Cum se îndreaptă Rusia către o umilință națională fără precedent în Ucraina

Crimeea rămâne, conform tuturor documentelor acceptate internațional, un teritoriu ucrainean care a fost ocupat de Rusia din 2014. Analiza generalului australian Mick Ryan arată că toate strategiile militare legate de invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea să se centreze în 2023 pe peninsula de la Marea Neagră.

Generalul australian, specializat în tactică militară, crede că Rusia va refuza să pună Crimeea pe masa unor eventuale negocieri de pace și că singura circumstanță în care o va face este cea în care va continua să sufere înfrângeri în serie pe câmpul de luptă.

Analiza a fost publicată sub promovarea ”Toate drumurile duc spre Crimeea”.

„Putin n-a arătat vreo înclinație de a renunța la provincii anexate pe care nu le controlează, darămite la teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat ilegal în 2014. Cum ar putea Ucraina și susținătorii săi din comunitatea internațională să se îndrepte către un rezultat în care Ucraina să recâștige controlul asupra acestei părți a teritoriului său?”, se întreabă generalul în analiza sa.

În primul rând, crede Ryan, susținătorii Ucrainei trebuie să înceteze să mai trimită mesaje contradictorii cu privire la statutul Crimeii. „Comentariile politicienilor și liderilor militari cu funcții înalte despre „dificultatea” de a reîntoarce Crimeea Ucrainei trebuie să fie moderate cu „dar sprijinim Ucraina să-și recupereze tot teritoriul”.

Generalul Zalujnîi (șeful armatei ucrainene) notează: „Am făcut toate calculele – de câte tancuri, artilerie avem nevoie… La asta trebuie să se concentreze toată lumea acum… este mai important să ne concentrăm pe acumularea de resurse pentru bătăliile lungi și mai grele de anul viitor”.

În al treilea rând, Ucraina trebuie să finalizeze ofensivele începe pentru a-și recuceri întreg teritoriul sudic, ca acțiuni ajutătoare. Eliberarea provinciilor Herson și Zaporijie presupune lupte dure, dar sunt precedente esențiale pentru orice campanie care va viza Crimeea.

Sunt singurele axe terestre disponibile pentru a avansa în Crimeea; ele vor fi, de asemenea, esențiale pentru logistică, sprijinul de artilerie și bază pentru avioane. Din punct de vedere politic și militar, eliberarea Crimeii fără celelalte două provincii din sud este imposibilă.

În al patrulea rând, răbdarea strategică este vitală. Ucraina ar putea avea nevoie de întreg anul 2023 pentru a-și asigura teritoriile sudice înainte ca o operațiune în Crimeea să fie posibilă. Răbdarea este ceva ce publicul și guvernele europene și americane au demonstrat că au în acest război, aspect șocant pentru Putin.

O parte din logica lui Putin pentru invazia Ucrainei a fost că era puțin probabil ca Occidentul să intervină și că va lua Kievul prea repede pentru ca NATO să reacționeze. Putin încă speră „să epuizeze timpul” în acest conflict demonstrând o perseverență mai mare decât susținătorii Ucrainei.

După cum se presupune că i-a spus premierului israelian la începutul acestui an, „suntem o țară mare și avem răbdare”. Nu trebuie să permitem ca această teorie rusă a victoriei să aibă succes”, spune generalul Ryan.

Expertul militar analizează apoi posibilitatea ca Putin să recurgă la opțiunea nucleară în eventualitatea unui asalt al Ucrainei în Crimeea.

„Deși există numeroase speculații cu privire la un astfel de scenariu, Putin ar putea aprecia în punctul în care simte că pierde o înțelegere negociată pentru o „zonă specială” a Crimeii. Ar fi mai bună decât Rusia să devină un paria internațional pentru următoarea generație sau chiar mai mult.

Pe de altă parte, nu ar trebui să ne bazăm niciodată pe faptul că Putin va negocia vreodată statutul Crimeii.

Totuși, mai este cale lungă până la a elibera Crimeea. În această iarnă, Ucraina și Rusia vor consolida unitățile afectate de război, vor proteja (sau ataca) infrastructura strategică, se vor aproviziona cu muniții și provizii, vor exploata oportunitățile pe termen scurt pe câmpul de luptă și vor face planuri pentru 2023.

Dar, la un moment dat din anul viitor, diferitele scenarii privind modul în care Ucraina și-ar putea recupera Crimeea – diplomatice și militare – vor fi explorate și discutate la Kiev, Moscova, Washington și în capitalele europene.

După cum am menționat la început, în 2023 toate drumurile pot duce spre Crimeea în războiul ruso-ucrainean”, încheie generalul Ryan analiza.

Activități pentru întreaga familie, dumimică, 1 decembrie, la inaugurarea Târgului de Crăciun în Capitală

Locul și data desfășurării: Pe 1 decembrie 2024, ora 17:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi inaugurat Târgul de Crăciun și Sărbătorile de Iarnă 2025, cu o serie de activități pentru întreaga familie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Descrierea evenimentului:  Aprinderea luminițelor Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale va fi un eveniment cultural special, care ne va transpune într-o adevărată poveste de iarnă, susținut de artiști îndrăgiți:

  • Orchestra Moș Crăciunilor
  • Capela Corală Academică „Doina”
  • Ansamblul de violoniști „Divertisment”
  • Corala „Vocile Primăverii”
  • Pianiștii Iurie Mahovici și Anatol Lapicus.

