Mare succes diplomatic! Maia Sandu îi aduce la Chișinău pe toți șefii de state UE: ”Vă așteptăm cu drag la Chișinău pentru a continua munca începută”

Cel de-al doilea summit al Comunitatii Politice Europene (CPE) va avea loc primavara viitoare in Republica Moldova. Anuntul a fost facut de presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Praga, unde a avut loc prima reuniune a CPE, o initiativa lansata de presedintele Macron in cadrul Presedintiei franceze a UE.

”Propunerea de a gazdui reuniunea celor 44 de lideri ai statelor si regiunilor din Europa in tara noastra accentueaza sprijinul univoc al partenerilor nostri pentru parcursul si viitorul european al Moldovei. El reflecta, de asemenea, caracterul pragmatic si orientat spre rezultat, pe care dorim sa-l conferim Comunitatii Politice Europene create. Moldova isi doreste foarte mult sa fie gazda urmatoarei reuniuni a CPE. Gazduirea celui de-al doilea summit in Moldova, o tara din vecinatatea estica, candidata recenta pentru aderarea la UE, este un semn de sprijin pe care il pretuim foarte mult. Va asteptam cu drag la urmatoarea intrunire, la Chisinau, pentru a continua munca inceputa si a avansa cooperarea in cadrul CPE. E nevoie de eforturi continue pentru a face Europa mai puternica si mai rezistenta”, a declarat Maia Sandu.

In discursul sau de la summitul CPE, sefa statului a mentionat ca Comuitatea este creata in vremuri dificile, iar unul dintre primele sale obiective vor fi eforturile comune pentru restabilirea pacii durabile si a respectarii dreptului international pe tot continentul european.

„Securizarea frontierelor si siguranta oamenilor raman printre prioritatile noastre principale. Putem obtine pacea doar actionand impreuna si dand dovada de solidaritate in aceste momente pline de greutati. Incepem prin a ajuta Ucraina sa-si restabileasca integritatea teritoriala in cadrul frontierelor sale recunoscute international. Suntem uniti in condamnarea agresiunii ruse impotriva Ucrainei si a anexarii ilegale a teritoriilor acesteia. Suntem uniti in angajamentul nostru de a ajuta Ucraina sa-si mentina suveranitatea”.

Totodata, presedintele R.Moldova a declarat ca este nevoie de eforturi suplimentare pentru consolidarea securitatii europene pe termen mediu si lung.

”Securitatea energetica si accesibilitatea resurselor energetice a fost un alt subiect important pe care l-am abordat la reuniune. Cert e ca nu putem permite crizei energetice sa ne puna in pericol democratia. Drumul pe care il avem in fata nu este usor si doar impreuna putem rezolva aceste provocari. Vom trece peste iarna aceasta, Europa va iesi mult mai puternica din ea, iar noi vom fi gata sa va primim, primavara viitoare, in Republica Moldova”, a conchis presedinta R.Moldova, Maia Sandu.

Comunitatea Politica Europeana (CPE) este un forum care are ca scop imbunatatirea cooperarii intre tarile europene dincolo de granitele UE. Cehia, care detine presedintia semestriala a Consiliului UE, a fost joi gazda primei reuniuni a acestei platforme la care au luat parte 44 de tari.

„Este o idee foarte veche pe cale, poate, de a deveni o realitate”, a declarat joi la reuniune presedintele francez Emmanuel Macron, care a lansat proiectul in mai.

El a reamintit ca CPE este o adunare mult mai mare decat Uniunea Europeana, in afara celor 27 de tari membre ale blocului comunitar fiind invitate alte 17 tari.

In conferinta de presa finala, Macron a salutat „unitatea a 44 de tari europene” care „au condamnat clar agresiunea rusa (…) si si-au exprimat sprijinul pentru Ucraina”.

Fotografia de grup, realizata la impozantul Castel din Praga, a urmarit sa transmita un mesaj de solidaritate intr-un moment in care Europa se teme, odata cu apropierea iernii, de o criza energetica fara precedent din cauza razboiului din Ucraina, comenteaza AFP.

