Ziua Curățeniei în Ialoveni. Un oraș dedicat curățeniei și bunăstării

Pe 31 iulie 2021, cetățenii orașului Ialoveni au dovedit nu doar că își doresc un oraș curat, verde și frumos, dar și că pun mâna ca acest deziderat să se întâmple. Un număr de 80 de cetățeni a participat la o acțiune de salubrizare și ecologizare a albiei râului Ișnovăț din orașul Ialoveni. Cu mic și mare, cu entuziasm și bucurie, au strâns peste 30 de saci de gunoi aruncat de-a lungul timpului de oameni, care încă nu conștientizează că natura și curățenia contează enorm pentru sănătatea umană și calitatea vieții.

Această acțiune de salubrizare voluntară a avut drept scop nu doar curățarea propriu-zisă a localității, ci, în primul rând, să oferim un exemplu de responsabilitate civică cetățenilor orașului Ialoveni, care să conștientizeze necesitatea de a curăța atât propria curte, cât și în afara ei, de a se implica deschis în dezvoltarea orașului împreună cu autoritățile locale și de a aplica practici firești de sortarea gunoiului corespunzător conform practicilor europene.

Așadar, înainte de a începe acțiunea de salubrizare și ecologizare, 80 de cetățeni ai orașului Ialoveni au fost instruiți de către echipa asociației ”Hai Moldova” și a Centrului de Inovare și Politici din Moldova despre reciclare și sortarea gunoiului conform practicilor europene. Această instruire a avut loc imediat după ce primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu a punctat într-un discurs în fața voluntarilor cât de important este să-i aibă pe proprii cetățeni aproape pentru implementarea obiectivelor Primăriei Ialoveni de reducerea poluării în oraș, creșterea gradului de eficientizare energetică și înverzirea localității.

După finalizarea acțiunii de salubrizare, primarul Sergiu Armașu a declarat:

Eu îmi respect mult cetățenii. Cred că prin această acțiune am dat un exemplu de urmat tuturor și sper la următoare acțiune să avem și mai mulți cetățeni implicați. Putem avea un oraș curat doar dacă împreună vom respecta niște principii de bază. De asemenea, nu doar cetățenii, dar și instituțiile publice trebuie să-și facă curat în fața clădirilor ca să arate un exemplu bun de urmat tuturor. Țin să le mulțumesc cetățenilor activi ai orașului Ialoveni care își suflecă mânicile și contribuie la bunăstarea localității printr-o simplă ridicare a gunoiului de pe jos, nu doar își exprimă nemulțumirile pe rețelele de socializare. Mă bucur când problemele sunt identificate, dar cel mai eficient și sănătos este să pui mâna la rezolvarea lor.

Mulțumesc mult echipei Centrului de Inovare și Politici din Moldova, partenerii noștri care au organizat împreună cu noi această activitate de responsabilitate civică. Mulțumim Consiliului Local de Tineret, care contribuie activ la rezolvarea problemelor orașului. Sunt mândru că avem tineri care își doresc un oraș al viitorului.

Această activitate a fost organizată în cadrul proiectului „Ialoveni – orașul viitorului” implementat de Centrul de Inovare și Politici din Moldova în parteneriat cu Primăria Ialoveni și finanțat de Uniune Europeană.

_____________________

Centrul de Inovare și Politici din Moldova – CIPM este organizația beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni – orașul viitorului” în orașul Ialoveni. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.

Turneu plin de grație la Chișinău! Peste 300 de sportive din 7 țări au luat parte la prima ediție „Chisinau Rhythmic Stars”

Peste 300 de sportive din 7 țări (Republica Moldova, România, Luxemburg, Israel, Ucraina, Irlanda și Austria), au participat weekendul trecut la prima ediție a Turneului Internațional „Chisinau Rhythmic Stars”.

Sportivele au concurat la toate categoriile de vârstă, cele mai mici fiind sportivele născute în anul 2018.

Gimnastele au concurat la probele pe obiecte – coardă, minge, cerc, măciuci și panglică.

