Planeta urmează să intre într-o nouă era climatică. Ce arată un studiu recent

Planeta noastră se află în pragul trecerii mai multor puncte de cotitură, care odată trecute, vor produce o serie de schimbări ecologice în întreaga lume, scrie Adevarul, potrivit Science Alert

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Valurile de căldură extremă, secetele, inundațiile și furtunile devin tot mai frecvente și mai intense. Energia captată de atmosfera Pământului și de oceane devine ca o băutură carbogazoasă sub presiune.

Acum, un nou studiu care simulează viitorul Pământului până în 2100 arată cât de mult ar putea modifica climatul la nivel local schimbările esențiale ale temperaturii și precipitațiilor, atât de mult încât ar trebui să redesenăm hărțile concepute pentru prima dată în anii 1880.

„Până la sfârșitul secolului, se preconizează că între 38% și 40% din suprafața globală a Pământului se va afla într-o zonă climatică diferită de cea de astăzi”, scrie echipa de cercetători, condusă de autorul principal Paul Dirmeyer, climatolog la Universitatea George Mason din Virginia.

În funcție de modelele climatice pe care cercetătorii le-au folosit pentru a genera proiecțiile viitoarelor schimbări globale, aceste estimări ar putea crește și mai mult, astfel încât aproape 50% din suprafața terestră a Pământului ar putea fi împinsă într-o zonă climatică necunoscută. Schimbările au devenit mai pronunțate cu cea mai recentă generație de modele climatice, care sunt mai sensibile la schimbările climatice și prevăd rate mai mari de încălzire globală.

Pentru a cartografia schimbările preconizate, Dirmeyer a revenit la hărțile Köppen-Geiger, un sistem utilizat pentru a clasifica lumea în cinci zone climatice pe baza temperaturii, a precipitațiilor și a anotimpurilor.

Dezvoltate de un climatolog germano-rus pe nume Wladimir Köppen în 1884, hărțile de clasificare climatică Köppen-Geiger au fost actualizate de numeroase ori de atunci și sunt utilizate pe scară largă pentru a modela distribuția și creșterea speciilor.

Schimbările zonelor climatice pe care Dirmeyer și colegii săi le-au proiectat nu reprezintă decât un spectru de posibilități, deoarece simularea fizicii unor variabile climatice, cum ar fi precipitațiile, este mai greu de realizat decât în cazul altora, cum ar fi temperatura. 

Ceea ce este clar, totuși, este că, dacă nu acționăm curând pentru a reduce emisiile, ratele de încălzire globală vor continua să se accelereze pe măsură ce trec deceniile, „sugerând că speciile vulnerabile și practicile agricole ar putea avea mai puțin timp să se adapteze la schimbările climatice, decât au fost proiectate anterior”, avertizează cercetătorii. 

Pe baza analizei lor, ei se așteaptă ca, până în 2100, climatele tropicale să se extindă, de la 23 la 25% din suprafața terestră a Pământului. De asemenea, se preconizează că o mai mare parte din suprafața terestră a Pământului va deveni aridă, până la aproximativ 34% de la 31% în prezent. Alte studii arată că aceste tipuri de schimbări ar putea zdruncina sistemele de producție alimentară și ar putea împinge bolile transmise de țânțari în noi zone.

Conform studiului, cele mai mari schimbări către noi climate sunt așteptate în zonele cu climă rece din Europa și America de Nord. Până la 89% din Europa și aproape 66% din America de Nord ar putea trece într-o climă diferită.

Oamenii care trăiesc în alte regiuni, cum ar fi Africa, vor simți în continuare efectele schimbărilor climatice – doar că în limitele zonei lor climatice actuale și sub forma unor fenomene meteorologice extreme.

De departe, cea mai dramatică schimbare va avea loc în zona polară, care acoperea aproape 8% din suprafața planetei noastre între 1901 și 1930 și care s-a redus deja la 6,5% în urma încălzirii globale de puțin sub 1,2°C pe care a cunoscut-o Pământul până acum. Acesta este unul dintre cele mai stridente rezultate ale studiului, care surprinde cât de mult s-a schimbat deja planeta noastră.

Acest rezultat se bazează pe estimările anterioare, realizate în 2015, folosind modelele climatice disponibile la momentul respectiv, care au constatat că, până în 2010, aproximativ 5,7% din suprafața totală a Pământului a trecut la tipuri de climă mai calde și mai uscate, comparativ cu 1950.

Din nou, acest lucru arată cât de rapid se schimbă planeta noastră, dar nu este prea târziu pentru a o salva.

