Doi deținuți din Taraclia au mai încasat ani grei de închisoare după ce au pus la cale escrocherii chiar de după gratii

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut în instanța de judecată condamnarea a doi deținuți la 10 și respectiv 8 ani închisoare și încasarea prejudiciului de peste 400.000 lei suferit de o femeie, de la care unul din deținuți a primit banii ca și pretins împrumut.

Potrivit învinuirii acuzatorului PCCOCS, formulate în baza probelor acumulate de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, faptele investigate constituie escrocherie. Fapta a fost comisă prin abuz de încredere și prin inducerea în eroare a femeii care i-a și denunțat, la revenirea ei în Moldova, de la locul de muncă din Israel. Oamenii legii au constatat că infracțiunea a fost comisă prin folosirea ilegală în penitenciar a unei rețele de socializare, unde primul din cei doi inculpați a făcut cunoștință cu femeia aflată atunci în străinătate.

În profil, acesta a indicat un nume fals precum și o imagine falsă, în care era reprezentat un bărbat sportiv și corpolent, cu domiciliul în Italia. După avansarea discuțiilor, acesta i-a comunicat că a crescut fără părinți, iar datele indicate în profil ar fi fost cele din perioada în care își crease contul în acea rețea de socializare, când era în acel stat; ulterior, acesta ar fi devenit un om de afaceri în Moldova.

Relația virtuală a acestora a durat aproximativ un an. După prima săptămână de comunicare, acesta a insistat asupra comunicării telefonice, dar și pe alte platforme conectate la internet, însă fără folosirea apelurilor video. Scopul urmărit prin evitarea apelurilor video ținea de implementarea cu succes a schemei de înșelare a acesteia – deghizarea identității reale a condamnatului. Ulterior, femeia a fost contactată de către cel de-al doilea condamnat, care a pretins că este prietenul „iubitului” ei, care ar fi fost spitalizat urmare a unui accident și are nevoie de un împrumut, pentru o intervenție chirurgicală. Victima, deci, a transferat inițial în două tranșe $4000, apoi au urmat alte sume solicitate – în total 12 transferuri, timp de un an. Banii au fost transferați unei alte persoane, aflate la libertate, așa cum complicele ar fi motivat că-și pierduse actele de identitate și nu putea primi el direct transferul. În ultimă instanță, mijloacele bănești au fost însușite de către cei doi. Iar persoanelor care inițial primeau transferurile bănești solicitate de la victimă, inculpatul principal le comunica că sumele de bani proveneau de la rudele sale din afara țării.

În următoarea fază a legendei din schemă, același inculpat care anterior a comunicat fals că era spitalizat, a pretins că are nevoie și de alte împrumuturi pentru avocat, precum și pentru daunele pe care urma să le onoreze față de victimele „accidentului.” Acesta motiva necesitatea transferurilor către alte persoane prin faptul că a fost nevoit să-și lase actul de identitate în gaj, urmare a acelui pretins accident produs și obligația acoperirii financiare a pagubelor provocate păgubiților. În final, ultimele tranșe de bani, din nou, „prietenul” inculpatului principal le-ar fi pretins de la femeie după ce ultimul ar fi fost „arestat” pe Aeroportul din Chișinău, la revenirea de la un alt tratament medical, din Podolsc, Rusia.

După aproximativ un an, femeia a revenit în Moldova din Israel, dar „iubitul” amâna repetat ziua întâlnirii. Ulterior, victima a realizat aspectul infracțional al relației și a făcut denunț la Poliție, care a pornit investigațiile, sub conducerea procurorului PCCOCS. Acum, suplimentar obligației de întoarcere a celor peste 400.000 lei către victimă, instanța de judecată a satisfăcut parțial demersul acuzatorului  de stat, care a solicitat  și încasarea din partea celor doi a sumei de 100.000 lei drept prejudicii morale cauzate femeii. Între timp, hotărârea intanței este cu drept de atac, perioadă în care cei doi se prevalează de prezumția nevinovăției în acest dosar, potrivit legii.

Schema a fost implementată de doi colegi de celulă din Penitenciarul nr. 1 – Taraclia, originari din Ștefan-Vodă și Cantemir, cu vârste de 30 și 32 de ani. Acolo, primul din inculpați își ispășește pedeapsa la solicitarea procurorului PCCOCS pentru o altă escrocherie similară, cât și pentru omor intenționat și tâlhărie; iar cel de-al doilea și-o ispășea pentru faptul că a provocat vătămări grave unei persoane, care au dus la decesul acesteia. Acum, urmare a sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, cel de-al doilea inculpat urmează să fie reținut și plasat în arest pentru ispășirea pedepsei.

În contextul acestui dosar penal soluționat, procurorii îndeamnă cetățenii să acorde atenție sporită tranzacțiilor cu persoane necunoscute sau celor cu credibilitate redusă, care fac apel la emoții, situații pretins grave din viață și solicită bani sau alte bunuri, sub diferite forme, inclusiv prin promisiunea întoarcerii lor.

