Un soldat de 18 ani, cea mai tânără victimă a Rusiei în războiul din Ucraina

Rusia îşi numără morţii: un tânăr de 18 ani, cea mai tânără victimă din armata lui Vladimir Putin, care a decedat în războiul din Ucraina, pe fondul unei dispute pentru trimiterea de soldaţi adolescenţi pe post de „carne de tun” în lupta cu soldaţii ucraineni.

Yegor Pochkaenko a fost ucis cu o zi înainte de a împlini 19 ani, după ce a fost trimis în Ucraina pentru a lupta în conflictul produs de Vladimir Puțin. El este de altfel unul dintre puţinii soldaţi ruşi care şi-au pierdut viaţa şi a căror identitate a fost făcută publică sau a căror înmormântare a mai fost ţinută în contextul actual.

Rusia nu a reușit să ofere cifre fiabile cu privire la pierderile armatei într-un război pe care îl numește „operație militară specială”, dar SUA au estimat că bilanțul este de până la 6.000 de morţi şi mult mai multe mii de răniţi.

Băiatul, considerat „erou” în oraşul său natal

Pochkaenko a fost primit drept „erou” în orașul său natal, Belogorsk, din regiunea Amur, dar recunoașterea morții sale vine pe fondul unei dispute cu privire la desfășurarea „exerciţiilor militare” folosind recruţi, mai ales că se presupune că unii dintre ei erau înrolaţi ca soldaţi contractuali. Putin a negat public că recruții – de obicei cu vârsta de 18 și 19 ani – au fost dislocați în Ucraina.

El a fost contrazis de propriul său Minister al Apărării, al cărui purtător de cuvânt, Igor Konașenkov, a recunoscut: „Din păcate, am descoperit câteva cazuri de prezență de recruți în unitățile ruse care participă la operațiunea militară specială din Ucraina. Aproape toți acei militari au fost duși înapoi în Rusia”.

Yegor Pochkaenko
Yegor Pochkaenko
Yegor Pochkaenko

În plus, mai multe fotografii şi clipuri cu prizonieri ruşi au demonstrat că mai mulţi tineri cu vârste fragede, fuseseră trimişi pe front fără să ştie ce se întâmplă şi care este cu adevărat misiunea lor în Ucraina. Veştile privind declaraţia Ministerului Apărării rus l-au înfuriat pe Puțin, care i-a cerut procurorului militar șef să examineze dovezile și să „pedepsească oficialii” responsabili pentru recruții care sunt trimişi în Ucraina.

Pochkaenko – în ciuda vârstei sale fragede – ar fi fost un soldat contractual, care ar fi fost recrutat mai devreme, dar o senatoare rusă, Lyudmila Narusova, în vârstă de 69 de ani, a susținut că recruților fie li s-a ordonat cu forța să se înscrie ca soldați contractuali, fie au fost înscrişi fără ştirea sau aprobarea lor. Ea a mai declarat în faţa Parlamentului că într-o companie de 100 de tineri soldați forțați să lupte în conflict, doar patru au supraviețuit.

„Ei zac acolo, cu câini fără stăpân care le rod fețele”, a spus ea. „Unii nu pot fi identificaţi pentru că cadavrele sunt carbonizate”.

Cuvintele senatoarei sunt considerate usturătoare pentru Puțin, fiind chiar văduva mentorului său politic și fostul profesor de drept Anatoly Sobchak. Ea este, de asemenea, mama lui Ksenia Sobchak, în vârstă de 40 de ani, liderul politic al opoziției din Rusia, la al cărui botez din copilărie a fost prezent inclusiv Putin.

„Egor Pochkaenko a murit ca un erou, neascunzându-se în spatele camarazilor săi”, a spus comandantul Aleksey Tarasov. „A fost distins post-mortem cu Ordinul Curajului. Ne vom aminti de el ca fiind un soldat bun, un erou. Ministerul Apărării oferă condoleanțe familiei și prietenilor”.

Un coleg de clasă, Dmitri Radchenko, a spus într-un mesaj în care şi-a prezentat condoleanţele că prietenul său era „bun şi vesel” şi iubea foarte mult fotbalul. Îşi dorea să devină poliţist înainte să intre în armată.

Andrey Dyumin, viceprim-ministru al regiunii Amur, a declarat: „Ne-a apărat pe toți: țara noastră, rezidenţii noștri. Din păcate, perioadele scurte de viață pașnice din țara noastră au fost întotdeauna înlocuite cu o serie de războaie, când cineva credea că poate călca în picioare Patria noastră. Mulțumită bărbaților ca Yegor, acest lucru nu va funcționa vreodată”.

sursa: www.observatornews.ro

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Vladimir Zelenski: ,,Rusia vrea să umilească poporul ucrainean, să-l pună în genunchi, să îi ia pâinea şi apa din mâini”
Articolul anterior
Vladimir Putin susţine că Rusia îşi menţine livrările energetice şi avertizează cu scumpiri ale gazului rusesc și îngrășămintelor chimice
Articolul următor