Povestea inelului de logodnă al Prințeselor de Wales, Diana și Kate Middleton. Istoria controversată a bijuteriei iconice

Prințesa Diana a avut unul dintre cele mai impresionante inele de logodnă din istoria regală. Acum, această bijuterie a ajuns pe inelarul lui Kate Middleton, actuala Prințesă de Wales. Regretata Prințesă de Wales și Prințul Charles și-au anunțat logodna în februarie 1981, moment în care oamenii au observat și inelul cu diamant și safir.

Femeile din Familia Regală au ales de obicei safire, în special când vine vorba de inelele de logodnă: Prințesa Anne a primit un inel cu safire albastre, iar Prințesa Eugenie poartă un inel de logodnă cu safir roz.

Deși această piatră este una dintre favoritele regalităților, inelul de logodnă al Prințesei Diana nu a fost făcut la comandă, ceea ce s-a opus tradiției regale. Deși inițial a fost o alegere controversată, acest inel a devenit una dintre bijuteriile iconice ale Coroanei.

Cunoscută drept Prințesa Inimilor, Diana și-a creat propria cale în interiorul familiei regale, iar inelul ei de logodnă reprezintă doar un exemplu a faptului că a făcut lucrurile așa cum a vrut ea. Povestea inelului de logodnă al Prințesei Diana Majoritatea membrilor familiei regale aleg să reutilizeze pietrele prețioase moștenite pentru a crea un inel de logodnă unic. Prințul Philip a folosit diamante dintr-o tiară ce a aparținut mamei sale, Prințesa Alice a Greciei, pentru inelul de logodnă al reginei Elisabeta a II-a, în anul 1947. În 2017, Prințul Harry a folosit două pietre din colecția personală a Dianei pentru a crea inelul de logodnă pe care i l-a oferit lui Meghan Markle.

Pe de altă parte, Charles și Diana au ignorat această tradiție și au ales un inel de logodnă dintr-un catalog al bijuteriei Garrard. Inelul nu era unicat, astfel că oricine ar fi putut să îl achiziționeze în acea perioadă. Inelul are un safir oval Ceylon de 12 karate, încrustat în aur alb de 18 karate și este înconjurat de 14 diamante. În momentul în care Charles a cerut-o de soție pe Diana, în 1981, bijuteria valora 37.500 dolari, notează People citată de unica.ro.

Potrivit lui Garrard, deși inelul nu era făcut pe comandă, designul său a fost inspirat de o broșă pe care Prințul Albert a făcut-o pentru viitoarea sa soția, Regina Victoria, în 1840. Piesa avea un safir imens înconjurat de 12 diamante și era încrustat în aur. Reginei Victoria i-ar fi plăctut aât de mult această bijuterie încât a decis să o poarte la nunta sa, susținând că este acel „ceva albastru” al ei. După decesul reginei Victoria, în 1901, broșa a fost declarată moștenire a Coroanei. Regretata regină Elisabeta a purtat această broșă de câteva ori de-alungul domniei sale.

Inelul Dianei a făcut parte dintr-o serie de inele pe care Charles le-a ales pentru a fi prezentate Prințesei Diana la Castelul Windsor, înainte de cererea în căsătorie. Charles a ales să includă acest inel cu safir și diamante în colecție, deoarece i-a amintit de broșa pe care au purtat-o atât mama, cât și bunica sa. Diana ar fi ales acest inel întrucât s-ar fi potrivit cu ochii ei albaștri.

Cererea în căsătorie

La începutul lunii februarie 1981, prințul Charles a cerut-o de soție pe Diana în pepiniera Castelului Windsor, după doar șase luni de relație.

Logodna, care a fost ținută secretă de ochii lumii timp de trei săptămâni, a fost într-un final anunțată pe data de 24 februarie 1981.

După anunțarea logodnei, cuplul a făcut o serie de fotografii în fața Palatului Buckingham. Atunci întreaga lume a observat inelul cu safir pe care Diana îl primise de la prințul moștenitor.

„Am cerut-o pe Diana înainte ca ea să plece în Australia. Cu două sau trei zile înainte. Am crezut că este o idee bună… dacă pleca în Australia avea timp să se gândească și dacă nu i-ar fi plăcut ideea ar fi putut să spună asta, sau dacă ar fi vrut (să spună da) ar fi putut zice asta”, a declarat Charles pentru BBC, vorbind despre cererea în căsătorie. „Am avut suficient timp de gândire, deoarece știam că presiunea era asupra amândurora. Nu a fost o decizie dificilă în cele din urmă. Este ceea ce mi-am dorit. Este ceea ce îmi doresc”, a afirmat și Prințesa Diana.

Inelul cu safir al Prințesei Diana, oferit lui Kate Middleton În urma decesului Prințesei Diana în 1997, Prințul William și Prințul Harry au moștenit colecția de bijuterii a mamei lor. În 2010, William a ales inelul cu safir al Dianei pentru a o cere de soție pe Kate Middleton, în timpul unei vacanțe în Africa. Prințul moștenitor a dezvăluit mai apoi că a avut mare grijă de inelul de logodnă al mamei sale înainte de cererea în căsătorie.

