Opt scenarii despre cum ar putea să se termine războiul ruso-ucrainean. O lovitură de stat la Moscova e unul dintre ele

Când și cum se va termina războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei? Este o întrebare din ce în ce mai actuală. Unii se așteaptă la căderea regimului Putin, în timp ce alții se tem disperați de un război nuclear. O publicație ucraineană lansează mai multe scenarii.

Publicația ucraineană „Ukrainska pravda” (Adevărul ucrainean) analizează 8 scenarii posibile ale evoluției acestui război, care este cel mai mare după încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, scrie Libertatea

Jurnaliștii ucraineni scriu că nu înțeleg de ce 72% dintre ruși sunt mândri de statul lor, care a atacat Ucraina cu scopul de a „corecta greșelile lui Lenin când a creat acest stat”, de a „denazifica” Ucraina sau a distruge laboratoarele unde „era creat armament biologic american”.

Scenariul 1. Resursele militare ale Rusiei se vor epuiza 

Este foarte dificil de apreciat adevărata forță a Rusiei, există o mare diferență între cifrele oficiale și starea reală a armatei, care a fost furată de generali prin diferite scheme de corupție, scrie ziarul ucrainean.

Resursele Rusiei nu sunt nelimitate, de aceea la un moment dat Moscova nu va avea capacitatea nici să atace și nici să se apere. Rusia deja a pierdut peste 16.600 de militari, ceea ce este o cifră destul de mare.

Războiul ar mai putea dura încă maximum două luni, până când Kremlinul nu va mai putea acționa pe cale militară și va accepta alte strategii mai puțin belicoase. 

Scenariul 2. În urma sancțiunilor, Rusia se va prăbuși economic și va ajunge în pragul unei catastrofe umanitare

Sancțiunile economice ale Occidentului nu ar trebui neglijate. Sunt 5532 de sancțiuni care vor influența negativ asupra exportului, importului, logisticii și capacității statului de a funcționa.

Presa din Ucraina prognozează proteste, haos administrativ și dezorganizarea militară a Rusiei în urma aprofundării acțiunii nefaste a sancțiunilor.

Au de suferit sistemul bancar, finanțele, stabilitatea economică și comercială. Rusia nu mai are acces la tehnologiile din Occident. Circa 400 de companii din Vest au părăsit deja piața Rusiei.

Occidentul are destul de multe instrumente pentru a accelera procesul de sărăcire a Rusiei – de la confiscarea proprietăților ei și până la un embargou energetic, scriu jurnaliștii de la „Ukrainska Pravda”.

Economia Rusiei va avea de suferit, din magazine dispar produsele occidentale, creditele bancare nu vor mai fi accesibile, șomajul va fi mai mare de 10%.

Scenariul 3. Occidentul va intra în război 

Rusia a amenințat de mai multe ori statele din Occident, având pretenții față de NATO că s-a extins spre est fără acordul Moscovei.

Pe de altă parte, Polonia face presiuni pe lângă conducerea NATO să desfășoare o misiune de pacificare în Ucraina. Rusiei nu îi place susținerea de către statele UE și NATO a Ucrainei. De aceea, nu este greu de găsit, dacă se va dori, un Casus belli (pretext pentru război, din latină, n.red.),care va transforma războiul regional într-unul mondial. 

Scenariul 4. Ucraina va accepta cerințele Rusiei 

Conducerea ucraineană ar putea accepta unele cerințe ale Rusiei pentru a obține o pace în Ucraina. Kievul deja caută noi formate de asigurare a garanțiilor de securitate pentru a renunța la NATO, fiind vorba despre o alianță cu Marea Britanie sau Polonia. 

Scenariul depinde de succesele sau insuccesele Ucrainei pe cale militară. Jurnaliștii ucraineni nu cred în acest scenariu – în momentul de față 89% dintre ucraineni nu acceptă un acord de pace cu Rusia fără eliberarea teritoriului Ucrainei de către forțele de ocupație. 

Scenariul 5. Va fi aplicat armamentul nuclear 

Vladimir Putin nu încetează să amenințe Occidentul cu arma nucleară. „Ukrainska pravda” amintește că Moscova dispune de 1.588 de focoase nucleare.

