Există mai multe tipuri de naştere care oferă atât avantaje cât şi dezavantaje. Împreună cu soţul trebuie să consultaţi medicul curant şi să stabiliţi care este cea cea mai indicată metodă de naştere, ţinând cont de anumite aspecte legate de sănătatea ta şi a copilului tău. Deşi din ce în ce mai multe femei optează pentru naşterea prin cezariană la recomandarea medicului sau din simplu motiv că vor să evite „durerea naşterii„.
Iată care sunt avantajele şi dezavantajele naşterii prin cezariană:
Acest tip de naştere implică o operaţie chirurgicală prin care este scos bebeluşul. Incizia se face la nivelul abdomenului şi uterului, de regulă se face înainte de travaliu. În prezent acest tip de operaţie a devenit un fel de rutină care presupune riscuri minime pentru mamă şi copil. De obicei medicii recurg la asemenea tip de naştere dacă:
– Poziţia copilului nu este corectă;
– Copilul este mare şi va fi dificil să iasă prin canalul de naştere;
– Prezenţa unor probleme de sănătate ale mamei, cum ar fi: hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli de inimă sau plămâni şi anumite boli infecţioase care se pot transmite de la mamă la bebeluş (herpes genital sau HIV).
– Stoparea dilataţiei şi travaliului;
– O alimentare redusă cu oxigen a fătului, indicată de ritmul cardiac;
– Dezlipirea placentei de uter înainte de travaliu sau dacă placenta acoperă cervixul;
– Înfăşurarea cordonului ombilical în jurul gâtului fătului;
– Fătul prezintă malformaţii;
– Dacă este o naştere multiplă;
– Mama a suferit anterior o naştere prin cezariană.
Tipurile de anestezie folosite în cazul naşterii prin cezariană:
- Anestezie locoregională (epidurală) este cea ma întâlnită metodă de anestezie. Substanţa analgezică este injectată la nivelul coloanei vertebrale şi afectează numai partea inferioară a corpului. Astfel poţi auzi şi vedea bebeluşul imediat după ce va fi scos din uter.
- Anestezie generală – substanţa analgezică va influenţa întreg organismul, în unele cazuri este chiar recomandată de medic.
În funcţie de starea mamei şi a fătului, medicul decide cum va face incizia orizontală sau verticală.
- Incizia orizontală este cea mai frecventă, deoarece este mai puţin vizibilă după naştere, iar medicii o preferă pentru că pierderea de sânge este minimă, iar riscul de infecţii este redus.
- Incizia verticală este folosită numai în caz de necesitate, dacă medicul consideră că are nevoie de mai mult spaţiu pentru a scoate copilul. Mama va rămâne cu o cicatrice destul de mare.
Recuperarea postnatală
Desigur în comparaţie cu naşterea naturală, cea cezariană presupune asumarea unor riscuri ce ţin de intervenţia chirurgicală. Recuperarea după asemenea tip de naştere necesită mai mult timp, primele cca 24 de ore vei fi mobilizată la pat. După care va trebuie să te mişti încet pentru a evita formarea cheagurilor de sânge. Anunţă medicul dacă ai febră sau dacă rana se umflă, se înroşeşte sau sunt prezente unele scurgeri care indică o infecţie.
Avantajele naşterii prin cezariană
Cel mai mare merit al acestui tip de naştere este că salvează vieţi atunci când organismul este în incapacitatea de a-şi îndeplini funcţiile. Te scapă de „durerile naşterii” şi sunt evitate traumatismele vaginale.
Naşterea prin cezariană numai în caz de necesitate
Majoritatea medicilor consideră că trebuie să recuri la naşterea prin cezariană numai în caz de necesitate. Desigur această operaţie chirurgicală implică riscuri minime, dar mai mari decât naşterea naturală.
După o naştere prin cezariană specialiştii nu recomandă următoarea naştere pe cale naturală, deoarece poate provoca rupturi la nivelul uterului sau hemoragii.