România începe construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa: ”Vor fi baterii de dimensiunile unor containere de marfă”

Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiţie de 800 de milioane de euro, va începe în această vară, în zona Pilu – Grăniceri, iar proiectul va fi însoţit de o a doua investiţie, de aproximativ 200 de milioane de euro, într-o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.

Ultima ora local: Parc fotovoltaic de 18 milioane de euro la Termica pentru  necesitatile energetice ale Primariei Suceava » Monitorul de Suceava -  Miercuri, 22 Decembrie 2021

Petru Claudiu Bătrînuţ, primarul comunei Grăniceri, din județul Arad, a declarat că vineri, 17 februarie, a înregistrat cererea investitorilor de emitere a certificatului de urbanism în vederea construirii unei staţii de stocare cu o capacitate de aproximativ 500 de MW.

„Acest proiect completează construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Vorbim de o staţie de stocare care va fi ridicată pe 20 de hectare în teritoriul comunei Grăniceri. Aici vor exista, pe platforme betonate, baterii de dimensiunile unor containere de marfă. Va fi cea mai mare capacitate de stocare a energiei regenerabile din Europa, iar investiţia se va ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, pe lângă investiţia de 800 de milioane de euro în parcul fotovoltaic Pilu – Grăniceri”, a declarat primarul, conform ziare.com.

Conform edilului, construirea parcului fotovoltaic, anunţată anul trecut de investitori şi autorităţile din Arad, va începe în perioada iulie-august.

„Terenul pe care va fi ridicat parcul fotovoltaic, în suprafaţă de 1.064 de hectare, a fost scos din circuitul agricol. Ministerul Agriculturii a emis în acest sens avizul favorabil, iar Direcţia pentru Agricultură Arad a emis deciziile. PUZ-ul va fi aprobat de Consiliul Local Grăniceri în şedinţa din 15 martie, iar în paralel investitorii lucrează la documentaţia pentru obţinerea de la noi a autorizaţiei de construire. Investitorul mi-a confirmat, în ultimele convorbiri pe care le-am avut, că lucrează deja la proiectul tehnic al viitorului parc. Estimăm că în mai – iunie emitem autorizaţia de construire, iar în iulie – august va începe lucrul pe şantier”, a declarat primarul comunei Grăniceri.Ads

El a precizat că în acest moment se lucrează pe teren pentru descărcarea arheologică, având loc săpături. După finalizarea acestora, se aşteaptă avizul de la Ministerul Culturii.

La rândul său, primarul comunei Pilu, Dan Lucian Drăgan, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că urmează să fie aprobat PUZ-ul pentru proiect şi că investitorul l-a anunţat că va depune în curând documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii şi autorităţile judeţene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi ar urma să devină operaţional în decembrie 2024.

„Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.Ads

El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite, începând cu 2024, alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi în staţia de stocare de la Grăniceri.

Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase în toamnă că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanţării proiectelor sunt obţinuţi din credite.

Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare.

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

Lungimea medie a penisului uman a crescut cu 25% în ultimii 30 de ani. De ce experții se arată ”îngrijorați” de fenomen
Articolul anterior
Consumul de alcool, chiar și cu câteva luni înainte de sarcină, poate modifica fața nou-născutului, potrivit cercetătorilor
Articolul următor