Rusia a tras rachete asupra avioanelor Israelului din Siria

Rusia a tras rachete antiaeriene S-300 asupra forțelor israeliene care bombardau în Siria, anunță Times of Israel. Experții se tem că ar putea duce la o escaladare a conflictului sirian, chiar dacă Rusia este împotmolită în Ucraina.

Forțele ruse au deschis focul asupra avioanelor israeliene cu rachete antiaeriene avansate S-300 la sfârșitul unui atac al aviației israeliene asupra unor ținte din nord-vestul Siriei săptămâna trecută, a relatat luni Channel 13, ceea ce ar putea semnala o schimbare semnificativă în atitudinea Moscovei față de Israel. Potrivit postului TV, incidentul fără precedent a avut loc vineri seară, când Forțele Aeriene israeliene au bombardat mai multe ținte în apropierea orașului Masyaf din nord-vestul Siriei.

Niciuna dintre rachete nu și-a atins ținta.

Israelul a lansat sute de misiuni similare de la începutul războiului civil din Siria, în 2011, vizând adesea adversarii Iran și Hezbollah, care și-au stabilit o prezența în țară, și înfruntând apărarea aeriană siriană.

Armata israeliană menține o politică de ambiguitate cu privire la operațiunile sale din Siria și nu a dorit să comenteze informațiile. Acestea au fost lansate de corespondenții din domeniul apărării de la mai multe publicații israeliene importante cu legături strânse cu instituția militară. Nici ministerul rus al Apărării nu a comentat informațiile, precizează și INews.

Incidentul marchează prima ocazie cunoscută în care un atac israelian a întâmpinat un răspuns din partea sistemelor antiaeriene rusești – ceea ce ridică temeri că Rusia ar putea lua o poziție mai agresivă în Siria – chiar dacă rămâne împotmolită militar în Ucraina.

„Este destul de evident că rușilor nu le place faptul că operăm în Siria”, spune Alon Ben-David, corespondentul de apărare al Canalului 13, care a dezvăluit știrea. „Interpretarea mea este că rușii spun ‘mergeți pe gheață subțire’. ‘Aveți grijă, nu mai avem răbdare’”.

Ben-David spune că evenimentul a creat îngrijorare în cadrul armatei israeliene cu privire la orice potențială schimbare a politicii rusești cu privire la Siria, pe fondul întrebărilor dacă evenimentul reprezintă o lovitură de avertisment punctuală sau o provocare mai serioasă.

Următoarea misiune aeriană israeliană în Siria va dezvălui mai multe. „Cred că testul va avea loc în câteva zile”, a declarat Ben-David.

Un acord între Tel Aviv și Moscova este în vigoare de când Rusia a intrat în război în sprijinul taberei președintelui sirian Bashar al-Assad, în 2015. IAF notifica omologii ruși înainte de fiecare atac. Acest acord a fost întărit după ce apărarea aeriană siriană a doborât un avion rusesc în 2018, soldat cu 15 victime. Moscova a considerat Israelul responsabil, deoarece forțele siriene au tras că răspuns la un raid israelian.

Incidentul a determinat, de asemenea, Rusia să introducă sistemele S-300, în ciuda protestelor Israelului.

Dacă avioanele israeliene vor fi din nou sub tirul sistemelor antiaeriene rusești, „armata israeliană va face totul pentru a evita victimele”, a spus Ben-David.

Nicholas Heras, de la Newlines Institute, a sugerat că salbă de rachete rusești din Siria a fost menită să se asigure că Israelul își menține neutralitatea.

„Rusia trimite un semnal puternic Israelului că Ierusalimul trebuie să fie cumpătat în sprijinul sau pentru Ucraina sau o să se confrunte cu consecințe în Siria”, a spus Heras. „Rusia poate impune costuri asupra libertății de acțiune a Israelului împotriva Iranului în Siria… Rusia transmite, de asemenea, un mesaj mai larg comunității internaționale că nu renunta la poziția să strategică în Siria”.

Israelul a încercat să mențînă legăturile sale istorice strânse cu Rusia, întărite de numărul mare de evrei vorbitori de limba rusă din Israel, în ciuda încercărilor aliaților săi occidentali de a-l izola pe Vladimir Puțîn de la invazia din Ucraina.

Premierul Naftali Bennett a încercat să intermedieze discuții între Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în primele zile ale războiului, iar oficialii israelieni au evitat condamnarea directă a Rusiei.

Totuși, această politică a fost pusă la grele încercări. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a atras reproșuri dure din partea liderilor israelieni după ce a afirmat că Adolf Hitler are „sânge evreiesc”, descriindu-l în același timp pe Zelenski – care este evreu – drept liderul unui regim nazist, în conformitate cu obiectivul declarat al Rusiei de a „denazifica” Ucraina.

Israelul a refuzat cererile de a furniza ajutor militar ofensiv Ucrainei și a negat rapoartele potrivit cărora ar fi permis Estoniei să furnizeze Ucrainei o rachetă anti-nava de fabricație israeliană. Însă, de la confruntarea din Siria, armata a publicat imagini cu ajutoare defensive destinate Ucrainei.

sursa

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Variola maimuței, confirmată în 11 țări. Cele mai multe cazuri sunt în Portugalia
Articolul anterior
Un bărbat care a primit o refugiată și-a părăsit partenera pentru femeia din Ucraina doar după 10 zile
Articolul următor