Aprecierea puternică a dolarului le provoacă dureri de cap marilor companii americane

Aprecierea puternică a dolarului în ultimele luni a șters miliarde de dolari din vânzările companiilor americane, provocând îngrijorări de cealaltă parte a Atlanticului, relatează Financial Times și Barrons.

Pe lista companiilor care au înregistrat scăderi ale veniturilor de ordinul milioanelor sau chiar miliardelor de dolari după ce moneda națională a SUA s-a apreciat luna aceasta la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani se află IBM, Johnson & Johnson, Philip Morris și Netflix.

Experții se așteaptă ca lista să crească semnificativ după ce giganții tech precum Apple sau Microsoft – care obțin o parte semnificativă a veniturilor lor în afara Statelor Unite – își vor publica rapoartele financiare trimestriale în următoarele zile.

Datele legate de economia americană semnalează deja o reducere a activității în contextul în care inflația din țară a redus puterea de cumpărare a americanilor.

Un dolar puternic este în același timp o binecuvântare și un blestem. Pe de-o parte, el îi avantajează pe consumatorii și companiile americane ce fac importuri. Însă aprecierea monedei înseamnă de asemenea că veniturile înregistrate în străinătate de o companie multinațională se reduc în momentul în care acestea sunt convertite în dolari.

Dolarul a ajuns la paritate cu euro în luna iulie

„Chiar dacă ascensiunea dolarului se va opri aici, această apreciere pe care am văzut-o în ultimele 12 luni ar fi suficientă pentru a provoca deteriorări suplimentare ale estimărilor privind veniturile”, afirmă Max Kettner, un strateg de la banca de investiții HSBC.

Întărirea dolarului a fost încurajată și de decizia Fed de a majora rapid dobânzile de referință pentru a încerca să țină sub control inflația ce în luna iunie a ajuns la maximul ultimilor 40 de ani în SUA.

Este așteptat ca Fed să anunțe o nouă majorare săptămâna aceasta, dobânzile de referință urmând să ajungă semnificativ mai mari în SUA comparativ cu Europa sau Japonia.

Banca Centrală Europeană a anunțat la rândul ei joia trecută că majorează ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de un deceniu din cauza inflației ridicate, marcând astfel un punct de cotitură major după o lungă perioadă de relaxare monetară în zona euro.

Dolarul a ajuns la paritate cu euro în data de 12 iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

sursa

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Jumătate dintre copiii de 10 ani nu pot citi un text simplu, arată un raport Unicef
Articolul anterior
Video! Incendiu de proporții la un depozit în apropiere de Moscova. Fumul se vede din avion
Articolul următor