Mărturiile cutremurătoare ale unui locuitor dintr-un oraș din jurul Kievului care a stat trei săptămâni în beciul unei case

Un locuitor al orașului Hostomel a petrecut trei săptămâni în subsolul casei sale după ce a început ocupația. A avut de-a face cu cecenii și rușii și, în cele din urmă, a ajuns în Estonia. Aceasta este povestea lui, relatată de portalul independent rusesc Meduza și preluată de site-ul polonez Onet.

„Am fost norocoși că la noi la început au venit cecenii, nu rușii”. Ceva s-a schimbat apoi. Jurnalul unui locuitor dintr-un oraș din jurul Kievului care a stat trei săptămâni în beciul unei case

Bohdan lucrează în serviciul de trafic aerian de pe aeroportul Hostoml de lângă Kiev, unde s-au purtat bătălii crâncene la începutul invaziei ruse. Și-a petrecut trei săptămâni cu familia și vecinii în subsolul casei sale, vizavi de aeroportul distrus de război. Casa a fost bombardată, confiscată de forțele speciale cecene, iar la jumătatea lunii martie toți locuitorii au fost evacuați forțat în Belarus. Portalul Meduza a publicat memoriile lui Bohdan în timpul ocupației.

Iată câteva fragmente din el.

„În ajunul razboiului, pe 23 februarie, am fost de serviciu pana la 1 dimineata, apoi am plecat acasa, locuim la 150 m de aeroport. A doua zi, la șase dimineața, m-a sunat directorul adjunct al aeroportului și mi-a spus despre situația din Herson, că trupele rusești au lovit aeroportul Cernobaievka.

La ora prânzului s-a auzit zgomotul elicopterelor. Am văzut că acestea erau elicoptere cu litera V, care nu este a noastră. Împreună cu soția, fiica și mulți vecini, am coborât în ​​fugă la subsol – eram până la 40. Când ultimul dintre noi a fugit în subsol, unda de șoc l-a aruncat literalmente înăuntru. Racheta a căzut chiar în fața ușii noastre – cu alte cuvinte, focul a trecut direct prin zona rezidențială.

Apoi elicopterele „au pus la punct” unitatea militară a Gărzii Naționale aflată la o sută de metri de clădirile de locuit și s-a îndreptat spre aeroport. Martorii oculari spun că au tras peste pistă. Patru dintre pompierii noștri au murit. Apoi forțele ruse de debarcare au aterizat. Unii dintre militari au fost aruncați în locul unde se află un cimitir, chiar lângă aeroport. Ceilalți au aterizat la aeroport.

Supraveghetorul meu, care se afla în acel moment la aeroport, mi-a scris că toți cei care se aflau acolo în acel moment au fost percheziționați, au primit cârpe albe și s-a ordonat să meargă pe direcția Bucha, aproximativ cinci kilometri. Parașutiștii au confiscat două case în apropierea aeroportului în care locuiesc lucrătorii aeroportului.

La scurt timp după ce aeroportul a fost confiscat, au început bombardarea cu mortar. Oamenii noștri, pentru a preveni aterizarea grupului de aterizare, au atacat pista, au încercat să o distrugă, astfel încât avioanele de transport grele să nu poată ateriza în Hostoml.

În seara zilei de 25 februarie, am auzit voci la etaj. Nici în rusă, nici în ucraineană. Una peste alta, era clar că sunt ceceni, am aflat că au fost văzuți pe drumul spre Bucza. Au început să se plimbe prin case.

„Nu au existat acte de violență din partea acestor soldați”.

Eram la ușa subsolului și am auzit un strigăt: „Alo?” Am reacționat, am deschis ușa și am plecat. Au început să mă caute, întrebând cine era la subsol. I-am răspuns că femeile, copiii, gospodarii – toți civili. Atunci cecenii și-au început căutarea. Aveam un fost soldat la subsol, care din anumite motive a adus un încărcător și o armă. Când au văzut pistolul, s-au enervat și au început să țipe și să întrebe de proprietar. M-au întrebat a cui e arma și i-am răspuns că nu știu, locuiesc acolo de curând. Au interogat pe toți zece minute, i-au amenințat, până când proprietarul a recunoscut că este arma lui. L-au scos undeva afară, dar apoi l-au eliberat. Mai târziu a spus că a luat pistolul pentru a se apăra de jefuitori.