La sărbătoare vor fi prezente și colective artistice de copii şi dansatori.

Târgul de Crăciun va fi deschis în perioada: 1 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025 și va include numeroase standuri cu produse și mărfuri tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde și multe altele.

Pentru vizitatori este prevăzut un program divers, care include concerte, spectacole pentru copii, ateliere de creație și un loc special amenajat pentru întâlniri cu Moș Crăciun.

Printre atracțiile principale ale Târgului mai menționăm: patinoarul, caruselele, zone de fotografii și altele.

Invităm toți locuitorii și oaspeții capitalei să se bucure de spiritul Crăciunului alături de familie și de prieteni.

Weekend cu evenimente de excepție! Interpreta din Ucraina, Tina Karol, cântă la Chișinău în această seară

Planifică-ți un weekend de excepție între 29 noiembrie și 1 decembrie, cu o selecție variată de evenimente care îți vor oferi momente memorabile. Muzică live, spectacole de teatru, evenimente caritabile și activități pentru cei mici – toate te așteaptă pentru un sfârșit de săptămână plin de emoție!

 Tina Karol – Concert de excepție

O seară spectaculoasă alături de una dintre cele mai apreciate artiste din Ucraina, Tina Karol, care își încântă fanii cu o voce inconfundabilă și interpretări pline de emoție.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu 
  • Link bilete: Cumpără aici

Darul de Aur – Ediția de Muzică Ușoară

Un spectacol plin de magie și talent muzical, adus de participanți talentați și personalități din industria muzicală.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 18:00
  • Unde: Palatul Național „Nicolae Sulac”
  • Link bilete: Cumpără aici

Geta Burlacu & VoxMen – Concert Acapella

O seară magică alături de Geta Burlacu și grupul VoxMen, care vor interpreta muzică folclorică și colinde de iarnă într-o nouă stilistică muzical-vocală.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Sala cu Orgă
  • Link bilete: Cumpără aici

Secret Show Cabaret – Love Inferno

Un spectacol de cabaret surprinzător, cu o atmosferă seducătoare și momente de neuitat.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 21:00
  • Unde: IP CCA “Ginta Latină” – Teatrul Fără Nume
  • Link bilete: Cumpără aici

Circ Mondial

O experiență fascinantă pentru întreaga familie, cu acrobații uimitoare, numere captivante și multe surprize.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Palatul de Cultură al Feroviarilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Academia de Balet „Attitude” – Lacul Lebedelor

O interpretare spectaculoasă a baletului clasic „Lacul Lebedelor”, prezentată de tinerii talentați ai Academiei de Balet „Attitude”.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
  • Link bilete: Cumpără aici

Eveniment de Caritate – Alergăm, Ajutăm

Un eveniment caritabil dedicat sprijinirii celor aflați în nevoie, combinând sportul cu solidaritatea.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 10:00
  • Unde: Parcul Valea Morilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Povestea lui Moș Crăciun – Spectacol Tematic Interactiv

Un spectacol magic pentru cei mici, care aduce povestea lui Moș Crăciun în fața lor, cu jocuri interactive și momente de veselie.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 11:00
  • Unde: “Planeta Clounella” – Teatrul Independent pentru Copii și Tineret
  • Link bilete: Cumpără aici

Gaițele – Piesă de teatru

O comedie clasică despre viața de familie, cu un umor savuros și interpretări remarcabile.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 17:30
  • Unde: Teatrul Național „Eugène Ionesco”
  • Link bilete: Cumpără aici

Planifică-ți weekendul și bucură-te de aceste evenimente de excepție! Indiferent dacă alegi muzică, teatru, spectacole pentru copii sau activități caritabile, ai garantat momente speciale. Nu uita, toate biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma iTicket sau din aplicație: Android | iOS. Fă-ți planuri și bucură-te de momente memorabile alături de cei dragi!

Ceață densă în unele regiuni ale țării, iar pe drumuri se circulă cu dificultate

La această oră, pe teritoriul țării se circulă în condiții de ploaie, iar pe anumite trasee persistă ceața densă, ceea ce îngreunează circulația, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Atenție, șoferi! Pe carosabil umed, orice manevră neasigurată poate deveni periculoasă.
Conectați luminile anticeață;
Evitați accelerarea sau frânarea bruscă în timpul șofatului;
În cazul unui accident rutier sau a unei defecțiuni tehnice, utilizați triunghiul de presemnalizare, amplasat la o distanță vizibilă pentru ceilalți participanți la trafic;
Respectați regimul de viteză și păstrați o distanță de siguranță față de vehiculele din față.

Pietoni, Asigurați-vă că ați fost observați de șoferi înainte de a traversa strada.

Manifestați atenție și prudență maximă!”, anunță Poliția.

Trenul Chișinău-Kiev va circula zilnic. În ce stații se oprește și cât costă călătoria
Articolul anterior
Sute de litri de gin au dispărut de pe fundul unui lac din Elveția. Băutura, depozitată într-o sferă metalică de 800 de kg
Articolul următor