Autoritățile Republicii Moldova întreprind eforturi pentru a scăpa de dependența de Gazprom

Ar putea fi ultima iarnă în care Kremlinul şantajează energetic Republica Moldova. Este declaraţia deputatului PAS, Dumitru Alaiba, care dă asigurări că autorităţile vor identifica alternative la gazul rusesc. Alaiba a mai sugerat că, din 2023, Republica Moldova nu va mai avea nevoie de un contract cu Gazprom. Şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a reacţionat rapid la declaraţiile lui Alaiba şi spune că acordul cu gigantul rus nu poate fi reziliat atât de uşor.

Gazprom, la rampă. A dezvăluit de ce nu livrează tot volumul de gaze  naturale Moldovei. Amenință cu sistări totale - Realitatea.md

DUMITRU ALAIBA deputat, PAS: „Depunem toate eforturile ca această iarnă să fie ultima în care Kremlinul ne poate șantaja energetic pentru că începând cu anul viitor această presiune să aibă eficienţă zero. Anul acesta e primul în care Republica Moldova şi-a făcut deja rezerve pentru perioada rece de gaze naturale. O să diversificăm sursele de energie. O să migrăm la alte surse decât gazele naturale. O să trecem la regenerabile într-o măsură tot mai mare”.

La scurt timp de la declaraţia deputatului PAS, a urmat şi reacţia şefului Moldovagaz. Vadim Ceban i-a reamintit lui Dumitru Alaiba că „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat un contract pe un termen de cinci ani.

REACŢIA ŞEFULUI MOLDOVAGAZ, VADIM CEBAN: „Contractul poate fi reziliat, poate fi condiționat doar de normele stabilite și în conformitate cu anumite proceduri. Conform regulilor pieței energetice a Republicii Moldova, furnizorii și consumatorii au dreptul de a schimba furnizorul principal în cazul în care condițiile pieței sunt mai atractive decât cele ale aprovizionării Gazprom”.

Deputatul PAS mai admite că, în plină iarnă, ne-am putea pomeni fără gaz de la Gazprom, din acest motiv Republica Moldova trebuie să devină independentă din punct de vedere energetic, mai spune Alaiba.

DUMITRU ALAIBA deputat, PAS: „Fix aşa cum lasă în beznă o ţară întreagă – Ucraina, aruncând rachete peste infrastructura energetică, eu cred că nu trebuie să excludem şi un scenariu mai sumbru pentru noi atunci când în mijloc de iarnă să ne închidă în general gazul”.

Între timp, situaţia în domeniul electroenergetic din Republica Moldova se ameliorează. Deficitul de curent a scăzut semnificativ, de la 33%, cât era la începutul lunii, până la 4-5%, în prezent. Peste 80 la sută de electricitate este importată din România.

SERGIU APARATU director, Moldelectrica: „La moment deficitul în sistemul electroenergetic este de 4%, care e acoperit prin ajutorul de avarie din România. Activarea sau neactivarea lui depinde se situaţia în timp real. Avem o cotă mai mare care putem să o importăm pe contracte comerciale. Noi acum avem posibilitatea să acoperim până la 500 MW consumul malului drept prin contractele comerciale de pe piaţa OPCOM”.

În luna octombrie, consumul de gaze naturale în Republica Moldova s-a redus cu 57%, iar cantitatea de energie electrică cu 14 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunţat acum o săptămână Ministerul Infrastructurii.

sursa: www.tvrmoldova.md

ATENȚIE, șoferi! Circulație sistată în Piața Marii Adunări Naționale până pe 2 decembrie

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 29.11.2024, ora 21:00 – 02.12.2024, ora 05:00, va fi sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni – str. A. Pușkin, cu redirecționarea transportului, inclusiv transportul public, pe străzile adiacente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea manifestărilor cultural-artistice dedicate Sărbătorilor de iarnă.

Transportul, inclusiv cel public, va fi redirecționat pe străzile adiacente.

TROLEIBUZE

Rutele nr. 1, 5, 8, 22 vor fi redirecționate pe str. București;

Ruta nr. 4 – spre sectorul Buiucani vor circula pe strada București, iar spre sectorul Botanica pe str. A. Mateevici – str. A. Pușkin – bd. Stefan cel Mare și Sfânt;

Ruta nr. 34 – spre Centru vor circula pe str. București, iar spre comuna Trușeni de pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt – pe str. Vasile Alecsandri – str. București.

AUTOBUZE

Ruta nr. 5, se modifică după cum urmează: tur: pe traseul stabilit, iar retur: de pe str. M-t G. Bănulescu-Bodoni pe str. Columna, str. V. Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 9, se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Al. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 11, se modifică după cum urmează: tur/retur de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Al. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 26, se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Bănulescu-Bodoni pe str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: pe traseul stabilit

Ruta nr. 46, se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Al. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Personalul liniar este la dispoziția călătorilor pentru a oferi informații suplimentare despre traseul rutelor de transport public în perioada enunțată.

Primăria Municipiului Chișinău vine cu scuzele de rigoare către cetățenii urbei pentru incomoditățile create.

Zeci de milioane pentru organizarea parlamentarelor de anul viitor

Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare de anul viitor sunt planificați peste 180 de milioane de lei. Cifra se regăsește în bugetul Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.

Banii sunt prevăzuți pentru tipărirea buletinelor de vot, invitații la votare, legitimații, liste electorale, articole promoționale pentru campania de informare, ștampile, cabine de vot și alte cheltuieli.

De asemenea, din acești bani vor fi organizate secțiile de votare, inclusiv peste hotarele țării. Este prevăzută și remunerarea funcționarilor electorali.

În bugetul CEC pentru 2025 este prevăzut și devizul de cheltuieli pentru implementarea parțială a votului prin corespondență: 17 milioane de lei.

În bugetul CEC se regăsește și bugetul pentru organizarea alegerilor locale noi. Este vorba despre circa 11 milioane de lei. Alte peste 62 de milioane de lei vor fi îndreptați spre finanțarea partidelor politice.

În total, bugetul Comisiei Electorale Centrale pentru anul viitor este în mărime de peste 341 de milioane de lei. Bugetul estimat va fi transmis Guvernului pentru a fi inclus în proiectul bugetului de stat și Parlamentului.

S-a scumpit gazul! Cu cât vom plăti mai mult din 1 decembrie

Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale până la 15,5 lei pentru un metru cub, cu 3,4 lei mai mult decât în prezent. Cu TVA, prețul ajunge la 16,74 lei. Prețurile ajustate vor intra în vigoare la data de 1 decembrie, transmite IPN.

Potrivit reprezentanților ANRE, decizia a fost adoptată ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale.

Prețurile reglementate de ANRE, fără TVA, aplicabile în funcție de punctele de livrare sunt următoarele:

– intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 11 011 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 11 101 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 11 220 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 12 267 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 15 502 lei/1000 m3.

Amânarea majorării prețurilor ar duce la pierderi financiare majore pentru furnizor, iar în lunile critice de iarnă, acest risc poate compromite securitatea aprovizionării cu gaze naturale, susțin responsabilii ANRE.

Locuitorii din Crimeea vor fi la fel de fericiți să întâmpine armata ucraineană precum cei din Herson, susțin tătarii din peninsulă
Articolul anterior
Un soldat rus deghizat în localnic a fost arestat în Herson
Articolul următor