Scorţişoiara oferă un miros deosebit bucatelor, fie că e vorba de prăjiturile cu mere, de orezul fiert cu lapte sau de vinul fiert cu scorțișoară. Dar pe lângă aroma şi gustul inconfundabil al acestui condiment aromat, scorţişoara are şi nenumărate proprietăţi farmaceutice.
Virginia Ciobanu
Medic Fizioterapeut, Fitoterapeut, Naturopat, specialist Su-Djoc, Homeopat
COMPOZIȚIE: ulei esențial – Oleum cinnamoni 1%, aldehida cinamica, acid cinamic, etil cinamat, eugenol, linalool, polifenoli, amidon, calciu, potasiu etc.
Proprietăți farmaceutice
Datorită aldehidei cinamice care oferă gustul dulce – picant și aromă deosebită, scorțișoara posedă urmatoarele proprietăți curative: antitrombozant, antiinflamator, ușor analgesic, antimicrobian, antifungic, antiviral. Testele de laborator dovedesc inhibarea creșterii a Candidei Albicans (o ciupercă care se poate înmulți, provocând apariția infecțiilor micotice, denumite candidoze, în special în zonele umede și calde, cum ar fi vaginul, cavitatea bucală, zonele axilare, dar și la nivelul unghiilor). Acesta conține antioxidanți (substanțe care previn cancerul).
Uleiurile esențiale de scorțișoară inhibă creșterea bacteriilor, mucegaiurilor, dar și alte ciuperci (fungi) patogene. În antichitate uleiul de scorțișoară era folosit drept conservant al produselor alimentare.
Un alt efect remarcabil este controlul glicemiei, substanțele din compoziția scorțișoarei stimulează receptorii insulinici și inhibă enzinele care îi inactivează, doar 0,5 linguriță pe zi reduce nivelul glucozei în sânge, scade nivelul colesterolului și a trigliceridelor.
Scorțișoara posedă proprietăți spasmolitice (spasme musculare, uterine, dureri menstruale, spasme vasculare, intestinale) are efect antiflatulent (înlatura meteorismul), relaxează și ridică dipoziția, având proprietate antidepresivă (indicate în perioada de toamna – iarnă) acționează drept calmant, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, inclusiv indicat în anorexii, dureri de dinți.
Este recunoscută pentru proprietățile sale afrodisiace. Reglează și îmbunătățește digestia (controlează diarea) alungă paraziții intestinali, reglează metabolismul, fiind benefică în multe maladii endocrine (diabet zaharat, obezitate). Îmbunatățește memoria, coordonarea mișcărilor, amelioreaza migrenele etc.
Se indică în infecțiile respiratorii de orice geneză, având proprietăți antimicrobiene și este un bun expectorant, fiind adaugată în multe siropuri antitusive. Treatează infecții ale pielii (ATENȚIE uleiul esențial de scortisoară se aplică diluat în uleiul de bază și doar în lipsa reacției alergice) indicat chiar și în scabie datorită proprietăților insecticide. Scorțișoara este un bun imunomodulator.
Contraindicaţii: femei gravide, bolnavi epileptici, chimioterapie, tensiune arterială scăzută, ulcer gasro-duodenal etc.
Remedii naturiste:
- în combinație cu mierea de albini este recomandată în infecțiile resperatorii, tuse, artrite cornice, pentru îmbunătățirea memorie, balonări, infertilitate, oboseală etc., se prepară ca și un ceai obișnuit, proporția fiind de o cana apă, 1 linguriță miere și ¼ linguriță scorțișoară;
- în combinație cu uleiul de masline este indicat în căderea părului – 1 lingură ulei de masline cald cu 1 lingură de miere și 1 linguriță de scorțișoară pudră, se întinde pe păr înainte de baie. Se lasă să acționeze timp de 10-15 minute, după care se îndepartează;
- în combinație cu alte condiment (ghimbir, ginseng, cuișoare și altele) reglează procesele metabolice și stimulează imunitatea, se indică doar de catre medic;
- combinată cu lapte cald și miere are efec expectorant.
Îți recomand să procuri scorțișoară doar sub forma de batoane. Asigură-te că este scorțișoara veritabilă de Ceylon și nu surogatul acesteia numit cassia care conține o cantitate mare de cumarină, o substanță toxică de natură vegetală interzisă în industria alimentară de către multe țări.