„L-am purtat cu mine, în rucsacul meu, timp de trei săptămâni. Nu îl lăsam deloc. Oriunde mergeam era alături de mine pentru că știam un singur lucru: dacă dispărea, aveam mari probleme”, a povestit Prințul William. Pentru a-i aduce un tribut Dianei, la anunțul logodnei sale, Kate a ales să poarte o rochie albastru regal care s-a potrivit de minune cu inelul cu safir. „Este inelul de logodnă al mamei mele așadar, am considerat că este ceva drăguț, mai ales că ea nu poate fi aici pentru a se bucura cu noi – a fost modul meu de a o aduce aproape de tot”, a dezvăluit William.

Gospodarul care își bate an de an recordurile cu cei mai giganți dovleci din țară! A expus la Bostaniada un bostan de peste 800 kg

Un dovleac de peste 800 de kilograme, crescut în curtea unui agricultor din satul Drăsliceni, raionul Criuleni,  a fost vedeta festivalului Bostaniada de la Bălăbănești, informează unica.md.

Cel care l-a crescut este Vasile Spîni, care an de an își bate propriul record și participă la celebrul festival gastronomic cu cei mai giganți dovleci.

În acest an, agricultorul care pe bună dreptate poate fi numit Regele Dovlecilor, a crescut un dovleac uriaș de peste 800 de kg!

Vasile Spînu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. 

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul.

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

Asigurările de viață și pensiile private, actuale în lume. Ce spune BNM despre oportunitățile din Moldova

Procesele demografice globale au schimbat esențial modul în care oamenii pot să se bucure de o viață confortabilă la momentul atingerii vârstei de pensionare. Statele nu mai pot garanta o pensie care ar asigura un venit decent persoanelor în etate. Este evident că pentru un trai liniștit trebuie să apelăm la soluții private. Asigurarea de viață și pensiile private sunt componente semnificative în pregătirea pentru o pensie sigură și confortabilă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.


Asigurările de viață

Asigurările de viață au la bază contracte multianuale, necesită un angajament de durată între părțile contractante și se materializează în achitarea anuală sau lunară a primelor de asigurare pentru o perioadă negociată de părți. Cel mai important risc care este acoperit de o asigurare de viață este decesul, dar în funcție de tipul asigurării pe care o alegem, asigurările de viață oferă și alte protecții de asigurare.

Asigurarea de viață poate garanta:

  • Protecția venitului pentru persoanele aflate la întreținere în cazul decesului sau incapacității de muncă a celor activi sub aspect economic;
  • Securitatea financiară – plățile care în caz de deces sau pierdere a capacității de muncă pot acoperi cheltuielile de trai sau eventualele datorii și pot ajuta la atingerea obiectivelor pe termen lung, cum ar fi educația copiilor;
  • Liniștea sufletească – convingerea că cei apropiați sunt protejați aduce liniște sufletească și permite să ne concentrăm la constituirea economiilor pentru pensie;
  • Un venit suplimentar la pensie prin acumulare în timp, ca urmare a investirii primelor achitate companiei de asigurări;
  • Beneficii fiscale atunci când există un cadru juridic adecvat, care amână sau chiar exclude obligația de achitare a taxelor pentru primele achitate în baza polițelor de asigurare de viață.

Există multiple tipuri de asigurări de viață și fiecare persoană poate alege în funcție de nevoile sale care din produsele oferite îi va acoperi necesitățile. Cel mai des întâlnite asigurări de viață sunt:

  1. Asigurarea de viață pe termen limitat sau clasică se acordă pe o anumită perioadă prestabilită. Este cea mai comună și ieftină asigurare de viață care există. Acest tip de asigurare acoperă doar riscul de deces al asiguratului. Prima de asigurare este calculată în funcție de suma asigurată, pe care beneficiarul o va primi în cazul decesului asiguratului. Dacă în momentul expirării contractului asiguratul este în viață, asigurătorul este exonerat de plăți, pentru că, după cum am menționat, acest tip de asigurare acoperă doar riscul de deces.
  2. Asigurarea mixtă de viață este o asigurare diferită față de primele două prin faptul că aceasta asigură și riscul de supraviețuire. Pe scurt, acest lucru înseamnă că asiguratul  va avea o protecție dublă (atât față de deces cât și pentru supraviețuire), iar primele de asigurare plătite pot fi privite ca o modalitate de economisire, pentru că această sumă poate fi valorificată la momentul expirării contractului. Cu cât este mai lungă perioada asigurată, cu atât este mai benefic atât pentru asigurat (primește mai mulți bani la final), cât și pentru asigurător (poate utiliza suma de bani pentru o perioadă mai îndelungată). Primele de asigurare care vor fi plătite periodic se vor stabili în funcție de suma asigurată.
  3. Asigurarea pentru studii sau alte cheltuieli mari pe durata vieții – această asigurare vine cu o componentă de economisire care, practic, acoperă cheltuielile realizate în perioada studiilor.


