O femeie, părăsită de soț după ce a paralizat, și-a găsit marea dragoste când se aștepta mai puțin: ”Accidentul a fost cel mai bun lucru din viața mea!”

Riona Kelly are o poveste de viață impresionantă, demnă de scenariul unui film de Hollywood, care începe în mod tragic, dar se încheie cu final fericit.

În vârstă de 39 de ani, Riona trăia de ceva timp într-o căsnicie nefericită. Femeia era paralizată de la brâu în jos, în urma unui accident petrecut în 2015, după ce a căzut pe scări în propria locuință. Tragedia l-a făcut pe soțul ei să decidă că ar fi mai bine să pună capăt relației, iar în timp ce Riona se afla în spital, după accident, bărbatul i-a cerut divorțul.

După accidentul vascular cerebral (n.r. – suferit în urma incidentului), nu numai că am rămas paralizată de la brâu în jos, dar a trebuit să mă confrunt și cu pierderea partenerului – a dezvăluit femeia, la momentul respectiv, potrivit presei internaționale.

Riona și soțul ei erau împreună de 14 ani și au patru copii – Logan (10 ani), Isabella (14 ani), Caleb (16 ani) și Leighanra (21 de ani). Mi-a cerut divorțul, am rămas complet singură. După cinci zile de spitalizare, mi s-a spus că va dura între șase luni și un an să mă recuperez.

Spre norocul Rionei, una dintre bunele ei prietene a intervenit să o susțină în perioadă dificilă prin care a trecut. După ce soțul m-a lăsat în spital, prietena mea, Sarah, a devenit ruda mea apropiată. Ea și copiii au fost cei care m-au susținut în timpul recuperării. Privind înapoi, am fost nefericită în căsnicia, dar ne-am construit o viață împreună și aveam responsabilități. A fost momentul în care am avut cea mai mare nevoie de soțul meu. – a mai mărturisit femeia.

Recuperarea a fost un proces copleșitor și foarte complicat, dar Riona a perseverat pentru a-și reveni să aibă grijă de copii. „Îmi târam corpul și nu-mi simțeam picioarele, dar nu-mi păsa, mă deplasam și asta e tot ce conta”, a spus Riona. „Aistentul care mă ajuta a fost foarte emoționat, nu-i venea să creadă că reușeam să mă deplasezdoar cu ajutorul unui cadru.”

La patru săptămâni, prin dorința ei arzătoare de a rămâne puternică pentru copii, dar și cu sprijinul psihic  altor pacienți din spital, Riona a plecat acasă.

Odată ajunsă acasă, Riona și-a dorit să-și îmbunătățească starea fizică, așa că a făcut un anunț pe Facebook că își caută un antrenor personal. Așa a apărut în viața ei Kieth. L-a angajat să o antreneze, dar, treptat, între cei doi s-a înfiripat o frumoasă poveste de dragoste.

„După ședințe, noi am păstrat legătura.  El mă întreba cum mă descurc și relația noastră a înflorit gradual”, a spus Riona. „Suntem împreună de 11 luni, copiii îl plac foarte mult și, în sfârșit, simt că trăiesc viața pe care o merit.”

Antrenorul de fitness s-a simțit inspirat de povestea Rionei și a reușit să înțeleagă pe deplin situația delicată prin care trece.

„Keith spune că îl inspir, dar mă încurajează în fiecare zi și înțelege și vede durerea în care sunt. A fost minunat cu mine și cu copiii și îl iubesc mai mult în fiecare zi.” – a mai spus femeia. Riona a mai precizat că iubitul ei, Kieth, o ajută să devină mai puternică în fiecare zi.  În toată perioada recuperării, ea a devenit capabilă să realizeze mult mai mult decât se așteaptă alții de la ea. „Dacă mă uit în urmă, realizez că tragedia prin care am trecut a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată”.

sursa: www.unica.ro

Asigurările de viață și pensiile private, actuale în lume. Ce spune BNM despre oportunitățile din Moldova

Procesele demografice globale au schimbat esențial modul în care oamenii pot să se bucure de o viață confortabilă la momentul atingerii vârstei de pensionare. Statele nu mai pot garanta o pensie care ar asigura un venit decent persoanelor în etate. Este evident că pentru un trai liniștit trebuie să apelăm la soluții private. Asigurarea de viață și pensiile private sunt componente semnificative în pregătirea pentru o pensie sigură și confortabilă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.


Asigurările de viață

Asigurările de viață au la bază contracte multianuale, necesită un angajament de durată între părțile contractante și se materializează în achitarea anuală sau lunară a primelor de asigurare pentru o perioadă negociată de părți. Cel mai important risc care este acoperit de o asigurare de viață este decesul, dar în funcție de tipul asigurării pe care o alegem, asigurările de viață oferă și alte protecții de asigurare.