In timpul reuniunii, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intervenit prin videoconferinta, cerand „pedepsirea agresorului” rus si „impiedicarea tancurilor acestuia sa ajunga la Varsovia sau Praga”.

In ciuda acestui botez reusit, mai comenteaza AFP, noua structura starneste inca numeroase intrebari despre contururile sale, despre rolul sau exact si despre domeniul sau concret de aplicare, in contextul in care, in spatele noului acronim, CPE, se gasesc tari cu traiectorii radical diferite fata de UE, cum ar fi Norvegia, Ucraina, Elvetia, Turcia, Regatul Unit, Republica Moldova Serbia sau Azerbaidjan.

Ce numitor comun poate fi gasit intre candidati declarati la aderare, tari care stiu ca usa le este inchisa pentru mult timp si o tara precum Regatul Unit, care a ales in urma cu sase ani sa paraseasca zgomotos UE?, se intreaba agentia franceza de presa.

CPE va fi un forum de durata sau se va alatura listei de proiecte fara viitor de pe continent, cum a fost Confederatia Europeana propusa in 1989 de presedintele francez Francois Mitterrand? Nu exista riscul ca CPE sa devina o anticamera in care candidati la aderare vor fi nevoiti sa astepte la infinit?

Mai multi lideri prezenti la Praga au spus ca este vorba de o initiativa complementara, si nu de o alternativa la procesul de aderare la UE.

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a salutat faptul ca cei 44 de lideri s-au adunat „pentru a vedea cum poate fi construita o noua structura de securitate in Europa”. „Acest lucru trebuie sa se faca fara Rusia, nu pentru ca nu vrem ca Rusia sa faca parte din Europa, ci pentru ca Rusia lui Putin s-a exclus ea insasi din comunitatea europeana”, a spus el.

Reuniunea de la Praga a permis de asemenea o reapropiere intre Azerbaidjan si Armenia, in conflict deschis de mai multi ani, sub auspiciile UE si ale Frantei.

Uniunea Europeana va trimite o „misiune civila” in Armenia, de-a lungul granitei cu Azerbaidjanul, pentru a contribui la demarcarea frontierei si pentru a relansa procesul de normalizare dintre cele doua tari, afectat de confruntarile sangeroase din septembrie, au anuntat premierul armean Nikol Pasinian, presedintele azer Ilham Aliev, seful statului francez Emmanuel Macron si presedintele Consiliului European Charles Michel, la capatul mai multor ore de discutii la Praga.

sursa: aktual24.ro

Activități pentru întreaga familie, dumimică, 1 decembrie, la inaugurarea Târgului de Crăciun în Capitală

Locul și data desfășurării: Pe 1 decembrie 2024, ora 17:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi inaugurat Târgul de Crăciun și Sărbătorile de Iarnă 2025, cu o serie de activități pentru întreaga familie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Descrierea evenimentului:  Aprinderea luminițelor Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale va fi un eveniment cultural special, care ne va transpune într-o adevărată poveste de iarnă, susținut de artiști îndrăgiți:

  • Orchestra Moș Crăciunilor
  • Capela Corală Academică „Doina”
  • Ansamblul de violoniști „Divertisment”
  • Corala „Vocile Primăverii”
  • Pianiștii Iurie Mahovici și Anatol Lapicus.

La sărbătoare vor fi prezente și colective artistice de copii şi dansatori.

Târgul de Crăciun va fi deschis în perioada: 1 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025 și va include numeroase standuri cu produse și mărfuri tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde și multe altele.

Pentru vizitatori este prevăzut un program divers, care include concerte, spectacole pentru copii, ateliere de creație și un loc special amenajat pentru întâlniri cu Moș Crăciun.

Printre atracțiile principale ale Târgului mai menționăm: patinoarul, caruselele, zone de fotografii și altele.

Invităm toți locuitorii și oaspeții capitalei să se bucure de spiritul Crăciunului alături de familie și de prieteni.

Weekend cu evenimente de excepție! Interpreta din Ucraina, Tina Karol, cântă la Chișinău în această seară

Planifică-ți un weekend de excepție între 29 noiembrie și 1 decembrie, cu o selecție variată de evenimente care îți vor oferi momente memorabile. Muzică live, spectacole de teatru, evenimente caritabile și activități pentru cei mici – toate te așteaptă pentru un sfârșit de săptămână plin de emoție!