Colindul lansat de Ion Paladi și Georgiana Lobonț, cel mai ascultat și cel mai viral pe câteva platforme concomitent

După succesul cu colindul “Ziua-i mare, seara-i sfânta”, alături de Paula Seling, care are peste 9 milioane de vizualizări, îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, vine cu un nou proiect muzical alături de artista din România Georgiana Lobonț – “Soră lângă frate bun”, informează unica.md.

Colindul, lansat acum câteva zile, a ajuns cel mai viral pe Tik Tok la moment, iar pe YouTube este în trendingyoutube România pe locul 19!

În prezent este cel mai ascultat colind din România! În curând atinge circa jumătate de milion de vizualizări.

Videoclipul cu imagini de poveste, filmate în Bucovina, Putna, dar și mesajul textului, vin să aducă lumina și căldura sărbătorilor de iarnă și să-i unească pe cei dragi de sărbători.

Muzica îi aparține lui Ion Paladi, textul lui Mihai Pascar, iar aranjamentul muzical este semnat de Corneliu Botgros, alături de Orchestra Națională “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

În acest colind, pe final, se aud și vocile tinerilor din ansamblul etnofolcloric DORURELE, condus de Vladimir Șchiopu, și care este patronat de revista unica.md, fapt pentru care ținem să-i felicităm pentru colaborarea frumoasă cu interpretul Ion Paladi.

Vă invităm să savurați acest superb colind, iar dacă v-a plăcut, nu ezitați să lăsați o apreciere.

Marți, 17 decembrie, Ion Paladi va evolua la Sala Palatului din București în concertul Paulei Seling, iar pe 21 decembrie artistul nu va lipsi de la BT Arena Cluj, cea mai mare sală din România, de la spectacolul Georgianei Lobonț unde este Sold OUT de mai bine o lună. Colindul ”Soră lîngă Frate bun” a celor doi artiști va răsuna alături de Orchestra ”Lăutraii” condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Ion Paladi și-a început activitatea artistică de la vârsta de 11 ani. A studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al Orchestrei Naționale ”Lăutarii” și este extrem de îndrăgit atât în țară, cât și peste Prut.

Un ucrainean a vrut să mituiască polițiștii de frontieră cu 20 de euro pe care i-a pus în pașaport

Pe parcursul săptămânii curente, în cadrul activităților de control desfășurate la PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”, un cetățean ucrainean, în vârstă de 47 de ani, aflat în calitate de pasager într-un mijloc de transport înmatriculat în Republica Moldova, a încercat să mituiască un angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu suma de 20 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bancnotele erau plasate în interiorul pașaportului și aveau scopul de a facilita trecerea ilegală a frontierei de stat.

 Polițistul de frontieră a respins ferm tentativa de mituire, iar incidentul a fost imediat raportat autorităților competente.

Investigațiile ulterioare au relevat că cetățeanul în cauză fusese documentat anterior pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Acum, acesta este cercetat și pentru tentativa de mituire, fiind pasibil de răspundere conform legislației în vigoare.

 Cazul este documentat în continuare de către autoritățile competente, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

În acest sens, Poliția de Frontieră recomandă cetățenilor:

 Evitați orice tentativă de mituire. Orice încercare de a influența ilegal deciziile autorităților se sancționează conform legii. Poliția de Frontieră promovează principiul „Toleranță zero la corupție”.

 Dacă observați nereguli sau acte de corupție, vă încurajăm să le raportați autorităților competente pentru a contribui la menținerea unui climat de integritate.

 Pentru denunțarea manifestărilor de corupție contactați Linia Anticorupție la numărul scurt 1520.

Poliția de Frontieră rămâne ferm angajată în asigurarea integrității și securității frontierei, acționând cu profesionalism și respectând principiile statului de drept.

Polițiștii din Brigada cu Destinație Specială Fulger și-au comemorat astăzi camarazii căzuți la datorie

Astăzi, polițiștii din cadrul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger a IGP și-au comemorat primii camarazi căzuți la datorie pe câmpul de luptă de pe Nistru din anii 1991-1992, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au cinstit în tăcere memoria colegilor și au depus jerbe de flori la morminte.

La 13 decembrie 1991, 4 polițiști ai Brigăzii cu destinație specială ”Fulger” Gheorghe Cașu (21 de ani), Ghenadie Iablocichin (26 de ani), Valentin Mereniuc (24 de ani) Mihail Arnaut (21 de ani) aflați în exercițiul misiunii, s-au deplasat lângă satul Lunga, raionul Dubăsari, pentru a acorda sprijin colegilor. În cadrul operațiunii polițiștii au fost uciși.

Prin Decret Prezidenţial, polițiștii au fost decorați post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”.
Prin gestul de astăzi, angajații poliției şi-au manifestat solidaritatea faţă de familiile eroilor poliţişti şi au adus un omagiu celor care nu mai sunt alături de noi, dar care au rămas în memoria noastră.

Cinste și onoare eternă eroilor căzuți la datorie!

Comunicațiile mobile revin la Herson. Ce operatori funcționează deja
Articolul anterior
Un bărbat câştiga două milioane de euro pe an, dar îi ascundea asta soţiei şi o punea să plătească lunar chiria
Articolul următor