,,Doamne, cât de scumpă-i viața” – artista de muzică populară Ioana Căpraru a lansat cel mai nou videoclip al său într-o variantă modernizată!

Interpreta de muzică populară Ioana Căpraru a lansat un nou videoclip emoționant, care reunește generații: adulții deapănă cu dor firul vieții care trece mult prea repede, pentru cei tineri – experiența ascendenților și povețile lor sunt exemple de urmat.

,,Haideți dragii mei, cu toții

Să fim un pic mai buni

În urmă ne vin nepoții

Ce lăsăm acestei lumi?!”, ne cântă Ioana Căpraru.

Versurile și muzica au fost scrise de violonistul Vladimir Serbușcă, soțul interpretei, atunci când trecea printr-o perioadă grea a vieții. S-a întâmplat pe patul de spital, fiind internat pentru a fi operat de o tumoare malignă:

 ”Inspirația a venit în momentele când încercam să depășesc o perioadă plină de provocări, după ce am fost diagnosticat cu cancer la glanda tiroidă și a urmat o intervenție chirurgicală. Fiind angajat într-o luptă mare, pe patul de spital, și văzând câtă lume nenorocită este în jur, m-am convins încă o dată cât de scumpă e viața noastră și astfel versurile au venit de la sine, îmbinându-se armonios cu muzica, care deja era creată.

 În primul rând, m-am bucurat că i-a plăcut mult soției, Ioana Căpraru, care a interpretat cu multă dăruire și profesionalism această melodie.

A contat mult și echipa de muzicieni care au înregistrat piesa împreună cu mine, dar și regizorul de sunet Ionel Condrea, cărora le mulțumesc mult”, ne-a declarat Vladimir Serbușcă.

Videoclipul are la bază o idee originală de creație, care întrece tiparele unui videoclip tradțional de muzică populară, acesta fiind realizat de echipa de producție Viction Media Production.

,,Videoclipul este o realizare a noastră a tuturor, una foarte productivă, pentru care mulțumim mult întregului grup de creație, și în special autorilor Victoria Sanduta și Ion Stefanschi”, a declarat violonistul Vladimir Serbușcă pentru Unica.md.

Am avut inițial 3 scenarii total diferite. S-a discutat fiecare în parte cu artiștii. Ei au viziuni foarte moderne și într-un final am ales să mergem pe această linie, inspirată din viața reală. Scenariul este un pic neobișnuit pentru o piesă de muzică populară, dar noi tocmai asta am dorit. Să scoatem muzica populară din zona de confort. Să spargem un pic tiparele”, ne-a povestit autoarea acestui videoclip, Victoria Sanduta.

Internauții s-au arătat încântați, venind cu o mulțime de cuvinte de laudă în adresa artiștilor.

„Doamne cât de scumpă-i viața”, Ioana Căpraru și Vladimir Serbușcă

Actori: Daniel Turculet, Iuliana Bațală, Corneliu Scurtu, Aliona Scurtu, Nicoleta Scurtu, Vlada Nani.

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

În săptămânile următoare, secțiile de terapie intensivă ar putea ajunge la limită
Articolul anterior
Cum vor vota cetățenii fără înregistrare la domiciliu și cei internați în spitale
Articolul următor