Kremlinul l-a descris miercuri pe fostul sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 91 de ani, drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar a adăugat că ”romantismul” său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident nu se justifica, relatează Agerpres.
”Gorbaciov a fost un om politic şi de stat care a avut un impact uriaş asupra cursului istoriei mondiale. Ne-a condus ţara într-o perioadă de schimbări complexe şi dramatice şi de provocări uriaşe economice, sociale şi de politică externă”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în telegrama sa de condoleanţe.
Putin, care activa în serviciile secrete ale Uniunii Sovietice, KGB, pe când Gorbaciov se afla la putere, a declarat că fostul lider sovietic ”a înţeles pe deplin” că sistemul sovietic avea nevoie să fie reformat şi ”s-a străduit să vină cu soluţii la probleme urgente”.
Şeful statului rus a evidenţiat îndeosebi ”uriaşa activitate umanitară, de binefacere şi de reprezentare pe care a desfăşurat-o Mihail Sergheevici Gorbaciov în aceşti ultimi ani”.
La rândul său, premierul rus Mihail Mişustin a apreciat că Gorbaciov ”a întruchipat schimbările globale petrecute în Rusia şi în lume”.
Şi Serghei Narîşkin, şeful agenţiei de informaţii externe a Rusiei, a transmis condoleanţe, dar a declarat că ţara încă se confruntă cu consecinţele ”perestroikăi” lui Gorbaciov.
”Lui Gorbaciov i-a revenit misiunea de a conduce ţara într-o perioadă foarte dificilă, de a se confrunta cu multe provocări externe şi interne, pentru care nu a fost găsit un răspuns adecvat”, a transmis Narîşkin, citat de Reuters.
Romantism nejustificat
Luând cuvântul la un forum desfăşurat miercuri la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că speranţele lui Gorbaciov pentru ”o relaţie de iubire” cu Occidentul erau nejustificate şi că a fost nevoie să fie corectate în timpul mandatului lui Putin.
”El îşi dorea sincer să creadă că războiul rece se va încheia şi că va vesti o perioadă de iubire eternă între noua Uniune Sovietică şi lume, Occidentul. (…) Romantismul său nu se justifica. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a funcţionat şi setea de sânge a oponenţilor noştri şi-a făcut apariţia. Este bine că ne-am dat seama de asta la timp şi că am înţeles”, a susţinut Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai precizat că deocamdată nu s-a decis dacă pentru Gorbaciov vor fi organizate funeralii de stat.
Fundaţia Gorbaciov, care a informat marţi că ultimul lider sovietic va fi înhumat alături de soţia sa, Raisa Gorbaciova, a transmis miercuri că data funeraliilor va fi anunţată cel mai probabil în următoarele ore.
O pace de 30 de ani fără ameninţări nucleare
Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace pe anul 2021, a declarat miercuri că ultimul lider sovietic a dăruit Rusiei şi lumii ”30 de ani de pace”, transmite EFE. ”Ne-a dăruit 30 de ani de pace, fără ameninţarea unui război nuclear şi global. Cine mai poate fi în stare de aşa ceva?”, s-a întrebat Muratov, care a adăugat că ”darul s-a terminat” şi că ”nu există şi nici nu vor mai exista daruri”.
Potrivit directorului cotidianului independent Novaia Gazeta, închis în Rusia, Gorbaciov dispreţuia războiul şi considera că ”trecuse timpul pentru a rezolva chestiuni de ordine mondială prin forţă”.
”Credea în ideea că popoarele trebuie să decidă. A eliberat deţinuţii politici. A pus capăt războiului din Afganistan şi cursei armelor nucleare”, a scris Muratov într-un articol în care a amintit că aversiunea lui Gorbaciov faţă de război era atât de mare încât i-a povestit odată că a refuzat pur şi simplu fie şi să simuleze apăsarea butonului de atac nuclear.
”Adepţii imperiului îi reproşau că a predat Germania, Republica Cehă sau Polonia. Iar odată (Gorbaciov) a răspuns sarcastic: Şi cui anume le-am predat? Germania, germanilor. Republica Cehă, cehilor. Le mai dorea cineva?”, îşi aminteşte Muratov în textul publicat în ediţia online a Novaia Gazeta.
Muratov a adăugat că Gorbaciov îşi iubea soţia mai mult decât munca, punea drepturile omului mai presus de stat şi preţuia pacea mai mult decât puterea personală.
Agenţia France Presse remarcă faptul că numele preşedintelui rus Vladimir Putin nu este pomenit în niciun moment în textul lui Dmitri Mouratov şi aminteşte că Gorbaciov avea relaţii strânse cu principalul ziar independent rus, Novaia Gazeta, al cărui redactor şef era Muratov. Gorbaciov chiar a ajutat financiar ziarul, lansat în 1993, din banii primiţi după ce a fost desemnat laureat al premiului Nobel pentru pace în 1990.
La rândul său, Liubov Sobol, aliat al principalului opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, a scris: ”Există într-adevăr evaluări diferite ale lui Gorbaciov. Unii scriu că (Gorbaciov) a oferit speranţă, alţii îl blesteamă pentru prăbuşirea Uniunii Sovietice. Uniunea Sovietică s-ar fi prăbuşit oricum. Iar rolul lui Gorbaciov în istoria Rusiei va fi în continuare apreciat”.
Alexei Navalnîi i-a adus un omagiu lui Gorbaciov:
A ştiut ”să renunţe la putere în mod paşnic”. Gorbaciov ”a renunţat la putere în mod paşnic şi de bună voie, respectând voinţa alegătorilor (…)”, a transmis Navalnîi, într-un mesaj publicat de echipa sa pe Twitter, adăugând că ultimul lider sovietic ”a eliberat ultimii deţinuţi politici” ai epocii sovietice.