 Tina Karol – Concert de excepție

O seară spectaculoasă alături de una dintre cele mai apreciate artiste din Ucraina, Tina Karol, care își încântă fanii cu o voce inconfundabilă și interpretări pline de emoție.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu 
  • Link bilete: Cumpără aici

Darul de Aur – Ediția de Muzică Ușoară

Un spectacol plin de magie și talent muzical, adus de participanți talentați și personalități din industria muzicală.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 18:00
  • Unde: Palatul Național „Nicolae Sulac”
  • Link bilete: Cumpără aici

Geta Burlacu & VoxMen – Concert Acapella

O seară magică alături de Geta Burlacu și grupul VoxMen, care vor interpreta muzică folclorică și colinde de iarnă într-o nouă stilistică muzical-vocală.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Sala cu Orgă
  • Link bilete: Cumpără aici

Secret Show Cabaret – Love Inferno

Un spectacol de cabaret surprinzător, cu o atmosferă seducătoare și momente de neuitat.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 21:00
  • Unde: IP CCA “Ginta Latină” – Teatrul Fără Nume
  • Link bilete: Cumpără aici

Circ Mondial

O experiență fascinantă pentru întreaga familie, cu acrobații uimitoare, numere captivante și multe surprize.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Palatul de Cultură al Feroviarilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Academia de Balet „Attitude” – Lacul Lebedelor

O interpretare spectaculoasă a baletului clasic „Lacul Lebedelor”, prezentată de tinerii talentați ai Academiei de Balet „Attitude”.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
  • Link bilete: Cumpără aici

Eveniment de Caritate – Alergăm, Ajutăm

Un eveniment caritabil dedicat sprijinirii celor aflați în nevoie, combinând sportul cu solidaritatea.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 10:00
  • Unde: Parcul Valea Morilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Povestea lui Moș Crăciun – Spectacol Tematic Interactiv

Un spectacol magic pentru cei mici, care aduce povestea lui Moș Crăciun în fața lor, cu jocuri interactive și momente de veselie.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 11:00
  • Unde: “Planeta Clounella” – Teatrul Independent pentru Copii și Tineret
  • Link bilete: Cumpără aici

Gaițele – Piesă de teatru

O comedie clasică despre viața de familie, cu un umor savuros și interpretări remarcabile.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 17:30
  • Unde: Teatrul Național „Eugène Ionesco”
  • Link bilete: Cumpără aici

Planifică-ți weekendul și bucură-te de aceste evenimente de excepție! Indiferent dacă alegi muzică, teatru, spectacole pentru copii sau activități caritabile, ai garantat momente speciale. Nu uita, toate biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma iTicket sau din aplicație: Android | iOS. Fă-ți planuri și bucură-te de momente memorabile alături de cei dragi!

Ceață densă în unele regiuni ale țării, iar pe drumuri se circulă cu dificultate

La această oră, pe teritoriul țării se circulă în condiții de ploaie, iar pe anumite trasee persistă ceața densă, ceea ce îngreunează circulația, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Atenție, șoferi! Pe carosabil umed, orice manevră neasigurată poate deveni periculoasă.
Conectați luminile anticeață;
Evitați accelerarea sau frânarea bruscă în timpul șofatului;
În cazul unui accident rutier sau a unei defecțiuni tehnice, utilizați triunghiul de presemnalizare, amplasat la o distanță vizibilă pentru ceilalți participanți la trafic;
Respectați regimul de viteză și păstrați o distanță de siguranță față de vehiculele din față.

Pietoni, Asigurați-vă că ați fost observați de șoferi înainte de a traversa strada.

Manifestați atenție și prudență maximă!”, anunță Poliția.

Australia vrea să cultive plante pe Lună până în 2025, în cadrul unei misiuni care are drept scop dezvoltarea unei colonii
Articolul anterior
Primul lider mondial care l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Alții nu s-au grăbit să-l felicite
Articolul următor