Doctrina războiului nuclear rusesc este cunoscută ca „o escaladare de dragul escaladării”, adică armata Rusiei care va suferi pierderi mari ar putea aplica armamentul nuclear ca un ultim argument. 

Jurnaliștii ucraineni au analizat exercițiile militare din 1999, în timpul cărora Rusia modela un atac al NATO asupra Kaliningradului. Armata rusă era în retragere, suferea pierderi, până când nu a fost imitat un atac nuclear asupra Poloniei și SUA. Un război nuclear NATO-Rusia nu trebuie neglijat, consideră experții militari din Ucraina. 

Scenariul 6. China va deveni parte a conflictului 

China ar putea, la un moment dat, să nu mai fie observator în acest război. Beijingul este un stat dependent și conectat destul de mult la economia globală, China ar putea fi un stat neutru până în momentul când va fi conturată o provocare globală.

Dacă acțiunile Rusiei și ale Occidentului nu vor cunoaște modificări substanțiale, China nu se va grăbi să blocheze Moscova sau, după caz, NATO pe cale militară, ci va continua să-și promoveze și protejeze interesele economice ca armament geopolitic, fiind o poziție de observare a celor doi care se bat, pentru a fi o treia parte care va câștiga.

Scenariul 7. Rușii vor fi treziți la viață de giganții tehnologici

Rusia este tot mai izolată de lume în plan informațional. Moscova deja a amenințat Google că va bloca serviciile acestei companii pe teritoriul său (a și început prin blocarea Google News, deja). 

Spre deosebire de Coreea de Nord și China, Rusia nu este pregătită pentru o izolare tehnologică totală, iar rușii sunt destul de dependenți de tehnologiile occidentale. 

Jurnaliștii ucraineni consideră că războiul ar putea fi oprit de o trezire a rușilor, dacă aceștia vor primi notificări, informații, clipuri video sau mesaje de la toate companiile concomitent – YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, Telegram,  WhatsApp. Cele mai multe dintre ele sunt însă blocate în Rusia.

Nu trebuie exclus acest scenariu, potrivit căruia autoritățile americane vor împinge giganții tehnologici să ia măsuri coordonate pentru a trimite rușilor la un moment dat informații centralizate despre situația reală din Ucraina și despre crimele de război ale Rusiei. Cetățenii ruși ar putea să se răscoale împotriva propriului guvern și vor opri războiul. 

Scenariul 8. Putin va fi ucis sau va avea loc o lovitură de stat  

Vladimir Putin este autorul războiului sângeros din Ucraina. Unii cred că o lovitură de stat va fi primul pas spre o pace durabilă. Pentru mai mulți oligarhi, sancțiunile vor deveni insuportabile, pentru o parte importantă din elita politică a Rusiei, acest război pare o nebunie. 

Nimeni nu va dori să fie acuzat alături de Putin de genocid și crime de război. Biden deja l-a numit pe liderul de la Kremlin un criminal de război, iar Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluție în care cere Rusiei să oprească acțiunile militare în Ucraina. Sunt mai multe premise care fac posibil acest scenariu. 

Aceste scenarii nu se exclud reciproc, ele pot să se suprapună, pot să evolueze în paralel. Însă, făcând abstracție de acestea, un lucru este cert, scriu jurnaliștii ucraineni: „Ucraina va obține o victorie iminentă”. 

Colindul lansat de Ion Paladi și Georgiana Lobonț, cel mai ascultat și cel mai viral pe câteva platforme concomitent

După succesul cu colindul “Ziua-i mare, seara-i sfânta”, alături de Paula Seling, care are peste 9 milioane de vizualizări, îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, vine cu un nou proiect muzical alături de artista din România Georgiana Lobonț – “Soră lângă frate bun”, informează unica.md.

Colindul, lansat acum câteva zile, a ajuns cel mai viral pe Tik Tok la moment, iar pe YouTube este în trendingyoutube România pe locul 19!

În prezent este cel mai ascultat colind din România! În curând atinge circa jumătate de milion de vizualizări.

Videoclipul cu imagini de poveste, filmate în Bucovina, Putna, dar și mesajul textului, vin să aducă lumina și căldura sărbătorilor de iarnă și să-i unească pe cei dragi de sărbători.

