Imagini dezolante. Plajele din Bali sunt acoperite de tone de deșeuri din plastic

Celebrele plaje din Bali s-au umplut de deșeuri din plastic, în urma sezonului musonic. Experții spun că această poluare majoră devine un fenomen anual, atât din cauza vremii, cât și a gestionării deficitare a deșeurilor și a unei crize globale de poluare marină, relatează The Guardian.

Autoritățile încearcă să facă față valului de deșeuri de pe plajele din Kuta, Legian și Seminyak, unde s-au adunat aproximativ 90 de tone de gunoi vineri și sâmbătă.

„Am lucrat din greu pentru a curăța plajele, totuși gunoiul continuă să vină. În fiecare zi ne desfășurăm personalul, camioanele și încărcătoarele,” a spus Wayan Puja, reprezentant al Agenției de mediu și igienizare din zona Badun.

Peste 30 de tone de deșeuri au fost curățate vineri de pe plajele din Kuta, Legian și Seminyak, iar cantitatea s-a dublat la 60 de tone sâmbătă.

Guvernul indonezian a lansat o strategie națională în aprilie 2020 pentru combaterea „crizei iminente” a deșeurilor de plastic, care afectează mediul marin și economia țării.

Dr. Denise Hardesty, cercetător principal la agenția științifică australiană CSIRO și expert în poluarea globală cu plastic, spune că în prezent se colectează de pe plaje o „cantitate extraordinară” de plastic și că situația se înrăutățește de la an la an.

„Nu este o noutate și nu este surprinzător. Acest lucru se întâmplă în fiecare an și cantitatea de deșeuri a crescut în ultimul deceniu”, a spus Hardesty.

Ea a lucrat cu cercetători în domeniul poluării marine din Indonezia și este unul dintre experții care lucrează cu guvernul Indoneziei la planul său de acțiune.

Plajele din Bali sunt invadate de gunoaie în sezonul ploilor musonice, când vântul suflă de la vest la est.

Hardesty a spus însă că creșterea cantității de deșeuri din plastic este în concordanță cu creșterea globală a producției de plastic.

Plajele din întreaga lume au înregistrat o creștere a cantității de deșeuri, „dar în țările musonice găsim un efect sezonier mult mai puternic”.

Grupurile pentru protecția mediului și oamenii devin din ce în ce mai activi în încercarea de a reduce utilizarea materialelor plastice. CSIRO speră, de asemenea, să lanseze o nouă metodă în Indonezia, care utilizează camere de supraveghere și inteligența artificială pentru a urmări deșeurile și a identifica punctele fierbinți în care acestea ajung pe plaje.

O problemă majoră o reprezintă sistemele ineficiente de manipulare a deșeurilor din Indonezia, spune Dr. Gede Hendrawan, șeful centrului de științe oceanice de la Universitatea Udayana din Bali.

„Cea mai mare problemă este că manipularea deșeurilor nu a fost eficientă în Indonezia. Bali tocmai a început să o reorganizeze, de asemenea Java tocmai a început ”, a spus el.

Guvernatorul din Bali, Wayan Koster, a cerut o strategie serioasă pentu curățarea plajelor, care reprezintă o atracție turistcă.

Peste un milion de australieni vizitează Bali în fiecare an, iar insula este, de asemenea, o atracție pentru vizitatorii chinezi.

sursa: www.digi24.ro

Programul grădinițelor din Capitală în perioada sărbătorilor de iarnă

Primăria Chișinău a anunțat că grădinițele din capitală vor rămâne deschise pe toată durata sărbătorilor de iarnă, cu excepția zilelor oficial nelucrătoare: 25 decembrie, 1, 7 și 8 ianuarie. În aceste zile, instituțiile de învățământ preșcolar vor fi închise, iar frecvența copiilor în grădinițe va fi mai redusă, din cauza vacanței părinților, care petrec timpul alături de familie, scrie nm.md.