Guvernul a aprobat Regulamentul și Planul de acțiuni anticriză în sectorul energiei electrice 

Guvernul consolidează capacitatea de răspuns a autorităților la riscurile din sectorul electroenergetic, prin dezvoltarea unui cadru juridic clar pentru prevenirea și gestionarea crizelor. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de acțiuni aferent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Planul de acțiuni cuprinde 31 de scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau a atenua impactul unor posibile situații excepționale în sectorul electroenergetic. Documentul detaliază măsuri de anticipare și de intervenție pentru fiecare scenariu, în funcție de factorul declanșator, cum ar fi: lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău intenționat, vreme extremă și altele. 

În unul dintre posibilele scenarii, care prevede deficiențe generale de aprovizionare cu combustibili, producătorii vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere disponibile și mobilizarea întregii capacități de generare. De asemenea, operatorul sistemului de transport va solicita ajutor de la operatorii din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituții medicale, grădinițe și școli, astfel încât serviciile sociale de importanță majoră să nu fie sistate.   

Un alt scenariu descrie suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării dispozitivelor electrice pentru încălzire. În acest caz, autoritățile vor aplica măsuri de redistribuire a sarcinilor în rețea, consolidare a rețelelor de joasă tensiune și vor implementa programe de gestionare a cererii. 

În cazul afectării infrastructurii de transport a energiei electrice, se vor implementa măsuri de restaurare rapidă a liniilor de transport și redistribuire a fluxurilor energetice în cadrul rețelelor interconectate, inclusiv prin utilizarea capacităților disponibile prin rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E.

În plus, Planul subliniază importanța cooperării regionale și a integrării în piața energetică europeană. Măsurile coordonate cu țările vecine vor contribui la prevenirea crizelor și la gestionarea eficientă a acestora. 

Gestionarea situațiilor de criză va fi asigurată de Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, operatorii de transport și de distribuție a energiei electrice, precum și de Comisia pentru Situații Excepționale.

Republica Moldova, deși a înregistrat progrese semnificative în sectorul energetic, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România, continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este, în prezent, limitată la 315 MW – insuficient pentru a satisface cererea totală. În proces de realizare sunt proiecte de interconexiune, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, care vor îmbunătăți situația, însă nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025.

Un bărbat din Criuleni a murit ars după ce a adormit cu reșoul pornit

Nerespectarea regulilor de exploatare a aparatelor electrice de încălzit a dus la decesul unei persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la utilizarea aparatelor electrice de încălzit a răpit viața unui bărbat. Cazul a fost raportat în după amiaza zilei de 10 decembrie 2024 într-o casă de locuit din satul Izbiște, raionul Criuleni. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 17:30. Potrivit informațiilor, în interiorul locuinței a izbucnit un incendiu, care s-a autostins până la apelarea echipelor specializate. La fața locului, a fost depistat cadavrul parțial carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 60 de ani.

Potrivit cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că bărbatul decedat ar fi lăsat reșoul electric conectat lângă el, în timp ce dormea. Din cauza supraîncălzirii aparatului electric, hainele victimei au luat foc, provocând incendiul.

Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează repetat cetățenii, că nerespectarea regulilor antiincendiare la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, dar și a altor surse, poate duce la cazuri fatale de deces.

Pompierii îndeamnă oamenii să instaleze corect și să verifice periodic funcționalitatea aparatele electrice de încălzit, cum ar fi reșourile electrice, plăpumile și aerotermele. Mai mult, persoanele sunt rugate să evite amplasarea acestora lângă materiale combustibile, cum ar fi mobilier, lenjerie, haine și alte obiecte ușor inflamabile. Totodată, este important ca pe timp de noapte sau la plecare din locuință, aparatele neapărat să fie deconectate.

În caz de situații de risc cetățenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Potrivit IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1532 de incendii, în urma cărora au decedat 91 de persoane, inclusiv 3 minori.

Agresorii familiali vor fi trecuți într-un registru

În Republica Moldova va fi creat un registru al agresorilor în cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie. Conceptul sistemului informațional a fost aprobat miercuri de Guvern. Acesta va conține informații detaliate despre cazurile de violență – date despre agresori, victime, măsurile de protecție aplicate sau deciziile adoptate în privința agresorilor familiali, transmite IPN.

„Sub forma unui registru, autoritățile vor avea acces rapid la informațiile relevante pentru a crea un mediu mai sigur pentru comunitate”, a declarat ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin.

Registrul va stoca informații despre toate formele de violență: fizică, psihologică, sexuală, economică sau spirituală.

Violența rămâne o realitate dură în Moldova: cel puțin 22 de femei au murit maltratate de la începutul anului. Cifra este comparabilă cu cea din anul trecut, când în aceeași perioadă, 21 de femei au decedat maltratate.

Meteorologii anunță când se schimbă vremea radical
Articolul anterior
Accident grav în Capitală. O motocicletă a fost făcută praf
Articolul următor