Asigurarea de viață poate garanta:

  • Protecția venitului pentru persoanele aflate la întreținere în cazul decesului sau incapacității de muncă a celor activi sub aspect economic;
  • Securitatea financiară – plățile care în caz de deces sau pierdere a capacității de muncă pot acoperi cheltuielile de trai sau eventualele datorii și pot ajuta la atingerea obiectivelor pe termen lung, cum ar fi educația copiilor;
  • Liniștea sufletească – convingerea că cei apropiați sunt protejați aduce liniște sufletească și permite să ne concentrăm la constituirea economiilor pentru pensie;
  • Un venit suplimentar la pensie prin acumulare în timp, ca urmare a investirii primelor achitate companiei de asigurări;
  • Beneficii fiscale atunci când există un cadru juridic adecvat, care amână sau chiar exclude obligația de achitare a taxelor pentru primele achitate în baza polițelor de asigurare de viață.

Există multiple tipuri de asigurări de viață și fiecare persoană poate alege în funcție de nevoile sale care din produsele oferite îi va acoperi necesitățile. Cel mai des întâlnite asigurări de viață sunt:

  1. Asigurarea de viață pe termen limitat sau clasică se acordă pe o anumită perioadă prestabilită. Este cea mai comună și ieftină asigurare de viață care există. Acest tip de asigurare acoperă doar riscul de deces al asiguratului. Prima de asigurare este calculată în funcție de suma asigurată, pe care beneficiarul o va primi în cazul decesului asiguratului. Dacă în momentul expirării contractului asiguratul este în viață, asigurătorul este exonerat de plăți, pentru că, după cum am menționat, acest tip de asigurare acoperă doar riscul de deces.
  2. Asigurarea mixtă de viață este o asigurare diferită față de primele două prin faptul că aceasta asigură și riscul de supraviețuire. Pe scurt, acest lucru înseamnă că asiguratul  va avea o protecție dublă (atât față de deces cât și pentru supraviețuire), iar primele de asigurare plătite pot fi privite ca o modalitate de economisire, pentru că această sumă poate fi valorificată la momentul expirării contractului. Cu cât este mai lungă perioada asigurată, cu atât este mai benefic atât pentru asigurat (primește mai mulți bani la final), cât și pentru asigurător (poate utiliza suma de bani pentru o perioadă mai îndelungată). Primele de asigurare care vor fi plătite periodic se vor stabili în funcție de suma asigurată.
  3. Asigurarea pentru studii sau alte cheltuieli mari pe durata vieții – această asigurare vine cu o componentă de economisire care, practic, acoperă cheltuielile realizate în perioada studiilor.


Pensii private

Principala caracteristică a pensiilor private este contribuirea lunară cu o sumă prestabilită de către participanți care au optat să adere la un fond de pensii private, care se acumulează pentru perioade îndelungate. Valoarea totală a contribuțiilor plus venitul investițional obținut din investirea lor constituie suma de bani care aparține participanților și care poate fi solicitată spre plată la momentul pensionării.

Există multiple clasificări ale pensiilor private, cum ar fi pensia privată clasică și cea ocupațională, care au aceeași bază, și anume investirea pe termen lung a contribuțiilor participanților. Unica diferență constă în plătitorii contribuțiilor – în cazul pensiilor ocupaționale contribuțiile sunt achitate de către angajator. O altă clasificare este divizarea fondurilor cu contribuții definite și a fondurilor cu beneficii definite, care, similar cazului de mai sus, are aceeași idee de investire a contribuțiilor participanților la fond. Unica diferență constă în metoda de calcul folosită în contract – definirea unei contribuții fixe sau a unei contribuții flexibile, care va depinde de mai mulți factori pentru a rezulta în beneficiile stabilite la sfârșitul perioadei contractuale. 

Pensiile private garantează următoarele beneficii:

  • Fluxul de venit constant și previzibil obținut la momentul atingerii vârstei de pensionare, care face tranziția de la o viață activă sub aspect economic la una pasivă mai ușoară;
  • Sumele acumulate constituie proprietatea beneficiarului și, chiar în caz de deces prematur înaintea  atingerii vârstei de pensionare, aceste sume acumulate sunt transmise succesorilor legali;
  • Angajatorii folosesc pensiile private ocupaționale drept o metodă de fidelizare și atragere a angajaților;
  • Avantaje fiscale prin amânarea impozitării sau chiar deductibilitatea contribuțiilor și a venitului investițional obținut în cazul achitării beneficiilor în mai multe tranșe pentru o perioadă mai îndelungată. Astfel, se reduce venitul impozabil în anii în care contribuim, ceea ce poate duce la economii semnificative de taxe și la mai mulți bani investiți.

