Supravieţuitorii masacrului de la Bucea, mărturii cutremurătoare: „De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”

În ultimele zile, pe reţelele de socializare şi în mass-media au apărut numeroase poze cu victimele din războiul din Ucraina şi cu masacrul comis de ruşi în oraşul Bucea. Supravieţuitorii au început să iasă din ascunzători şi povestesc chinul prin care au trecut, întrebându-se cu ce au greşit de au fost atacaţi.

Strada Vokzal’na din oraşul Bucea, era cunoscută sub numele de „micuţa Elveţie” şi sute de cetăţeni ucraineni locuiau în această zonă. Astăzi, după atacurile ruşilor, strada este arsă, casele sunt distruse şi trupurile oamenilor zac în noroaie, toate acestea arătând pagubele provocate de invazia lui Putin.

Este greu de crezut că au existat supravieţuitori, având în vedere că toate clădirile au fost devastate şi nu există un petic de pământ pe care să nu se vadă sângele oamenilor ucişi de armata inamicului. Totuşi, sunt şi persoane care s-au adăpostit în anumite locuri şi cu toate că au întâlnit armata rusă, au scăpat nevătămaţi.

„Am stat în pivniţa casei tot timpul”

Printre supravieţuitori se numără şi Serhiy Savenko, în vârstă de 43 de ani, care locuieşte cu mama sa, Larisa, în vârstă de 72 de ani. El a numărat vehiculele blindate ruseşti în timp ce treceau pe stradă pe 27 februarie, îndreptându-se spre sud, spre oraşul vecin Irpin şi mai departe spre capitală.

„Au fost 70 de vehicule blindate, precum tancuri, iar soldaţii ruşi mergeau alături”, a spus el. „Le-a luat aproximativ 40 de minute să treacă pe lângă casa noastră. Am privit şi am numărat. Şi apoi ucrainenii şi-au lansat obuzele asupra ruşilor.”

Bărbatul a spus că vehiculele blindate încercau să se întoarcă din cauza atacurilor armatei ucrainene şi că au urmat 30 de minute de lupte teribile, cadavrele ruşilor fiind împrăştiate pe drum. Unii soldaţi au scăpat, iar după o oră s-au întors să recupereze trupurile celor ucişi. 

„Am stat în pivniţa casei tot timpul”, a spus Savenko. „Ruşii au intrat în grădina noastră şi unul a coborât în ​​pivniţă şi ne-a văzut. A spus să facem linişte, că nu ne face nimic, dar ceilalţi ne-ar pune în genunchi şi ne împuşca. Ne-a luat telefoanele şi a spus să nu facem foc, pentru a nu da un semnal.”

Bucha: Ukrainians recall surviving suspected Russian war crimes

Ucis în timp ce lua alimente din casa unui vecin

Tot pe strada Vokzal’na locuieşte şi Zinaida, în vârstă de 62 de ani. Ea a petrecut o lună de zile în pivniţă, din cauza atacurilor ruşilor. 

Aceasta a povestit jurnaliştilor că fiica ei şi-a rugat soţul să părăsească subsolul pentru a lua câteva lucruri şi alimente din casa unui vecin. El a plecat pe 4 martie, la 20 de metri de casă şi ruşii l-au ucis în timp ce se aproviziona.

Duminică, trupul bărbatului a fost găsit de soldaţii ucraineni. Fata şi nepotul ei de 16 ani au reuşit să fie evacuaţi în aceste săptămâni, fără să ştie că bărbatul a fost ucis.

„Fiica mea l-a rugat să părăsească subsolul pentru a lua nişte lucruri din casa unui vecin. Iată biletul ei, îl avea cu el: ţigări pe raft de lângă canapea, pastile, cumpărături, papuci, o pătură. A părăsit casa pe 4 martie. A mers la doar 20 de metri de casă şi ruşii l-au ucis. Fără avertisment, fără motiv. Era un tată atât de bun, fiul lui l-a iubit atât de mult. El este invalid. Cum le pot spune?”

Explained: What happened in Bucha, Ukraine, and was it 'genocide'? |  Explained News,The Indian Express

„De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”

În oraşul bucea, soldaţii ucraineni şi supravieţuitorii descoperă în continuare cadavrele civililor ucişi de ruşi. Luni, au fost identificate cinci trupuri ale unor bărbaţi care avea mâinile legate şi urme de împuşcături, în subsolului uneei case de copiii. 

