„Arcturus” este cea mai nouă variantă de COVID care a provocat un val de infectări în India, iar acum a ajuns și într-o țară din Europa.
Numărul infecțiilor cu „Arcturus” este în creștere în Marea Britanie, iar experții sunt îngrijorați că va deveni o amenințare, la fel ca în valurile precedente, transmite stirileprotv.ro.
Varianta de COVID este derivată din Omicron, iar experții o consideră cel puțin la fel de infecțioasă, arată publicația Daily Star.
În India, „Arcturus” a pus spitalele din țară în cod roșu, iar unele state indiene au reintrodus obligativitatea măștilor în zonele publice, în încercarea de a opri creșterea vertiginoasă a ratei de infecție.
În Marea Britanie, în ultima lună au fost depistate aproape 50 de cazuri.
Pentru moment, experții nu cred că această tulpină, denumită XBB.1.16, va fi mai letală decât principalele tulpini aflate în prezent în circulație – deși oamenii de știință spun că este încă prea devreme pentru a spune dacă va provoca sau nu o creștere semnificativă a numărului de cazuri.
India a înregistrat o creștere uriașă a numărului de cazuri în ultimele zile.
„Deși în India valul de infectări cu această variantă a luat amploare în ultimele câteva săptămâni, până acum nu s-a răspândit rapid la nivel global. Bănuiesc că vom vedea un val de infecții cu această variantă, dar mă îndoiesc că va provoca un val mare, probabil nici măcar la fel de mare ca cel pe care tocmai l-am avut în Marea Britanie și, prin urmare, probabil că nu va pune o presiune atât de mare asupra serviciilor de sănătate ca în ultima vreme” a declarat profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase de la Universitatea din East Anglia.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat că monitorizează în prezent Arcturus, care a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul lunii ianuarie. Experții avertizează că are unele mutații îngrijorătoare.
Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid, a declarat: „Este în circulație de câteva luni. Nu am văzut o schimbare a gravității la nivel de individ sau populație, dar de aceea avem aceste sisteme în vigoare. Are o mutație suplimentară în proteina Spike care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută.”
Dr. Van Kerkhove a adăugat că până acum nu au existat schimbări în ceea ce privește gravitatea bolii generată de noua variantă.
Agenția britanică pentru sănătate și securitate a confirmat că această nouă tulpină se află deja în Marea Britanie unde 50 de cazuri de Covid au fost confirmate ca fiind cauzate de aceasta.
În India, 40.215 cazuri de Covid au fost înregistrate pe 12 aprilie, o creștere de 3.122 de cazuri în doar o zi, și se crede că noua variantă este responsabilă pentru majoritatea cazurilor. În unele state s-a reintrodus obligativitatea măștilor pentru persoanele în vârstă.