Muzica îi aparține lui Ion Paladi, textul lui Mihai Pascar, iar aranjamentul muzical este semnat de Corneliu Botgros, alături de Orchestra Națională “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

În acest colind, pe final, se aud și vocile tinerilor din ansamblul etnofolcloric DORURELE, condus de Vladimir Șchiopu, și care este patronat de revista unica.md, fapt pentru care ținem să-i felicităm pentru colaborarea frumoasă cu interpretul Ion Paladi.

Vă invităm să savurați acest superb colind, iar dacă v-a plăcut, nu ezitați să lăsați o apreciere.

Marți, 17 decembrie, Ion Paladi va evolua la Sala Palatului din București în concertul Paulei Seling, iar pe 21 decembrie artistul nu va lipsi de la BT Arena Cluj, cea mai mare sală din România, de la spectacolul Georgianei Lobonț unde este Sold OUT de mai bine o lună. Colindul ”Soră lîngă Frate bun” a celor doi artiști va răsuna alături de Orchestra ”Lăutraii” condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Ion Paladi și-a început activitatea artistică de la vârsta de 11 ani. A studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al Orchestrei Naționale ”Lăutarii” și este extrem de îndrăgit atât în țară, cât și peste Prut.

Un ucrainean a vrut să mituiască polițiștii de frontieră cu 20 de euro pe care i-a pus în pașaport

Pe parcursul săptămânii curente, în cadrul activităților de control desfășurate la PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”, un cetățean ucrainean, în vârstă de 47 de ani, aflat în calitate de pasager într-un mijloc de transport înmatriculat în Republica Moldova, a încercat să mituiască un angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu suma de 20 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bancnotele erau plasate în interiorul pașaportului și aveau scopul de a facilita trecerea ilegală a frontierei de stat.

 Polițistul de frontieră a respins ferm tentativa de mituire, iar incidentul a fost imediat raportat autorităților competente.

Investigațiile ulterioare au relevat că cetățeanul în cauză fusese documentat anterior pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Acum, acesta este cercetat și pentru tentativa de mituire, fiind pasibil de răspundere conform legislației în vigoare.

 Cazul este documentat în continuare de către autoritățile competente, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

În acest sens, Poliția de Frontieră recomandă cetățenilor:

 Evitați orice tentativă de mituire. Orice încercare de a influența ilegal deciziile autorităților se sancționează conform legii. Poliția de Frontieră promovează principiul „Toleranță zero la corupție”.

 Dacă observați nereguli sau acte de corupție, vă încurajăm să le raportați autorităților competente pentru a contribui la menținerea unui climat de integritate.

 Pentru denunțarea manifestărilor de corupție contactați Linia Anticorupție la numărul scurt 1520.

Poliția de Frontieră rămâne ferm angajată în asigurarea integrității și securității frontierei, acționând cu profesionalism și respectând principiile statului de drept.

Polițiștii din Brigada cu Destinație Specială Fulger și-au comemorat astăzi camarazii căzuți la datorie

Astăzi, polițiștii din cadrul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger a IGP și-au comemorat primii camarazi căzuți la datorie pe câmpul de luptă de pe Nistru din anii 1991-1992, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au cinstit în tăcere memoria colegilor și au depus jerbe de flori la morminte.

La 13 decembrie 1991, 4 polițiști ai Brigăzii cu destinație specială ”Fulger” Gheorghe Cașu (21 de ani), Ghenadie Iablocichin (26 de ani), Valentin Mereniuc (24 de ani) Mihail Arnaut (21 de ani) aflați în exercițiul misiunii, s-au deplasat lângă satul Lunga, raionul Dubăsari, pentru a acorda sprijin colegilor. În cadrul operațiunii polițiștii au fost uciși.

Prin Decret Prezidenţial, polițiștii au fost decorați post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”.
Prin gestul de astăzi, angajații poliției şi-au manifestat solidaritatea faţă de familiile eroilor poliţişti şi au adus un omagiu celor care nu mai sunt alături de noi, dar care au rămas în memoria noastră.

Cinste și onoare eternă eroilor căzuți la datorie!

Rușii continuă să bombardeze regiunea Donețk
Articolul anterior
Părinții soldaților ruși morți în război, sfătuiți de autorități „să nu facă gălăgie”. „Îi vom comemora pe băieți mai târziu”
Articolul următor