Dispariţii misterioase ale unor oficiali ucraineni, denunţate de ONU. Forţele ruse ar fi răpit 15 jurnalişti şi activişti care se opun invaziei

Zeci de oficiali, jurnalişti şi activişti ucraineni care se opun invaziei ruse a Ucrainei au fost deţinuţi arbitrar de forţe ruse sau au ”dispărut”, denunţă ONU, care consideră că unele cazuri par să fie ”luări de ostatici”, relatează AFP.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR/HCDH) a adunat informaţii, în prima lună a invaziei ordonate de către preşedintele rus Vladimir Putin, despre deţinerea arbitrară şi dispariţia forţată a 22 de oficiali ucraineni locali – dintre care 13 au fost eliberaţi ulterior.

Răpirea lui Ivan Fedorov, primarul din Melitopol

Cel mai cunoscut caz este cel al primarului orașului Mariupol, Ivan Fedorov, care, potrivit autorităţilor ucrainene a fost ”răpit” de forţe ruse de ocupaţie şi deţinut timp de mai multe zile, după care a fost eliberat. ”Acesta pare să fie un mod de operare în zone ocupate de către Federaţia Rusă”, a acuzat vineri, într-o videoconferinţă de presă, reprezentanta Înaltului Comisariat ONU în Ucraina, Matilda Bogner. ”În anumite cazuri, pare să fie o formă de luare de ostatici”, a subliniat ea.

Jurnalişti, prizonieri de război în Ucraina

Rudele nu au fost informate cu privire la locul în care erau duşi aceşti prizonieri, denunţă aceasta. Matilda Bogner a anunţat că 15 jurnalişti şi activişti ”care se opun puternic invaziei” au fost luaţi prizonieri în mai multe regiuni ale Ucrainei. ”Se pare că cei care sunt vizaţi sunt activişti pro-ucraineni sau sunt percepuţi drept pro-ucraineni de către forţele ruse”, a declarat ea.

Aceasta a subliniat că personalul ONU încearcă să verifice informaţii potrivit cărora cinci jurnalişti şi trei activişti au fost eliberaţi ulterior. Însă ”soarta celorlalte persoane rămâne necunoscută”, a precizat ea.

Şapte jurnalişti au fost ucişi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, din data de 24 februarie, a anunţat Matilda Bogner. Ei fac parte dintre miile de civili şi miile de militari din ambele tabere uciși în război, relatează news.ro.

Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului a confirmat moartea a 1.081 de civili – inclusiv 93 de copii -, potrivit meteodologei sale foarte precise, însă subliniază că bilanţul real este cu mult mai mare.

Matilda Bogner a dat exemplul oraşului asediat Mariupol, bombardat în mod constant de către forţe ruse, din cauza căruia numărul oficial al morţilor nu poate fi confirmat. ”Amploarea uciderii civililor şi distrugerii infrastructurilor cvile sugerează puternic” faptul că legile internaţionale ale protecţiei civile au fost încălcate în războiul rus din Ucraina, denunţă ea. ”Aceste atacuri cauzează suferinţe umane incomensurabile şi pot constitui crime de război”, subliniază ea.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Tancurile rusești din rezervă nu pot fi folosite pentru că li s-ar fi furat dispozitivele optice și electronice
Articolul anterior
O româncă s-a spânzurat în Italia. Tânăra de 27 de ani era mama a trei copii mici
Articolul următor