Povestea bunicului în vârstă de 84 de ani care și-a salvat nepoții de ororile războiului dintr-un sat ucrainean

Într-o perioadă atât de dificilă pentru Ucraina, peste 4 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele.

Printre acești refugiați se numără eroul nostru, Valentin Mihailovici, în vârstă de 84 de ani, dintr-un mic sat ucrainean. De îndată ce au început ostilitățile în satul natal, bărbatul a decis că trebuie să plece imediat în alt loc pentru a-și salva familia.

Acesta și-a adunat toată familia și au pornit într-un oraș sigur. Bătrânul, la cei 84 de ani ai săi, a trebuit să conducă zeci de ore pentru că era singurul din familie care deține permis de conducere.

Aceștia au ajuns într-un centru de refugiați din Zaporojie.

Imaginile cu el, la 84 de ani, calm, însă vădit îngrijorat, ținând fetița în brațe, au sensibilizat o lume întreagă, după ce un video cu el a fost publicat de pagina de TikTok a celor de la UNICEF Ucraina.

Jurnaliștii ucraineni au pornit pe urmele sale, dar inițial nu l-au găsit. Plecase din centrul de refugiați din Zaporojie și nici în orașele din apropiere nu l-au găsit. Publicația TSN a aflat că îl cheamă Valentin Platov, are 84 de ani și este din satul Stepove, 50 de kilometri de Zaporojie. 

L-au descoperit tocmai în vestul țării, la Ivano-Frankivsk. Bărbatul de 84 de ani condusese 1.000 de kilometri. „Am folosit pentru prima oară navigarea pentru mașină. Mă cam dor mâinile”, a spus Valentin Platov pentru televiziunea 1+1, citată de TSN. Ce a povestit? „Doar să-i duc în siguranță” „Aveam o vie, aveam capre, găini, o grădină, nu mă gândeam că va fi un război aici”, a spus Valentin. 

Platov susține că, în momentul în care inamicul a ajuns în sat și a început să descarce armele, s-a gândit că, fiind civil, nu va păți nimic. Totuși, fiind unicul șofer din familie, n-a avut de ales și a plecat cu familia sa de acolo imediat după ce situația s-a întețit. „Am acceptat să plec doar pentru a-mi duce familia în siguranță”, a spus Valentin Platov.

S-au adăpostit în biserică. Ajunși inițial la Zaporojie, într-o tabără de refugiați unde au primit de mâncare și adăpost, Valentin a fost filmat în timp ce o legăna pe nepoțica sa.

„Un copil e un copil. Trebuie să fie legănat ca să poată să doarmă. Am legănat-o și pentru ca ea să nu vadă niciodată ceea ce am văzut eu”, a spus bărbatul. Din Zaporojie, familia a plecat în vest, spre Ivano-Frankivsk. Adică circa 1.000 de kilometri distanță față de satul lor. Acolo au găsit adăpost într-o biserică. 

”Mi-a părut rău pentru copiii mei”

Unicul șofer din familie, bătrânul n-a avut de ales și a plecat cu familia spre vestul Ucrainei. Întrebat de jurnaliști cum a fost călătoria, Valentin a recunoscut că a fost „pentru prima oară în viață” când a condus așa de mult, 1.000 de kilometri.

Mai mult, „am folosit pentru prima oară navigația mașinii”, GPS-ul necesar pentru a ajunge în partea opusă a țării. Fata s-a îmbolnăvit Familia a declarat că nu știe când se va întoarce în estul Ucrainei, având în vedere că zona este încă nesigură. Gardurile casei sunt minate. 

Nu s-a acordat primul ajutor, nu existau medicamente pentru copii, iar fiica lui Valentin, Maria, s-a îmbolnăvit foarte rău și a fost aproape de moarte, conform surselor. Familia Platov e hotărâtă acum să reia viața în orașul din vestul Ucrainei unde s-au adăpostit.

Mulți s-au oferit să ajute această familie.

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

”Am fost vândut când eram bebeluş pe 10 mii de dolari”. Povestea emoţionantă a unui tânăr român care a ştiut să îşi găsească fericirea
Articolul anterior
Trei angajați ai INSP au fost reținuți într-un dosar de corupție
Articolul următor