Oficialii europeni, aflați în vizită la noi, s-au întâlnit cu refugiații de la „Moldexpo”. Ce le-a comunicat edilul Capitalei

Primarul general al capitalei, Ion Ceban a informat oficialii europeni sosiți la Chișinău, despre situația privind gestionarea problemei refugiaților, scrie curentul.md.

După ședința operativă desfășurată zilnic la „Moldexpo”, unde este amenajat Centrul municipal de triere și plasament de urgență a refugiaților din Ucraina, Ion Ceban, a avut discuții cu oficiali europeni de rang înalt, aflați zilele acestea la Chișinău: Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, și Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere.

„Am arătat oaspeților pavilioanele amenajate pentru refugiați.

Am comunicat că în ultimele 24 de ore, fluxul de oameni care trec prin Centrul de triere depășește capacitatea acestuia, astfel că municipalitatea solicită implicarea Guvernului, pentru a activa alte instituții din subordinea statului pentru a primi ucrainenii sosiți în Moldova din cauza războiului:

– Arena Chișinău

– Institutul Muncii

– Casa Feroviarilor

– Baza Struguraș

– Manejul Atletic

– Căminele Universităților unde mai este posibil, pe lângă cele activate

– Sanatoriile din subordinea Guvernului

– Institutul de perfecționare pentru pedagogi, etc.

Am spus înalților oficiali că doar prin Centrul de triere de la „Moldexpo” au trecut cca 6650 de persoane în ultimele zile.

Dintre acestea, 1755 de oameni au trecut noaptea trecută prin instituție, astfel că dimineață erau 850 de refugiați”, spune Ceban.

Primarul a mai spus că prin rotație cu preturile de sector se gestionează non-stop situația la Centru.

„Oamenii sunt asigurați cu hrană caldă de 3 ori pe zi. De asemenea, sunt asigurate diverse servicii: de la salubrizare până la asistență medicală și educație.

Am primit refugiați din prima zi, deoarece logistica era gata, în contextul când anterior Centrul a fost unul cu profil COVID.

De asemenea, majoritatea angajaților de aici sunt cu studii în domeniul asistenței sociale, medicale și chiar doctori.

Direcția generală asistență medicală și socială lucrează cu program prelungit, fiind deja extenuați”, mai spune Ceban.

Josep Borrell Fontelles și Oliver Varhelyi au declarat că au sosit în Moldova pentru a mulțumi pentru ajutorul acordat refugiaților, dar și pentru gestionarea problemei acestora.

„Cele 15 milioane de Euro care vor fi oferite de UE – Republicii Moldova au ca destinație ajutorarea refugiaților ucraineni de pe teritoriul țării noastre cu ceea ce este nevoie și alte 5 milioane de Euro pentru protecția civilă. Acești bani ne vor fi tuturor de ajutor în sprijinirea refugiaților”, mai spune Primarul Capitalei.

sursa: www.curentul.md

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

Anturajul loial al lui Vladimir Putin. Cine sunt apropiații lui și cine conduce războiul?
Articolul anterior
În toată țara sunt deschise 78 de centre temporare de plasament pentru refugiați
Articolul următor