Cea de-a 64-a ediţie a premiilor Grammy a fost dominată în principal de grupul Silk Sonic, care a câştigat trofeul la categoria cântecul anului şi înregistrarea anului. Printre marii câștigători s-a numărat și Olivia Rodrigo, care a fost desemnată cel mai bun artist debutant, relatează Agerpres.
La ediția din acest an, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video artiștilor. „Tăcerea este moarte, spuneți adevărul prin versurile voastre”, a spus liderul de la Kiev. Ceremonia premiilor Grammy a continuat cu un moment dedicat Ucrainei.
Intervenţia președintelui ucrainean a fost urmată de un recital al artistului John Legend, care a interpretat la pian balada „Free” (Libre), alături de Lyuba Yakimchuk, o poetă ucraineană din regiunea Donbas care a reuşit să fugă din ţară în urmă cu câteva zile.
Scena premiilor Grammy s-a luminat în albastru şi galben, culorile steagului ucrainean, în timp ce pe ecrane au fost proiectate imagini ale războiului.
Câștigătorii premiilor Grammy 2022:
Înregistrarea anului: „Leave The Door Open”, de Silk Sonic
Cântecul anului: „Leave The Door Open”, Silk Sonic
Albumul anului: „We Are”, Jon Batiste
Cel mai bun artist debutant: Olivia Rodrigo
Cel mai bun album country: „Starting Over”, Chris Sapleton
Cea mai bună interpretare rap: „Family Ties”, de Baby Keem şi Kendrick Lamar
Cel mai bun videoclip: „Freedom”, Jon Batiste
Cel mai bun album rock al anului: „Medicine al Midnight”, Foo Fighters
Cea mai bună interpretare metal: „Dream Theater”, The Alien
Cea mai bună interpretare pop individuală: „Drivers License”, Olivia Rodrigo
Cel mai bun album pop vocal: „Sour”, Olivia Rodrigo
Cea mai bună interpretare pop în grup sau duo: „Kiss Me More”, Doja Cat ft. SZA
Cel mai bun album R&B: „Heaux Tales”, Jazmine Sullivan
Cel mai bun album de muzică urbană: „El Ultimo Tour Del Mundo”, Bad Bunny
Cel mai bun album de jazz instrumental: „Skyline”, Ron Carter, Jack DeJohnette şi Gonzalo Rubalcaba
Cel mai bun album de jazz vocal: „Songwrights Apothecary Lab”, Esperanza Spalding
Cea mai bună interpretare corală: „Mahler: Symphony No. 8, Symphony Of A Thousand”, Gustavo Dudamel (Orchestra Filarmonică din Los Angeles).
Premiile Grammy sunt prezentate anual de Academia Națională a Artelor și Științelor de Înregistrări a Statelor Unite ale Americii pentru realizări deosebite în domeniul înregistrărilor muzicale.
După ce a fost amânată din ianuarie, ca urmare a pandemiei de coronavirus, anul acesta, gala Grammy Awards s-a desfăşurat la MGM Grand Garden Arena din Las Vegas, în loc de Staples Center din Los Angeles.
Au fost propuse pentru nominalizare aproape 22.000 de piese și albume. Acesta este motivul pentru care unele dintre categoriile principale au fost extinse de la opt la zece nominalizări pentru prima dată. „Trăim într-o perioadă de creștere extraordinară a muzicii”, a explicat CEO-ul Academiei de Înregistrări, Harvey Mason jr. „Peste 60.000 de cântece sunt lansate pe zi”, a mai spus acesta.