Super-șobolanii au luat cu asalt Marea Britanie și au ajuns chiar și la lungimi de jumătate de metru, spune responsabilul unei firme de deratizare. Ce e însă mai grav este că au început să devină imuni la otrăvuri.
Un expert în combaterea dăunătorilor a explicat că populația de șobolani din Marea Britanie crește într-un ritm fără precedent, deoarece pandemia le-a oferit rozătoarelor posibilitatea de a se hrăni cu deșeurile alimentare în cantități mult mai mari, transmite protv.ro.
Marea Britanie este invadată de super-șobolani rezistenți la otravă, care au crescut în mărime datorită pandemiei, spune expertul în controlul dăunătorilor Mark Mosely, care și-a prezentat constatările într-o renumită emisiune TV din Regat.
Există doi factori cheie care explică creșterea numărului de super-șobolani..
Otrăvurile împotriva șobolanilor sunt din ce în ce mai puțin eficiente, iar deșeurile alimentare sunt în creștere. Apoi, pandemia Covid-19 a determinat șobolanii să caute hrană în zonele rezidențiale, unde au rămas din cauza cantității mari de resturi, a explicat expertul.
Datele companiei de deratizare Rentokil arată o creștere de 6,4% a numărului de șobolani depistați în doar un an.
Mark Mosely crede că problema șobolanilor din Londra ar putea deveni la fel de gravă ca cea a New York-ului: „factorul principal este că devin rezistenți la otrăvurile pe care le aplicăm”.
„Costă între 70-80 de milioane de lire sterline și trece chiar un deceniu pentru a crea un nou produs (toxic pentru rozătoare, n.r.). Nu este ceva ce poate fi făcut în magazia cuiva. Există, de asemenea, mai mulți oameni în țară, așa că acest lucru va duce la o creștere a șobolanilor. Sunt mai multe deșeuri, deci mai multă hrană pentru șobolani. Este un cerc vicios” a mai spus expertul
În plus, crede el, șobolanii sunt, în medie, din ce în ce mai mari, și pentru că alimentația noastră a devenit mult mai grasă în ultimii ani.
„Asta pentru că alimentele pe care le consumăm – cum ar fi chipsurile și mesele la microunde, luate la televizor – sunt atât de grase. Șobolanii pe care îi prindem în capcane sunt de mărimea unor pisici mici. Am văzut unii de jumătate de metru – adică jumătate de metru pentru corp și la fel și pentru coadă” a mai spus specialistul în deratizare.