Pensii private

Principala caracteristică a pensiilor private este contribuirea lunară cu o sumă prestabilită de către participanți care au optat să adere la un fond de pensii private, care se acumulează pentru perioade îndelungate. Valoarea totală a contribuțiilor plus venitul investițional obținut din investirea lor constituie suma de bani care aparține participanților și care poate fi solicitată spre plată la momentul pensionării.

Există multiple clasificări ale pensiilor private, cum ar fi pensia privată clasică și cea ocupațională, care au aceeași bază, și anume investirea pe termen lung a contribuțiilor participanților. Unica diferență constă în plătitorii contribuțiilor – în cazul pensiilor ocupaționale contribuțiile sunt achitate de către angajator. O altă clasificare este divizarea fondurilor cu contribuții definite și a fondurilor cu beneficii definite, care, similar cazului de mai sus, are aceeași idee de investire a contribuțiilor participanților la fond. Unica diferență constă în metoda de calcul folosită în contract – definirea unei contribuții fixe sau a unei contribuții flexibile, care va depinde de mai mulți factori pentru a rezulta în beneficiile stabilite la sfârșitul perioadei contractuale. 

Pensiile private garantează următoarele beneficii:

  • Fluxul de venit constant și previzibil obținut la momentul atingerii vârstei de pensionare, care face tranziția de la o viață activă sub aspect economic la una pasivă mai ușoară;
  • Sumele acumulate constituie proprietatea beneficiarului și, chiar în caz de deces prematur înaintea  atingerii vârstei de pensionare, aceste sume acumulate sunt transmise succesorilor legali;
  • Angajatorii folosesc pensiile private ocupaționale drept o metodă de fidelizare și atragere a angajaților;
  • Avantaje fiscale prin amânarea impozitării sau chiar deductibilitatea contribuțiilor și a venitului investițional obținut în cazul achitării beneficiilor în mai multe tranșe pentru o perioadă mai îndelungată. Astfel, se reduce venitul impozabil în anii în care contribuim, ceea ce poate duce la economii semnificative de taxe și la mai mulți bani investiți.

Într-o lume perfectă o strategie corectă este combinarea asigurărilor de viață și a pensiilor private, care va rezulta într-o diversificare a investițiilor pentru a reduce riscurile și a spori stabilitatea financiară. În timp ce  asigurarea de viață oferă protecție în caz de deces sau pierdere a capacității de lucru și un venit suplimentar, pensiile private oferă un venit garantat.

Asigurarea de viață atenuează impactul financiar al unui deces prematur, asigurând securitatea financiară a familiei. Pensiile private ajută la gestionarea riscului de a ne depăși economiile prin asigurarea unui venit solid.

Pentru a face alegerea perfectă, este nevoie să evaluăm situația financiară actuală, obiectivele de pensionare și potențialele cheltuieli din viitor. Astfel, determinăm valoarea venitului de care vom avea nevoie la pensie și modul în care asigurarea de viață și pensiile ne pot ajuta să satisfacem aceste nevoi.

Periodic, planurile de asigurare de viață și de pensii trebuie revizuite prin ajustarea contribuțiilor și acoperirii, după cum este necesar, pentru a rămâne pe drumul cel bun spre atingerea obiectivelor de pensionare.

Prin integrarea asigurării de viață și a pensiilor private în planificarea noastră de pensionare, ne putem construi o bază financiară solidă și sigură pentru anii de pensionare.

Maia Sandu s-a întâlnit cu moldovenii din Italia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în aceste zile, întrevederi cu cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Italia. Timp de trei zile, urmează să ajungă în 7 orașe, informează unica.md.

”Mi-a făcut o deosebită plăcere să-mi încep ziua cu o discuție cu câteva tinere care au deschis afaceri de succes în Torino. Daniela, Ioana și Veronica gestionează un restaurant, o florărie și, respectiv, o gelaterie.

Am continuat cu o discuție caldă cu comunitatea de moldoveni din Torino și din împrejurimi. E uimitor cât de conectați sunt cetățenii noștri cu mersul lucrurilor de acasă, chiar și la peste 2 mii km distanță de țară. Oamenii văd și apreciază că transformăm Republica Moldova – construim drumuri, apeducte și sisteme de canalizare, reparăm grădinițe și școli, modernizăm spitale, creăm condiții mai bune pentru ca oamenii să dezvolte afaceri.

Acasă, statul susține antreprenorii inclusiv prin fonduri nerambursabile, prin acces la creditare avantajoasă, prin deschiderea noilor piețe pentru export, iar în următorii ani, ne propunem să susținem mai mult cetățenii care revin cu traiul acasă. Vom crea 3 birouri regionale prin care să ajutăm tinerii și familiile revenite acasă să se reintegreze mai ușor.”, scrie Maia Sandu într-o postare.

Casa Albă, iluminată în culorile curcubeului
Articolul anterior
Veste bună privind siguranța enegetică a țării noastre: Proiectarea liniei electrice Vulcănești-Chișinău este la etapa finală, iar construcția va începe în primăvară
Articolul următor