O moldoveancă badantă l-a ruinat pe un bătrân italian, după ce a câștigat un proces de judecată

Un pensionar italian în vârstă de 90 de ani, care a pierdut procesul cu fosta sa badantă, o femeie originară din Republica Moldova, s-a trezit că are de plătit în total 13.235 de euro.

Această sumă bătrânul nu o deține, deoarece trăiește din modesta sa pensie de 700 de euro și în condiții de sărăcie, relatează Il Messaggero, conform rotalianul.com.

Pietro Nucci locuiește în Vigonovo, în apropierea orașului Veneția. Povestea sa tristă a ieșit la iveală după o sesizare a președintelui Asociației Avis din Vigonovo, Aldo Penazzato, care a mers miercuri să-i ducă un pachet de Crăciun, cu mâncare.

Bătrânul este bolnav și trăiește de unul singur, într-o casă sărăcăcioasă, de pe via Toniolo, nr. 35, unde șobolanii se întrec care și cum să-i fure mâncarea. Pentru a se deplasa are nevoie de un baston, dar nu poate ieși din casă de unul singur. Nu are copii sau alte rude și este văduv de aproximativ zece ani.

Casa era proprietatea lui până acum câțiva ani, apoi a vândut-o la preț de chilipir unui vecin, cu dreptul de a locui acolo până la sfârșitul vieții sale.

Bătrânul primește o pensie de la INPS de 700 de euro pe lună, dar din data de 4 august nu își poate accesa contul deschis la Banco Posta pentru că a fost blocat și executat silit din motive judiciare. Nu are nici bani de mâncare sau de plătit încălzirea și folosește doar un mic radiator.

Trăiește și doarme în bucătărie, în condiții jalnice, 24 de ore din 24.

De ceva vreme, cei de la Serviciile Sociale ale orașului îi duc de mâncare, iar ocazional primește vizita unui paznic de noapte care îi duce alimente achiziționate pe cheltuiala lui.

Nucci nu poate accesa contul său poștal pentru că a pierdut un proces în instanță cu fosta sa îngrijitoare, o femeie moldoveancă, prin sentința pronunțată la 10 octombrie 2018 de Anna Menegazzo, judecător pe probleme de muncă la Tribunalul din Veneția.

Bătrânul a descoperit că are contul blocat atunci când a rugat un voluntar de la Serviciile Sociale să-i facă o retragere de bani.

Îngrijitoarea, care a lucrat pentru italian aproximativ 6 ani, 7 zile pe săptămână, de la 08:30 până la ora 21:00, s-a plâns că pensionarul nu i-a făcut un contract de muncă legal pe toată perioada și a fost nevoită să lucreze la negru 4 din cei 6 ani, iar salariul pe care l-a primit a fost mai mic în raport cu munca prestată.

Procesul s-a încheiat definitiv la data de 8 iulie 2020.

Potrivit sentinței, Nucci trebuie să plătească îngrijitoarei 8.701,96 euro, la care se adaugă cheltuielile de judecată de 2.789 de euro, plus TVA și taxe legale, totul pentru o sumă totală de 13.235,39 euro – bani pe care bătrânul nu îi deține și astfel i s-a pus sechestru pe contul bancar.

Întrucât banii din cont nu erau suficienți pentru acoperirea cotei, în fiecare lună i se rețin 20 de euro din pensie și se trimit în contul fostei îngrijitoare.

„Am plătit-o pe acea femeie din când în când, cash, fără să cer chitanțe și nu e adevărat că a muncit atât de mult”, a declarat bătrânul italian în apărarea sa.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Ninsori puternice până marți la amiază! E mai bine să nu porniți la drum
Articolul anterior
El este tânărul student la Facultatea Regie Film și TV, câștigătorul bursei lui Viorel Mardare
Articolul următor