Într-o lume perfectă o strategie corectă este combinarea asigurărilor de viață și a pensiilor private, care va rezulta într-o diversificare a investițiilor pentru a reduce riscurile și a spori stabilitatea financiară. În timp ce  asigurarea de viață oferă protecție în caz de deces sau pierdere a capacității de lucru și un venit suplimentar, pensiile private oferă un venit garantat.

Asigurarea de viață atenuează impactul financiar al unui deces prematur, asigurând securitatea financiară a familiei. Pensiile private ajută la gestionarea riscului de a ne depăși economiile prin asigurarea unui venit solid.

Pentru a face alegerea perfectă, este nevoie să evaluăm situația financiară actuală, obiectivele de pensionare și potențialele cheltuieli din viitor. Astfel, determinăm valoarea venitului de care vom avea nevoie la pensie și modul în care asigurarea de viață și pensiile ne pot ajuta să satisfacem aceste nevoi.

Periodic, planurile de asigurare de viață și de pensii trebuie revizuite prin ajustarea contribuțiilor și acoperirii, după cum este necesar, pentru a rămâne pe drumul cel bun spre atingerea obiectivelor de pensionare.

Prin integrarea asigurării de viață și a pensiilor private în planificarea noastră de pensionare, ne putem construi o bază financiară solidă și sigură pentru anii de pensionare.

Maia Sandu s-a întâlnit cu moldovenii din Italia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în aceste zile, întrevederi cu cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Italia. Timp de trei zile, urmează să ajungă în 7 orașe, informează unica.md.

”Mi-a făcut o deosebită plăcere să-mi încep ziua cu o discuție cu câteva tinere care au deschis afaceri de succes în Torino. Daniela, Ioana și Veronica gestionează un restaurant, o florărie și, respectiv, o gelaterie.

Am continuat cu o discuție caldă cu comunitatea de moldoveni din Torino și din împrejurimi. E uimitor cât de conectați sunt cetățenii noștri cu mersul lucrurilor de acasă, chiar și la peste 2 mii km distanță de țară. Oamenii văd și apreciază că transformăm Republica Moldova – construim drumuri, apeducte și sisteme de canalizare, reparăm grădinițe și școli, modernizăm spitale, creăm condiții mai bune pentru ca oamenii să dezvolte afaceri.

Acasă, statul susține antreprenorii inclusiv prin fonduri nerambursabile, prin acces la creditare avantajoasă, prin deschiderea noilor piețe pentru export, iar în următorii ani, ne propunem să susținem mai mult cetățenii care revin cu traiul acasă. Vom crea 3 birouri regionale prin care să ajutăm tinerii și familiile revenite acasă să se reintegreze mai ușor.”, scrie Maia Sandu într-o postare.

Soția și fiica regretatului scriitor Ion Druță au fost reînhumate alături de el

Astăzi, 28 septembrie, la un an de la moartea scriitorului Ion Druță, apropiații săi și cei care îi admiră opera, s-au recules la mormântul acestuia de la poalele Lumânării Recunoștinței din Soroca. Totodată, conform ultimei dorințe a Maestrului, soția Era Rosina-Druță și fiica Tatiana au fost reînhumate alături, scrie observatorul.md.

Amintim că în testamentul său, Ion Druță și-a dorit ca locul de veci să fie în Câmpia Sorocii, de unde a pornit în lume, și anume lângă Lumânarea Recunoștinței, ideea ridicării căreia îi aparține. Sute de oameni au venit atunci pentru a-și lua rămas bun de la scriitorul Ion Druță. Cu flori în mâini și lacrimi în ochi, aceștia au dorit să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a avut un rol aparte și un rost al său în literatura română din Basarabia postbelică.

Faptele și cărțile sale au fost evocate de cei care l-au cunoscut, după care rând pe rând, fiecare a trecut pe lângă sicriul celui născut în Câmpia Sorocii și revenit pe un vârf de deal ca să o vegheze în tihnă. Apoi cortegiul funerar a coborât treptele până la locul ales, o poieniță așezată ceva mai la vale de crucea de lemn, în care Ion Druță și-a găsit liniștea pământească.

Peste 500 litri de alcool de contrabandă, transportat ilegal în zona de frontieră
Articolul anterior
Clădirile verzi – conceptul viitorului în construcții eficiente energetic
Articolul următor