Vinăriile din ţară îşi aşteaptă oaspeţii pe 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova sărbătoreşte în premieră, la 14 noiembrie, Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol, pentru redresarea industriei turismului. Turiştii dornici de a face cunoştinţă cu tradiţia şi cultura regiunilor asociate strugurilor şi producţiei de vin sunt invitaţi să  marcheze Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol alături de vinării, scrie adevarul.ro.

Persoanele sunt îndemnate să nu uite certificatul de vaccinare sau testul care dovedeşte că nu au infecţia COVID-19. Într-o conferinţă de presă la IPN, Sergiu Manea, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, a remarcat că Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol este sărbătorită din 2009, în a doua duminică a lunii noiembrie. Scopul acesteia este de a evidenţia cultura şi tradiţia acestor oraşe şi regiuni asociate cu cultura strugurilor şi producţia de vin, cum este Republica Moldova, un lider în acest domeniu.

Potrivit lui, turismul vitivinicole este turismul care vizează gustarea, consumarea şi cumpărarea vinului direct la cramă şi poate include atât vizitele la crame, cât şi podgoriile, restaurantele celebre, festivaluri de vin. În ţările unde este dezvoltată cultura turismului şi a vinurilor, economia îşi revine treptat din pandemie.

Sergiu Manea consideră că sectorul vitivinicol este unul strategic şi are nevoie de o organizare mai bună, pe care mizează puternic. Este necesar de a fi rezolvată această problemă la nivel digital, să fie integrat turismul vitivinicol şi în alte domenii, astfel încât să poată face un salt calitativ care să contribuie la prosperitatea în continuare a turismului vitivinicol. Cu cât mai mulţi turişti vitează ţările producătoare de vin, cum e Republica Moldova, cu atât mai mult creşte exportul acestor produse, în special în ţările din care sosesc oaspeţii. Parascovia Ignat, reprezentant al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, menţionează că turismul vitivinicol rămâne a fi cea mai importantă ramură prin aportul său  în economia Republica Moldova, datorită atracţiilor unice deţinătoare de recorduri Guinness, cum ar fi: Galeriile de la Mileştii Mici, galeriile subterane de la Cricova sau beciurile istorice Leuntea-Vin. Există destinaţii în stil francez care atrag turiştii din întreaga lume, crame mici care s-au dezvoltat în ultimii ani, chiar şi în context pandemic. Parascovia Ignat speră că din 2022 se va reveni la normalitate şi vor găzdui turişti din toate ţările. În 2019 au fost găzduiţi peste 240 de mii de turişti, ceea ce reprezintă 15% din numărul total de turişti care au traversat frontiera Republicii Moldova, lăsând în economia din ţară peste opt milioane de dolari. Victoria David, reprezentantă a Ministerului Culturii, a declarat că instituţia salută iniţiativa Asociaţiei patronale a Industrie Turismului de a promova în Republica Moldova Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol. Turismul vitivinicol continuă să fie cartea de vizită a Republicii Moldova. Republica Moldova se manifestă prin formele sale specifice de turism, cum ar fi, turismul rural, cultural, religios, ecologic, balnear, de aventură, dar prioritar rămâne a fi turismul vitivinicol. Se ştie că 2% din suprafaţa mondială de viţă de vie se află în Republica Moldova, fiind una din primele 20 de ţări producătoare de vin din lume. Ocupă locul 13 în topul ţărilor exportatoare de vinuri. Moldova deţine două dintre cele mai mari crame şi colecţie de vinuri: Cricova şi Mileştii Mici.

Valeriu Mihaluţă, reprezentantul Chateau Vartely, a remarcat că sectorul vitivinicol este pregătit să facă faţă vizitatorilor care vin în ţară. Recent Chateau Vartely a fost câştigătorul unui concurs internaţional din Italia. Distincţia s-a oferit pentru implementarea unei proiecţii de lumini în sala de maturare a vinului, ceea ce face ca vinăria să fie mult mai atractivă. Iar Diana Vieru, manager turism la Castel Mimi, a menţionat că cei din sectorul turismului din Moldova au cu ce se mândri: cu istoria Moldovei. Sărbătoarea este importantă pentru Moldova. Mihail Druţă, preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Republica Moldova, spune că vinul nu este doar o băutură, o licoare a lui Bachus, ci este o cultură care poate vorbi despre tradiţii, istorie. Un turism vitivinicol este nu doar un turism de băut, este un eveniment care poate include şi turism familial. Vinul poate vorbi mult despre destinaţii, obiceiuri şi gastronomie. E fericit că Moldova are un potenţial extraordinar de mare, având vinării mari şi mici.

sursa: www.adevarul.ro

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

A cerut mită de 200.000 de euro, iar acum riscă 15 ani de puşcărie
Articolul anterior
Moțiune simplă împotriva unui ministru din Guvernul Gavrilița
Articolul următor