Condițiile de intrare în Germania, actualizate. Sunt vizați și cetățenii din Republica Moldova

România a fost inclusă pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, astfel, de noile condiţiile de intrare în Bermania sunt vizaţi şi cetăţenii moldoveni.

Ministerul Afacerilor Externe din România precizează că autoritățile germane au revizuit condițiile de intrare în Republica Federală Germania, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile condiții intră în vigoare la data de 3 octombrie 2021. Măsura vizează și cetățenii din Republica Moldova care dețin cetățenia română, scrie replicamedia.md.

Astfel, România a fost inclusă în lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, iar persoanele care sosesc din România pot intra pe teritoriul Republicii Federale Germania, în următoarele condiții:

1. Prezentarea unuia dintre următoarele 3 documente:

• document care atestă rezultatul negativ al testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Sunt acceptate testele tip PCR (efectuate cu maximum 72 ore anterior sosirii) și cele antigen (efectuate cu maximum 48 ore anterior sosirii). Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la testarea pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;

• document care atestă efectuarea schemei complete a vaccinării împotriva COVID-19, cu unul dintre vaccinurile omologate la nivelul UE, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la administrarea rapelului sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Nu este obligatorie prezentarea certificatului verde;

• document care atestă trecerea prin boală (infectarea cu virusul SARS-COV-2). Acesta trebuie să fi fost emis de către un laborator medical, într-o perioadă cuprinsă între cel puțin 28 zile și cel mult 6 luni anterior intrării pe teritoriul Republicii Federale Germania. Este admisă și prezentarea cumulativă a documentului care atestă trecerea prin boală, împreună cu cel care atestă vaccinarea cu cel puțin o doză a unui vaccin omologat la nivelul Uniunii Europene.

Documentele menționate anterior trebuie redactate într-una dintre limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă și pot fi prezentate în format fizic sau electronic.

Înregistrarea, anterior deplasării, prin intermediul platformei https://einreiseanmeldung.de. Această obligație este valabilă și pentru persoanele care s-au aflat pe teritoriul României în ultimele 10 zile anterior deplasării. În situații excepționale, atunci când nu este posibilă înregistrarea online prin intermediul portalului, pasagerii trebuie să completeze înregistrarea pe suport de hârtie.

Persoanele care prezintă la intrarea pe teritoriul Republicii Federale Germania numai documentul care atestă un rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 vor intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile și au obligația, imediat după sosire, de a se deplasa direct spre locuință. Măsura carantinei poate fi încheiată anticipat, după o perioadă de cel puțin 5 zile, dacă persoana în cauză a efectuat un nou test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, al cărui rezultat este negativ. Copiii cu vârsta de până la 12 ani au obligația de a rămâne în carantină 5 zile de la intrarea pe teritoriul Republicii Federale Germania.

În cazul persoanelor care dețin un document care atestă efectuarea schemei complete a vaccinării împotriva COVID-19 sau un document care atestă trecerea prin boală și, din orice motiv, nu îl pot înregistra pe platforma menționată sau prezenta la momentul intrării, sunt obligate să intre în carantină. Carantina poate fi întreruptă dacă persoana în cauză transmite, prin intermediul platformei https://einreiseanmeldung.de, documentul care confirmă vaccinarea sau trecerea prin boală.

Sunt exceptate de la măsura înregistrării anterioare pe platforma https://einreiseanmeldung.de și de la măsura carantinei obligatorii, în principal, următoarele categorii de persoane:

• persoanele aflate în tranzit;

• lucrătorii din domeniul transporturilor;

• membrii ai delegațiilor oficiale;

• persoanele care se deplasează în Republica Federală Germania pentru a fi tratați pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

• persoanele care au petrecut mai puțin de 24 de ore într-o zonă cu risc ridicat

sau într-o zonă cu variante de virus (www.rki.de – zone de risc) sau intră în Republica Federală Germania pentru mai puțin de 24 de ore sub regimul traficului de frontieră, precum și lucrătorii transfrontalieri etc.

• persoanele care călătoresc pentru sejururi mai mici de 72 ore, pentru a vizita rude de gradul I.

MAE recomandă cetățenilor români să se informeze temeinic, anterior deplasării în Republica Federală Germania, și să consulte paginile de internet ale Ministerului Federal al Sănătății din Germania.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Un român a murit la fiecare 8 minute, în ultimele 24 de ore, din cauza Covid. 92% dintre decedaţi erau nevaccinați
Articolul anterior
Video! Un tânăr din UTA Găgăuzia a făcut senzație la SuperStar! Vezi cum a reușit să impresioneze jurații
Articolul următor