Centrele medicale particulare, luate cu asalt de pacienții care vor să-și facă examinări pulmonare

În plină pandemie de Covid-19, la centrele medicale particulare se formează cozi imense. Cererea este mare din partea pacienților care vor să își facă examinări pulmonare. Iar la cabinetele care acceptă și bolnavi Covid, rândurile sunt și mai mari.

La un centru medical din Chișinău, aproape 20 de persoane așteptau afară, iar altele 15 – în interior, povestește un martor.

Potrivit, directorului instituției medicale, în ultimele două luni, numărul radiografiilor pulmonare s-a dublat, comparativ cu perioada de la debutul pandemiei.

”Dacă anterior, pe zi, la Cahul, unde avem un centru de imagistică, se adresau în jur de 40-50 persoane, acum practic e dublu. În Chișinău, la fel, dacă se adresau 40-50 de persoane, acum sunt câte 100.”, a spus directorul unui centru medical privat, Sergiu Rață, pentru publika.md

Și medicii de familie confirmă că tot mai des pacienții infectați cu noul virus îşi fac investigații pulmonare. Potrivit specialiștilor, se întâmplă din cauza tulpinii britanice, care este mult mai agresivă.

”Tulpina britanica apare la persoane mult mai tinere, care are o evoluție mult mai grava decât precedenta și care dezvoltă mult mai multe afecțiuni pulmonare. Pot fi pneumonii bilaterale cu afectarea a 75, 80, 90 procente din pulmoni.”, a menționat medicul de familie, Iulia Turuta. 

Specialiștii îndeamnă oamenii să realizeze aceste investigații doar la indicația medicului de familie.

Percheziții CNA la această oră: Un avocat din Chişinău și un complice, reținuți într-un dosar de corupție

Centrul Național Anticorupție anunță reținerea unui avocat din Chișinău și a unui complice într-un dosar de trafic de influență, comis în circumstanțe agravante. La această oră, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți, efectuează 12 percheziții și alte acțiuni de urmărire penală în 5 cauze pornite pe fapte de corupție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, sunt examinate acțiunile unui avocat și ale altor persoane, manifestate prin pretinderea și primirea de mijloace financiare, în sume cuprinse între 500 de euro și 47 000 de euro, în schimbul promisiunii de a influența unii  procurori și judecători în vederea soluționării pozitive mai multor cauze penale sau măsuri preventive.

În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate în această dimineață, ofițerii anticorupție au ridicat mai multe obiecte și documente relevante cauzelor penale pornite de fapte de corupție, iar două persoane au fost reținute pentru o perioadă de 72 ore și urmează a fi plasate în izolator.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Acțiunile sunt în desfășurare, iar cu detalii vom reveni.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România

Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.  

În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.

Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.

Nicolae Botgros a luat o decizie surprinzătoare după ce s-a vindecat de Covid-19
Articolul anterior
Primele căpșuni au apărut în vânzare. Avertizarea specialiștilor ANSA
Articolul următor