Pentru mulţi oameni sosirea primăverii înseamnă un motiv de bucurie, din păcate pentru alţii aceasta vine cu o stare mai puţin plăcută, care generează depresie sezonieră sau astenie de primăvară. Aceştia din urmă experimentează un sentiment de nelinişte şi nu numai…
Cei diagnosticaţi cu tulburări afective sezoniere trăiesc o depresie uşoară, care se manifestă prin anxietate, insomnie şi pierderea poftei de mâncare.
Aceste stări sunt destul de supărătoare, deoarece în timp ce multe persoane se bucură de o energie sporită datorită luminii solare şi creşterii temperaturii de afară, cei care suferă de aceste simptome se simt copleşiţi.
Studiile remarcă că anume în această perioadă există riscuri mari legate de gândurile de sinucidere.
În cazul asteniei de primăvară nu există un diagnostic specific şi de obicei persoanele afectate pot face faţă acestor tulburări afective cu un mic ajutor din partea celor din jur.
Potrivit experţilor echilibrul hormonal joacă un rol foarte important: serotonina “hormonal fericirii” depinde în mare măsură de lumina zilei, respectiv dacă în sezonul rece organismul nu a dispus de această sursă de lumină îndeajuns, inclusiv această lipsă a dus la carenţă de vitamina D, la finalul iernii ne simţim epuizaţi şi obosiţi. Se instalează o tristeţe inexplicabilă, oboseală, lipsă de energie şi adaptare greoaie la temperaturile în creştere.
În cazul depresiei sezoniere specialiştii în domeniu consideră că aceasta poate fi generată de dezechilibrele chimice din sistemul nervos central, care pot fi de tip genetic sau cauzate de un eveniment neplăcut din viaţa acestor persoane. Dacă însă ne referim la astenie de primăvară, aceste stări de nemulţumire sunt rezultatul adaptării mai dificile la mediu.
Deoarece “febra” de primăvară nu este o boală, nu este surprinzător că nu există un tratament pentru diminuarea acestor stări. Important este să introduci unele modificări minore, care să reducă din epuizarea simţită.
Astfel medicii recomandă:
-
Expunerea mai îndelungată la soare;
-
Respectarea unui regim alimentar sănătos care să includă fructe şi legume;
-
Practicarea exerciţiilor fizice şi plimbări în aer liber;
-
Consumul de lichide care să cuprindă şi câteva căni de ceai din plante timp de câteva săptămâni;
-
Alte soluţii împotriva oboselii includ: masajul, sauna şi băile relaxante în cadă cu câteva picături de ulei esenţial la sfârşitul zilei.
Dacă aceste recomandări nu te ajută, apelează la medicul specialist pentru a-ţi prescrie un tratament medicamentos. S-ar putea ca aceste simptome să trădeze alte afecţiuni mai serioase.