Studenții din Iaşi solicită Guvernului să elimine restricţiile la graniţa dintre România şi Republica Moldova

Liga Studenţilor din Iaşi solicită Guvernului să elimine toate restricţiile la graniţa dintre România şi Republica Moldova. Reprezentanţii studenţilor consideră că restricţiile aduc prejudicii de imagine României şi provoacă pierderi economice celor vizaţi de reguli. Bursa le ajunge studenţilor pentru cel mult trei teste PCR.

Liga Studenţilor (LS IAŞI) solicită Guvernului să elimine toate restricţiile de la graniţa dintre România şi Republica Moldova, precum şi restricţiile aplicabile cetăţenilor români şi etnicilor români cu permis de şedere la frontiera cu toate statele vecine, dar şi eliminarea obligativităţii completării formularului PLF şi anularea amenzilor, măsurile restrictive afectându-i în mod grav pe studenţi, în special pe studenţii etnici români, precum şi familiile acestora.

Potrivit studenţilor, deşi există o excepţie introdusă de guvern la solicitarea Ligii Studenţilor (LS IAŞI) în mai 2020 pentru studenţii şi elevii etnici români, aceştia nefiind obligaţi să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test PCR pentru intrarea în România, aceasta se aplică teoretic doar pentru cei care „fac naveta zilnic către acestea şi prezintă documente doveditoare”.

Bursa studenţilor este de 65 de euro

Reprezentanţii Ligii Studenţilor Iaşi mai spus că „interpretând în mod absurd această normă, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră şi ai Direcţiilor de Sănătate Publică, fie pentru că nu cunosc conţinutul hotărârilor autorităţilor, fie depăşindu-şi în mod grav atribuţiile de serviciu, plasează în mod abuziv studenţii şi elevii etnici români nevaccinaţi în carantină obligatorie, afectându-le astfel demnitatea, parcursul educaţional şi bugetul personal.”

Deşi au dreptul de a intra în ţară fără a fi condiţionaţi în vreun fel de situaţia lor vaccinală, pentru a fi scutiţi de aceste abuzuri, unii ajung să îşi sacrifice bursa de student etnic român (65 euro / circa 1300 lei moldoveneşti), care ajunge pentru cel mult 3 teste PCR, în contextul în care venitul mediu în Republica Moldova este de trei ori mai mic ca în România, mai susţin cei de la liga studenţească, scrie mediafax.ro.

De asemenea, mulţi tineri au ajuns să fie amendaţi pentru „necompletarea corespunzătoare” a formularului PLF, valoarea amenzii fiind de la 6 până la 10 ori mai mare decât bursa lor. Din această cauză, mulţi au preferat să rămână acasă, ajungând să piardă legătura cu centrele universitare, fiind lipsiţi de accesul fizic la activitatea didactică, bibliotecă şi viaţă academică în general, precizează studenţii din Iaşi.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Boris Johnson, la Kiev: Rusia ameninţă nu doar Ucraina, ci şi Republica Moldova şi Georgia
Articolul anterior
Moment revoluţionar în medicină. Un singur test va putea identifica patru tipuri de cancer
Articolul următor