Doi frați luptă în războiul din Ucraina de pe baricade diferite. Unul e general în armata rusă, iar altul colonel în cea ucraineană: ”E inuman!”

Situație ieșită din comun în Ucraina, unde doi frați luptă pe baricade diferite. Unul este general în armata rusă, iar altul e colonel în cea ucraineană. Jurnaliștii ucraineni au vrut să afle mai multe despre acest caz și au realizat un reportaj. Mai ales că cel care luptă în armata lui Putin este blamat în satul său de baștină.

Aceștia au aflat că primul este Mihail Zusko, care s-a născut în Vetlî, un sat din regiunea ucraineană Volînia. În 1989, a plecat în Rusia, pentru a urma cursurile Școlii militare din Ryazan, unde a și rămas. Acum, 33 de ani mai târziu, bărbatul este general-locotenent și participă la războiul declanșat de Putin, de partea rușilor. În același timp, fratele său Mykola este colonel și luptă să-și apere țara, de partea armatei ucrainene, scrie observatornews.ro.

Mihail Zusko este comandantul celei de-a 58-a armate din districtul militar de sud al Rusiei. Această divizie a suferit pierderi uriașe în zona Nikolaev.

Expertul militar austriac Tom Cooper a scris despre acest lucru pe pagina sa de Facebook. În opinia lui Cooper, Mihail Zusko s-a dovedit a fi un strateg incompetent.

Primarul din Vetlî: „O vreme, am fost chiar mândri de el. Era dat exemplu copiilor, la școală”

Primarul din Vetlî, satul natal al lui Mihail Zusko, a declarat pentru publicația Fakty, că multă vreme comunitatea a fost mândă de el și era chiar dat ca exemplu copiilor, în școli. Asta, până în 2014, atunci au aflat că Zusko a comandat militanți în Donbas.

„O vreme, am fost chiar mândri de el, fotografia lui era agățată în școli, iar el era era dat drept exemplu elevilor. Acum, în Vetlî, care se întinde pe zece kilometri de-a lungul graniței ucrainene-belaruse, Mihail este blestemat de comunitate, pentru că luptă în Ucraina de partea Rusiei și dă ordine penale. Nu știu cum să-i spun. Este inuman. Câte vieți omenești a luat, câtă durere a adus pământului nostru. Cu toții îl blestemăm. Cele două surori și fratele lui încă locuiesc în acest sat. Celălalt frate al lui Mykola Zuska luptă și el să-și apere țara, este colonel al Forțelor Armate ale Ucrainei”, a declarat Lyubov Pavlik, primarul din Vetlî, pentru Canal 12.

Potrivit jurnaliștilor ucraineni, fotografia lui Mihail Zusko se află și pe site-ul oficial al Agenției Centrale de Informații a Ucrainei, în secțiunea „Trădători”. Se precizează că a participat la Primul Război Cecen, iar pentru participarea sa la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei a fost promovat. De la comandant al Corpului 1 de armată al trupelor de ocupație ale Federației Ruse în Donbas a devenit adjunct al comandantului Armatei 49 (Stavropol) al Districtului Militar de Sud al Forțelor Armate ruse.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Artiștii din Rusia rămân fără muncă, din cauza situației economice din țară
Articolul anterior
Lecție de patriotism de la o tânără ucraineancă. Alona are doar 20 de ani și a rămas să-și apere țara
Articolul următor