„Arcturus”, cea mai nouă variantă de Covid care a făcut ravagii în India, a ajuns și într-o țară UE

„Arcturus” este cea mai nouă variantă de COVID care a provocat un val de infectări în India, iar acum a ajuns și într-o țară din Europa.

Arcturus: the new Covid variant surging in India – United Kingdom  KNews.MEDIA

Numărul infecțiilor cu „Arcturus” este în creștere în Marea Britanie, iar experții sunt îngrijorați că va deveni o amenințare, la fel ca în valurile precedente, transmite stirileprotv.ro.

Varianta de COVID este derivată din Omicron, iar experții o consideră cel puțin la fel de infecțioasă, arată publicația Daily Star.

În India, „Arcturus” a pus spitalele din țară în cod roșu, iar unele state indiene au reintrodus obligativitatea măștilor în zonele publice, în încercarea de a opri creșterea vertiginoasă a ratei de infecție.

În Marea Britanie, în ultima lună au fost depistate aproape 50 de cazuri.

Pentru moment, experții nu cred că această tulpină, denumită XBB.1.16, va fi mai letală decât principalele tulpini aflate în prezent în circulație – deși oamenii de știință spun că este încă prea devreme pentru a spune dacă va provoca sau nu o creștere semnificativă a numărului de cazuri.

India a înregistrat o creștere uriașă a numărului de cazuri în ultimele zile.

„Deși în India valul de infectări cu această variantă a luat amploare în ultimele câteva săptămâni, până acum nu s-a răspândit rapid la nivel global. Bănuiesc că vom vedea un val de infecții cu această variantă, dar mă îndoiesc că va provoca un val mare, probabil nici măcar la fel de mare ca cel pe care tocmai l-am avut în Marea Britanie și, prin urmare, probabil că nu va pune o presiune atât de mare asupra serviciilor de sănătate ca în ultima vreme” a declarat profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase de la Universitatea din East Anglia.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat că monitorizează în prezent Arcturus, care a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul lunii ianuarie. Experții avertizează că are unele mutații îngrijorătoare.

Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid, a declarat: „Este în circulație de câteva luni. Nu am văzut o schimbare a gravității la nivel de individ sau populație, dar de aceea avem aceste sisteme în vigoare. Are o mutație suplimentară în proteina Spike care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută.”

Dr. Van Kerkhove a adăugat că până acum nu au existat schimbări în ceea ce privește gravitatea bolii generată de noua variantă.

Agenția britanică pentru sănătate și securitate a confirmat că această nouă tulpină se află deja în Marea Britanie unde 50 de cazuri de Covid au fost confirmate ca fiind cauzate de aceasta.

În India, 40.215 cazuri de Covid au fost înregistrate pe 12 aprilie, o creștere de 3.122 de cazuri în doar o zi, și se crede că noua variantă este responsabilă pentru majoritatea cazurilor. În unele state s-a reintrodus obligativitatea măștilor pentru persoanele în vârstă.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Ce trebuie să ai NEAPĂRAT pe masa de Paște ca să nu te îngrași
Articolul anterior
Finlanda a desfăşurat primul exerciţiu cu NATO de la aderarea la alianţă
Articolul următor