Doliu în inimile ucrainenilor. Campionul lor mondial la kickboxing a murit pe front

Un cvadruplu campion mondial de kickboxing din Ucraina a murit la spital, după ce a fost rănit în timp ce lupta pentru apărarea țării sale împotriva forțelor rusești.

Vitali Merinov a decedat în noaptea de 31 martie, potrivit primarului din Ivano-Frankivsk, un oraș din vestul Ucrainei, care avea legături strânse cu regretatul luptător.

Trupele ucrainene se luptă să respingă atacurile rusești în toată regiunea Donbas de est, cu accent pe orașul Bahmut, înaintea unei contraofensive așteptate din partea forțelor Kievului.

Confirmând moartea lui Merinov pe Facebook, primarul din Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, a scris:

„Pierdere ireparabilă pentru comunitatea din Ivano-Frankivsk. Vitali Merinov a murit noaptea în spital din cauza rănilor suferite în luptă. De patru ori campion mondial de kickboxing, campion universal ucrainean la lupte, maestrul de box Vitali Merinov a plecat la război chiar în prima zi a invaziei. În timpul uneia dintre lupte, Vitali s-a ales cu o rană de glonț în picior. S-a recuperat și s-a întors din nou pe front și a apărat Ucraina până la ultima suflare. I-au rămas în urmă o soție și o fetiță de doi ani. Sincere condoleanțe familiei și celor dragi. Veșnică amintire eroului!” – a transmis primarul, potrivit Newsweek.

Merinov a făcut parte din Comitetul executiv al Consiliului municipal Ivano-Frankivsk.

La începutul acestei luni, Lord Sebastian Coe, președintele World Athletics, a afirmat că 185 de sportivi au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei.

World Athletics, organismul mondial care guvernează competițiile de atletism, a interzis sportivilor ruși și belaruși să participe la evenimentele sale, din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei, susținut de Belarus.

Apărând această poziție la postul britanic Sky News, Lord Coe a declarat că a întâlnit recent un atlet a cărui mamă a fost ucisă în timpul invaziei.

El a spus: „Mă tem că nu aș putea rămâne neutru în această privință, nici pentru ea și nici pentru ceilalți 185 de atleți”.

Marți, Comitetul Internațional Olimpic și-a amânat decizia finală privind posibilitatea ca concurenții ruși și belaruși să fie autorizați să participe la Jocurile de vară de la Paris din 2024.

Ucraina a amenințat că „va lipsi de la Jocurile Olimpice” dacă Rusiei și Belarusului li se va permite să concureze.

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

Rusia: Avtovaz își trimite angajații în concediu din cauza lipsei de componente
Articolul anterior
,,Pașa Mercedes”, porecla mitropolitului mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev proaspăt arestat, are o pasiune pentru maşini şi eşarfe de lux
Articolul următor