Apa radioactivă de la Fukushima ar urma să fie eliberată în Oceanul Pacific. Aceasta ar putea modifica ADN-ul uman, conform Greenpeace

ONG-ul de mediu Greenpeace avertizează că cele un milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima care ar urma să fie eliberată în Oceanul Pacific conține o substanță radioactivă care are potențialul de a deteriora ADN-ul uman, scrie The Guardian care citează un raport Greenpeace, scrie digi24.ro.

separator

Raportul Greenpeace arată că apa radioactivă ținută în peste 1.000 de rezervoare ale centrale nucleare conține niveluri „periculoase” ale izotopului radioactiv Carbon-14, pe lângă cantitățile de tritiu care au fost deja raportate pe scară largă.

Guvernul Japoniei ar fi decis să arunce în mare peste 1 milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Pescarii locali spun că această acțiune le va distruge industria.

„Nu putem amâna problema pentru totdeauna”, a declarat săptămâna aceasta premierul Yoshihide Suga. „Am dori să luăm o decizie responsabil cât mai curând posibil.”, a mai spus acesta.

Deși cea mai mare atenție s-a concentrat asupra tritiului – care nu poate fi îndepărtat de sistemul de filtrare al centralei nucleare, Greenpeace Japonia și Greenpeace Asia de Est susțin că o problemă la fel de mare este izotopului radioactiv Carbon-14. Izotopul are un timp de înjumătățire de 5.370 de ani și devine „încorporat în toată materia vie”, arată raportul.

„Se concentrează în pești la un nivel de mii de ori mai mare decât tritiul. Carbon-14 este deosebit de periculos și are potențialul de a deteriora ADN-ul uman.”, se menționează în raportul Greenpeace.

Raportul mai arată că sistemul centralei nucleare nu a fost conceput pentru a elimina Carbonul-14.

„La aproape 10 ani de la începerea dezastrului, Tepco și guvernul japonez acoperă în continuare amploarea crizei de la Fukushima Daiichi”, a declarat Shaun Burnie, autor al raportului și specialist nuclear principal la Greenpeace Germania.

„Au reținut în mod deliberat de ani de zile informații detaliate despre materialul radioactiv din apa contaminată. Nu au reușit să explice cetățenilor din Fukushima, Japoniei și țărilor vecine, cum ar fi Coreea de Sud și China, că apa contaminată care va fi aruncată în Oceanul Pacific conține niveluri periculoase de Carbon-14. Acestea, împreună cu alți radionuclizi din apă, vor rămâne periculoase timp de mii de ani, cu potențialul de a provoca daune genetice. Este încă un motiv pentru care aceste planuri trebuie abandonate.”, mai susține Shan Burnie.

O decizie oficială cu privire la eliberarea în Ocean a apei radioactive ar putea fi anunțată săptămână, scrie agenția de știri Kyodo, punând astfel capăt unor dezbateri care au durat ani de zile, cu privire la găsirea unor soluții.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 50 de mii de moldoveni deja s-au vindecat de Coronavirus
Articolul anterior
În acest weekend, Moldova trece la ora de iarnă
Articolul următor