Au început lucrările de restaurare la Cetatea Soroca. Echipele de muncitori au instalat deja schelele atât în exterior, cât și în interior.
„Cetatea va căpăta un aspect nou, va avea spații expoziționale noi. Avem prevăzută refacerea câtorva spații muzeale în incinta cetății cu câteva diorame și cu câteva scene și săli de expoziții”, a declarat muzeograful Victor Botnaru, transmite moldova1.md.
Pe parcursul lucrărilor, Cetatea Soroca rămâne închisă pentru vizitatori.
Cele mai importante lucrări se vor axa pe restaurarea și consolidarea pereților fortăreței și a celor 12 cazemate. Multe din elementele viitoarelor lucrări de restaurare, cum ar fi zidăria și lemnul utilizat, au fost inspirate din Cetățile lui Ștefan cel Mare de la Suceava și Putna. Conceptul de restaurare a Cetății Soroca a fost elaborat în baza documentelor de arhivă.
„Noi am dorit să valorificam Cetatea Soroca prin accesul la toate nivelurile și să facem spații expoziționale în toate turnurile acestui monument istoric”, a relevat Igor Țarălungă, manager de proiect.
Cetatea Soroca și-a închis porțile pentru toți vizitatorii până în luna noiembrie 2023. În luna mai, a început a doua etapă de restaurare a fortăreței medievale, iar sorocenii și oaspeții nu vor putea intra în ea, ca să nu fie puși în pericol. Activitățile au loc în cadrul proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună – patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană. Durata proiectului este de opt luni.