După colţul străzii Vokzal’na, aproape de locul unde au fost găşiti alţi 21 de civili împrăştiaţi pe stradă, se află Sergiy Zebenko, 57 de ani, şi soţia sa, Helen, 49 de ani. Ei au arătat către grădina lor, spunând că acolo se află mormântul unui văr, Dmytro Bernastsky, 59 de ani.

Helen a spus că i-au găsit cadavrul pe 31 martie, la 150 de metri de locuinţa lor şi au ale să-l îngroape în curtea casei. 

„Dar nici măcar nu ştim când a fost ucis, poate cu 10 zile mai devreme, când venea să ne vadă. Avea trei gloanţe în piciorul stâng, unul la inimă şi unul la plămân. Era lângă supermarket.” a mai spus femeia.

Helen a precizat că bărbatul a fost pilot în forţele aeriene ucrainene şi că vor să-l îngroape în uniformă. Ea se întreabă „De ce ne-au făcut asta? Cu ce am greşit?”.

Digi24: Cum a prezentat presa rusă masacrul de la Bucha. De la „imagini  fake” la „crime ale naziștilor”. Editorial șocant publicat de RIA -  HotNews.ro

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bucea, unde cadavrele a sute de civili au fost găsite împrăştiate pe străzi, după ce forţele ruse s-au retras. Liderul ucrainean a precizat că ”Ucraina trebuie să aibă pace.”

„Vrem să arătaţi lumii ce s-a întâmplat aici. Ce a făcut armata rusă. Ce a făcut Federaţia Rusă în Ucraina cea paşnică. Era important pentru dumneavoastră să vedeţi că aceştia sunt civili”, a adăugat preşedintele.

sursa: www.adevarul.ro

Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România

Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.  

În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.

Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.

Un bărbat fără permis a vrut să mituiască polițiștii cu 800 de lei

Polițiștii Secției escortă și misiuni speciale a INSP au stopat o Toyota pe traseul R4, la intrarea în localitatea Coșernița din raionul Criuleni. Mașina era condusă de un bărbat de 47 de ani, originar din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul a recunoscut că nu deține dreptul de a conduce, iar în încercarea de a scăpa de răspundere, acesta a încercat să ofere polițistului mită în sumă de 800 de lei.

Polițistul a denunțat imediat tentativa de corupere, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni pentru documentarea cazului.

Cazul a fost urmat de altele două, în sectorul Buiucani al capitalei și pe traseul M5, în apropiere de Strășeni, șoferii fiind denunțați de polițiști.

Reamintim că tentativa de corupere a unui funcționar public este o infracțiune și se pedepsește conform legii.

Patru persoane din Edineț, reținute pentru coruperea alegătorilor

Procuratura raionului Edineț anunță că la data de 10 decembrie 2024, de către polițiștii din Edineț sub conducerea Procuraturii raionului Edineț, s-au efectuat percheziții în 18 locații într-un dosar intentat în octombrie, curent, pe faptul coruperii electorale. Patru persoane au fost reținute. În cadrul perchezițiilor, s-au depistat și ridicat mai multe telefoane mobile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul lunii octombrie a anului 2024, mai mulți suspecți, reprezentanți ai unor concurenți electorali, aflându-se în diferite localități din raionul Edineț, având scopul coruperii alegătorilor, în campania electorală a alegerilor prezidențiale din luna octombrie a anului 2024, au transmis mai multor persoane, mijloace bănești cuprinse între sumele de 1000 și 3000 lei, cu scopul de a le determina să voteze pentru un anumit candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Reamintim că, anterior, în acest dosar au fost recunoscuți și audiați 6 învinuiți, 2 bănuți, au mai fost efectuate 13 percheziții în cadrul cărora au fost depistate și ridicate mijloace bănești, telefoane mobile, carnete de membri de partid, liste și înscrisuri care conțin numele mai multor persoane. 

Urmărirea penală continuă în scopul elucidării tuturor circumstanțelor. 

Jens Stoltenberg: În următoarele săptămâni, ne așteptăm la o nouă ofensivă rusă
Articolul anterior
Boris Johnson s-a adresat poporului rus în limba rusă: ,,Preşedintele vostru știe că dacă voi aţi cunoaște ce se întâmplă, nu aţi sprijini războiul lui”
Articolul următor