O DJ-iță a fugit din calea războiului din Ucraina, iar apoi și-a donat banii primiți la concert pentru a ajuta refugiații

La sfârșitul săptămânii trecute, Olga Korolova, un DJ cunoscut în Ucraina, și-a părăsit casa din Chernihiv, un orășel situat în nordul țării, alături de fiica ei, de cățel și de alte lucruri care au avut loc în două genți. Acum, însă, după ce s-a liniștit, a vorbit despre momentele dificile prin care a trecut de când Rusia i-a invadat țara, scrie profm.ro.

”Conduceam ca o nebună.”, a spus ea, potrivit BBC, continuând: ”Am auzit o bombă picând și tot ce am putut să mă gândesc a fost <<Du-te departe, ai un copil.>>”, a mai dezvăluit ea.

Astfel, tânăra, care este unul dintre cei mai buni DJ techno din țară, a condus ore în șir până când a trecut granița cu Polonia. A ajuns într-un orășel unde trebuia să susțină un concert și, fără să stea pe gânduri, a început să mixeze. Gândurile i-au fost, însă, la conaționalii ei, care luptau să se apere de rușii care le-au invadat țara.

”Plângeam pe scenă.”, a spus ea în cadrul unui interviu pentru BBC News. ”Cântam și plângeam. A fost cel mai greu moment din viața mea, dar trebuia să fac ceva.”, a spus tânăra care și-a donat banii primiți pe concert organizațiilor caritabile care încearcă să ajute oamenii aflați în suferință din Ucraina.

Totodată, a doua zi, ea a încercat să strângă bani pentru a ajuta refugiații prin intermediul contului de Youtube. Mai mult de atât, contul ei de Instagram, acolo unde le arăta fanilor ei cum își petrece timpul, cum se distrează în vacanțe ori în cluburi, a ajuns acum un loc unde găsești informații despre ce se întâmplă în Ucraina.

”Sunt șocată că rușii nu văd adevărul. E ca și cum ei ar trăi în Coreea de Nord, fără acces la informație. Fanii mei din Rusia mă copleșesc cu mesaje: ”Nu e adevărat. E o minciună. Toate postările tale sunt minciuni.”, a mai spus ea.

Iar Korolova nu e singura. Numeroși artiști din Ucraina au ales să-și schimbe imaginile de profil de pe rețelele sociale cu steagul Ucrainei și fac postări frecvent în care vorbesc despre situația disperată în care se află țara lor.

Spre exemplu, Svyatoslav Vakarchuk, solistul unei trupe rock din Ucraina, postează des informații despre război. Mai mult de atât, într-un clip postat pe Facebook, el apare vizitând soldații răniți în urma conflictului. Totodată, el a livrat mâncare sau combustibil.

”Încerc să fac tot ce pot ca să ajut oamenii din jurul meu. Au mare nevoie de acest lucru.”, a spus el, conform sursei citate.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Diaspora, solidară cu ucrainenii! Nu e zi în care moldovenii din diferite colţuri ale lumii să nu doneze
Articolul anterior
Am gătit în stil italian. Cea mai simplă rețetă de Tortelloni
Articolul următor