Una din fruntașele Partidului Comunist din regiunea transnistreană, Nadejda Bondarenco, a organizat un pichet singular la Tiraspol cerând înregistrarea liderului formațiunii, Oleg Horjan, în cursa electorală pentru alegerile așa-zise prezidențiale care vor avea loc în regiunea separatistă pe 12 decembrie. Este al patrulea pichet de acest fel organizat de Bondarenco în ultima lună.
Protestele sunt un fenomen foarte rar în stânga Nistrului, în condițiile în care administrația separatistă de acolo persecută cu duritate orice încercare de se opune sau chiar de a critica puterea. Chiar dacă pichetele singulare nu sunt interzise de legislația locală, la protestul de acum două săptămâni Nadejda Bondarenco a fost evacuată de miliție din fața Comisiei electorale locale, scrie europalibera.org.
Aceasta a declarat corespondentului nostru la Tiraspol că este conștientă că se expune riscului de a fi arestată, dar susține că își va apăra cauza până la capăt, mai ales că copiii ei sunt mari și sunt în afara regiunii.
Liderul comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan, se află al treilea an în închisoare după ce a organizat un protest pașnic la Tiraspol. Acesta a declarat că nu recunoaște legitimitatea sentinței emise de o instanță nerecunoscută internațional, motiv pentru care consideră că poate candida la alegerile pentru șefia regiunii separatiste. Horjan a expediat din închisoare documentele necesare înregistrării sale în cursă, însă Comisia electorală de la Tiraspol spune că nu le-a primit.
Așa-zisele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană au un final previzibil din start, în condițiile în care întreaga mașinărie propagandistică și resursă administrativă lucrează în favoarea actualului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care candidează pentru un al doilea mandat. Krasnoselski a și fost înregistrat în cursa electorală. Ceilalți trei concurenți sunt foarte puțin cunoscuți și nu au nicio posibilitate de a-și organiza o campanie electorală reală.
Vadim Krasnoselski este reprezentant al Partidului Obnovlenie, care controlează puterea executivă și legislativă din regiunea separatistă și care este emanația politică a holdingului monopolist Sheriff, considerat a fi „stăpânul de facto” al regiunii, holding cu afaceri în practic toate domeniile economiei. Niciun reprezentant al opoziției nu a intrat în „legislativul ales” la sfârșitul anului trecut. Liderii opoziției și vocile critice din societatea civilă sunt persecutați penal și administrativ, unii au fost închişi, iar alții rămân și acum în închisoare. Aceste practici au fost condamnate inclusiv la nivel internaţional.
sursa: www.moldova.europalibera.org