mai mare declin se înregistrează la categoria de vârstă 20-24 de ani, a precizat specialista BNS. Indicatorii demografici prezentaţi de către BNS arată că rata natalităţii a scăzut de la 12,8 (anul 2018) la 12 copii născuţi vii la 1000 de locuitori (anul 2019). Mortalitatea este, la fel, uşor în scădere, de la 13,8 la 13,7 decese la 1000 de locuitori.
Lars Johann Lonnback, șef misiune, Organizația Internațională pentru Migrație, a remarcat că, potrivit unui studiu realizat de OMS în perioada 17 aprilie -17 mai, 30% din respondenți aveau planuri să revină pentru totdeauna acasă, la sfârșit de vară, început de toamnă, pentru că au pierdut locul de muncă sau de trai în țările în care au emigrat. Partea bună este că foarte multe persoane se vor întoarce cu diverse abilități deprinse acolo și chiar cu posibilități de investiții în Republica Moldova. Dar vor scădea remitențele și 38 de mii de gospodării casnice care depind de ele ar putea fi afectate de sărăcie. Astfel, e necesar să fie extinse programele economice și sociale pentru migranții care revin acasă.
Ziua Mondială a Populației este marcată la 11 iulie.