Nu au mai existat acte de violență din partea acestor soldați. Cecenii erau vorbăreți, au început să spună că au venit să ne apere la ordinul lui Ramzan Akhmatovici Kadyrov. Pentru că mai devreme – acesta este un paradox atât de interesant – în primul război cecen, ucrainenii au venit în ajutorul cecenilor. În 1994, naționalistul Sashko Biłyj a luptat de partea cecenă în Cecenia.

Și acum ei spun: „Căutăm naționaliști în țara voastră, dar naționaliștii voștri ne-au apărat. Am luptat cu Rusia, dar acum trăim în pace, acum Cecenia noastră este și mai bună, reconstruim totul, totul, este atât de drăguț. Vă vom oferi un nou președinte – cel mai probabil, fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici și Ucraina vor prospera, iar Zelensky se va preda în două zile, îl vor pune în închisoare … „.

Ne-au spus astfel de povești și apoi au adăugat că am fost norocoși că ei, nu rușii, au venit la noi. Au spus că la Grozny, primul lucru pe care l-a făcut un soldat rus când a intrat în apartament a fost să arunce o grenadă. Mulți civili au murit în timpul acestor acțiuni.

Casa noastră a fost ocupată de militari ceceni ai serviciilor speciale, majoritatea băieți de 20-35 de ani, nu mai mari. Poate că am fost norocoși în acest sens. Au fost mai amabili cu noi. Pentru că am auzit că în casele vecine, ocupate de ceceni „bătrâni”, era mai rău decât la noi.

Apă dintr-un magazin devastat de ruși.

Seara ne-au întrebat ce vrem. Am spus că apa este primul lucru de care avem nevoie, rezervele ni se terminau. Atunci cecenii s-au oferit să ia apă de la un magazin din apropiere: „Rușii l-au spart, dar noi luăm marfa de acolo ca să nu o irosească jefuitorii”. Era magazinul unui vecin, îl cunoșteam pe proprietar și ne-am hotărât să-i plătim pierderile mai târziu. Situația cu apa era grea, iar la subsol am avut un bebeluș de cinci luni, fete de 6-11 ani. Am luat șase recipiente de 20 de litri.

Cecenii au spus că vor rămâne până în dimineața zilei de 27 februarie. Ne-au luat telefoanele și au spus că cineva le folosește pentru a controla drona, așa că am rămas fără comunicare. Cineva a reușit să ascundă telefoanele dar nu au mai fost folosite, era prea periculos. Și-au parcat echipamentul în fața intrărilor noastre și un transportor blindat a oprit în fața vizierei noastre.

Cu o zi înainte de plecarea noastră, cecenii s-au repezit în pivnița noastră bucuroși și au început să ne îmbrățișeze, strigând că nu-i vom învinovăți, pentru că „ne susțin așa”. Apoi ne-am dus la apartamentele noastre, iar peste tot erau gunoi și țevi. Au împrăștiat lucruri prin apartament, au luat obiecte de valoare. Unul dintre ceceni mi-a adus o mulțime de bani, se vedea că erau bani de colecție – ruble sovietice vechi. Mă întreabă: „Ce este asta? Pot să-i cheltui undeva?” I-am arătat că are cuvântul „CCCP” – URSS și a decis să-l arunce: „Nu vor mai fi de folos nimănui”.

Venirea rușilor a schimbat tonul

Când cecenii au părăsit Hostomla, am fost aproape imediat inspectați de serviciile speciale ruse. Când cecenii ne-au permis să intrăm în casele noastre să luăm mâncare și alte lucruri, un ofițer rus a strigat: „Unde? Dacă mergi mai sus decât primul etaj, te împușc în picior, în piept și în cap. Ne-au percheziţionat, ne-au trimis înapoi la subsol şi au ordonat să stăm”.

Ulterior, bărbatul și familia sa au fost deportați în Belarus, iar de aici au reușit să ajungă în Estonia, unde sunt în siguranță.

sursa

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Putin l-a decorat pe soldatul „Motorola” pentru fapte de curaj. CV-ul acestuia este teribil
Articolul anterior
Durerea unei mame din Donețk care și-a găsit fiul decapitat de o rachetă rusească, alături de iubita acestuia care și-a pierdut viața la scurt timp
Articolul următor