Centrul de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău va fi modernizat şi dotat cu echipamente de ultimă generaţie datorită unei investiţii în valoare de 2 mil. de euro.
Investiţiile sunt realizate în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul UE, prin intermediul Băncii Europene de Investiţii.
Potrivit agenţiei INFOTAG, lucrările au fost lansate joi, iar în cadrul evenimentului a avut loc o lecţie practică de înfiinţare a plantaţiei de prun, vişin şi cais, care urmează să ocupe o suprafaţă de 0,5 hectare. Iar în primăvara 2022, este preconizată plantarea a 2 hectare de viţă-de-vie de soiuri tehnice, cum ar fi Fetească Regală, Viorica şi Rară Neagră. Decizia de a cultiva anume aceste soiuri a fost luată urmare a consultărilor cu specialiştii din sectorul vitivinicol.
Lucrările de modernizare a Centrului presupun construcţia şi utilarea unei staţiuni horticole didactico-experimentale, renovarea laboratorului organoleptic şi a vinotecii, dotarea cu echipamente IT. De asemenea, va fi utilat laboratorul didactic de microvinificaţie, precum şi cel de procesare a produselor horticole.
„Este extrem de important ca elevii şi studenţii care fac studii în agricultură să beneficieze de tehnologiile şi utilajele de ultimă generaţie ca să poată să facă faţă solicitării pe piaţa de muncă. Vedem că agricultura se mişcă şi se dezvoltă foarte rapid, iar pentru a produce produse agricole competitive este necesar ca şi forţa de muncă să fie racordată la aceste schimbări”, a declarat Sergiu Gherciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Consultantul în comunicare a proiectului „Livada Moldovei”, Iurie Vîrlan, a spus că „investiţia este făcută inclusiv într-un laborator unde studenţii, ghidaţi de profesori şi de specialişti invitaţi din afară, vor procesa aceste fructe, strugurii de soiuri tehnice, astfel încât să înveţe inclusiv şi tehnologia procesării, după care tot ei se vor îndeletnici de vânzarea acestor produse”.
„Laboratorul care urmează a fi construit este, de fapt, o mini-fabrică unde studenţii pot învăţa din practică cum se gestionează o afacere sau cum se lucrează într-o întreprindere horticolă”, a declarat el.
Beneficiari direcţi ai investiţiilor vor fi peste 300 de studenţi şi 41 de cadre didactice din cadrul Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău.
„Avem posibilitatea, cu ajutorul banilor europeni, să modernizăm baza didactică a instituţiei ca elevii să înveţe nu pe auzite şi nu pe văzute, dar să participe la tot procesul tehnologic”, a declarat Sergiu Zabolotnîi, directorul Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie.
În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, cu suportul Guvernului Republicii Moldova, investeşte 12 mil. de euro pentru reabilitarea şi dotarea a 10 instituţii educaţionale şi de cercetare.