Conform programului stabilit, grădinițele din oraș vor funcționa între orele 07:00 și 19:00, cu mențiunea că părinții pot aduce copiii după ora 07:30 și trebuie să-i preia până la ora 18:00. În suburbii, orarul poate fi ajustat în funcție de deciziile interne ale fiecărei instituții.Primăria Chișinău a emis și câteva recomandări importante pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără interdicția colectării de bani pentru cadouri, decorațiuni sau alte scopuri similare, precum și interzicerea organizării meselor dulci, utilizării lumânărilor, petardelor sau artificiilor în incinta grădinițelor. Participarea părinților la activitățile extracurriculare va depinde de evoluția situației epidemiologice și va respecta normele stricte de igienă.Autoritățile locale subliniază că aceste măsuri sunt menite să asigure siguranța copiilor și a personalului, asigurând un mediu educațional protejat pe durata sărbătorilor. În prezent, în grădinițele din Chișinău sunt înscriși peste 37.400 de copii.

Guvernul a aprobat noua lege a Curții Constituționale

Curtea Constituțională își va desfășura activitatea în baza unei noi legi, aprobate de Executiv. Versiunea nouă a fost elaborată prin comasarea Legii privind Curtea Constituțională și a Codului jurisdicției constituționale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentul asigură un sistem clar, coerent și eficient pentru funcționarea Curții Constituționale și include un șir de prevederi privind competențele instituției, criteriile de eligibilitate și modul de selectare a candidaților la funcția de judecător.Potrivit legii, pentru excluderea influențelor politice, judecătorii vor fi obligați să renunțe la calitatea de membri ai partidelor. În același timp, pentru a beneficia de pensia pentru vechime în funcție, judecătorul va exercita mandatul deplin de 6 ani, în loc de 5 ani, stabiliți până acum.De asemenea, documentul reglementează aspectele privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și aplicarea sancțiunilor. În funcție de gravitatea abaterii, judecătorii riscă aplicarea avertismentului, mustrării sau ridicarea mandatului. Până în prezent, aceste sancțiuni nu erau prevăzute de lege. O altă noutate vizează stabilirea competenței Curții Constituționale de a verifica, înainte de ratificare, compatibilitatea tratatelor internaționale cu Constituția Republicii Moldova.

Guvernul a aprobat Regulamentul și Planul de acțiuni anticriză în sectorul energiei electrice 

Guvernul consolidează capacitatea de răspuns a autorităților la riscurile din sectorul electroenergetic, prin dezvoltarea unui cadru juridic clar pentru prevenirea și gestionarea crizelor. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de acțiuni aferent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Planul de acțiuni cuprinde 31 de scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau a atenua impactul unor posibile situații excepționale în sectorul electroenergetic. Documentul detaliază măsuri de anticipare și de intervenție pentru fiecare scenariu, în funcție de factorul declanșator, cum ar fi: lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău intenționat, vreme extremă și altele. 

În unul dintre posibilele scenarii, care prevede deficiențe generale de aprovizionare cu combustibili, producătorii vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere disponibile și mobilizarea întregii capacități de generare. De asemenea, operatorul sistemului de transport va solicita ajutor de la operatorii din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituții medicale, grădinițe și școli, astfel încât serviciile sociale de importanță majoră să nu fie sistate.   

Un alt scenariu descrie suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării dispozitivelor electrice pentru încălzire. În acest caz, autoritățile vor aplica măsuri de redistribuire a sarcinilor în rețea, consolidare a rețelelor de joasă tensiune și vor implementa programe de gestionare a cererii. 

În cazul afectării infrastructurii de transport a energiei electrice, se vor implementa măsuri de restaurare rapidă a liniilor de transport și redistribuire a fluxurilor energetice în cadrul rețelelor interconectate, inclusiv prin utilizarea capacităților disponibile prin rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E.

În plus, Planul subliniază importanța cooperării regionale și a integrării în piața energetică europeană. Măsurile coordonate cu țările vecine vor contribui la prevenirea crizelor și la gestionarea eficientă a acestora. 

Gestionarea situațiilor de criză va fi asigurată de Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, operatorii de transport și de distribuție a energiei electrice, precum și de Comisia pentru Situații Excepționale.

Republica Moldova, deși a înregistrat progrese semnificative în sectorul energetic, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România, continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este, în prezent, limitată la 315 MW – insuficient pentru a satisface cererea totală. În proces de realizare sunt proiecte de interconexiune, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, care vor îmbunătăți situația, însă nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025.

Melci cu mac – fii brutar la tine acasă alături de Lenuța Gheorghiță și Dr. Oetker!
Articolul anterior
Germania: școlile nu se deschid. Carantina, prelungită până la 31 ianuarie
Articolul următor