La aceste categorii conform clasamentului AA s-au plasat:
Categoria 2011 A

  1. GRAAS Paris (Luxemburg, Rythmo-Cats Luxembourg)
  2. JELEV Vlada (Moldova, ȘS Speranța)
  3. ULVOCZKIl Rebecca (România, CS UNEFS Bucuresti)

Categoria 2010 A

  1. BULAT Polina (Moldova, ȘS Speranța)
  2. CATANA Anastasia (Moldova, ȘS Speranța)
  3. STASANE Emilia (Luxemburg, Rythmica Lux Schuttrange)

Categoria 2009 A

  1. RĂUTU Bianca Larisa (România, C.S.S Unirea Iasi)
  2. MARTYNE Nicole Anna (Israel, Macabi Or Aqiva)
  3. TILINCA IZABELA (România, CS VICTORIA CUMPANA)

Categoria Senioare A

  1. VERDES Andreea (Romania, C.S.S Unirea Iași)
  2. MOTRICALA Gloria (Moldova, ȘS Speranța)
  3. BULAT Sofia (Moldova, ȘS Speranța)

Una dintre cele mai impresionante evoluții a avut-o sportiva din România, de la Clubul Sportiv Unirea din Iași – Andreea Verdeș, care a obținut 5 medalii de aur (pe individual compus, la cerc, minge, panglică și măciuci). Andreea Verdeș este sportivă de renume mondial, care va reprezenta România și la Cupa Europeană de la Baku din data de 3-5 mai 2024, la care urmează să participe și sportivele din Republica Moldova – Emilia Beznos, Gloria Motricală, Polina Bulat și Anastasia Catana, ultimele trei au obținut, de asemenea locuri de frunte în cadrul turneului.
Emilia Beznos nu a participat la turneu, deoarece s-a aflat exact în această perioadă la Tașkent, unde a reprezentat Republica Moldova la Cupa Mondială.
Junioara Anastasia Catană, care a evoluat la categoria Junioare A și a fost medaliată cu argint a reușit să impresioneze reprezentanții asociației britanice Hope4, care au decis să-i ofere Anastasiei o bursă lunară și să o susțină în cariera sportivă.

Obiectivul principal al turneului este de a oferi gimnastelor din Republica Moldova o arenă competițională de nivel internațional la ele acasă, de a dezvolta parteneriate cu cluburile sportive din alte țări în vederea schimbului de experiență, de a identifica cele mai talentate sportive și a promova la nivel național gimnastica ritmică.

Prima ediție a Turneului Internațional „Chisinau Rhythmic Stars” a fost organizată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport în parteneriat cu Federația de Gimnastică Ritmică Sportivă din Republica Moldova cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Chișinău.

Schemă uriașă de contrabandă cu piese auto, de 6.000.000 de lei și patru persoane bănuite, urmare a perchezițiilor în mai multe localități. VIDEO!

Ofițerii Poliției de Frontieră și procurorii PCCOCS anunță deconspirarea unei scheme de contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de circa 6.000.000 lei. 

Cantitățile impunătoare au fost ridicate urmare a peste 10 percheziții desfășurate în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. Astfel, oamenii legii au indisponibilizat peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și accesorii pentru automobile. De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare prezumptiv legate de infracțiunea investigată, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse în Moldova, în afara controlului vamal.  Scopul acestora era să le pună ulterior în vânzare, la stațiile de dezasamblare.

Urmare a perchezițiilor, celor patru bărbați cu vârste de 34-49 ani bărbați le-a fost atribuit statutul de bănuit. Menționăm, în privința unuia din ei procurorii PCCOCS au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

De unde va procura Republica Moldova energie electrică în luna mai

Conform prognozei de consum a energiei electrice, prezentată de furnizorii serviciului universal de ultimă opțiune și operatorii de sistem, cantitatea totală necesară consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în luna mai constituie aproximativ 321.069 MWh.

Potrivit Energocom, în baza graficului de furnizare a energiei electrice coordonat cu MGRES (Moldgres – Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană controlată de gigantul rus Inter RAO EES), compania va achiziționa de la această centrală cica 277.033 MWh, scrie moldstreet.com.

Aceasta reprezintă circa 86% din tot volumul de energie electrică, planificat a fi necesar pentru consumul Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană).

Alți aproximativ 43.439 MWh – circa 13,8% din necesar – vor fi asigurați de energia electrică produsă local, de producătorii de energie din surse regenerabile și de centralele electrice cu termoficare urbane, iar restul de circa 597 MWh (mai puțin de 0,2%) vor fi achiziționați de pe bursa OPCOM din România.

Potrivit Energocom (companie cu 100% capital de stat), energia electrică de pe bursă din România va acoperi, în special, consumul în orele de vârf.

Mica prințesă a Doinei Stratan a fost omagiată
Articolul anterior
Mamele care muncesc, sprijinite să-şi alăpteze micuţii
Articolul următor