Ce alimente mâncăm pe timp de caniculă? Cele care se digeră ușor sunt benefice pentru organism, iar pe parcursul verii, când temperaturile sunt ridicate, sunt mai mult decât indicate. În general, trebuie să optăm pentru produse cu un conținut ridicat de apă și dacă vrem să avem un stil de viață echilibrat pe tot parcursul anului, scrie unica.ro.
Însă, în sezonul cald, organismul depune, într-adevăr, un efort mai mare pentru a digera preparatele mai grele, bogate în grăsimi. Supele, salatele, ceaiurile reci sau smoothie-urile sunt un mod inteligent de a ne hidrata și, totodată, de a consuma alimente sănătoase și bogate în vitamine. În plus, fructele și legumele proaspete conțin în mod natural mai multă apă și se află astfel în fruntea listei cu alimente recomandate pe timp de caniculă. Prin urmare, consumul de produse ușoare, în forma lor naturală, contribuie semnificativ la nivelul de hidratare optim al corpului.
Ce alimente mâncăm pe timp de caniculă
Nu mai este un secret că pepenele reprezintă o gustare ideală, iar pe lângă beneficiile cunoscute deja, acest fruct poate contribui la gestionarea diabetului și chiar la prevenirea riscului de a dezvolta boli de inimă și astm.
Pepenele este un fruct hidratant, bogat în micronutrienți, cu o mulțime de vitamine, fiind în același timp slab caloric. Conține aproximativ 45 de calorii /100 g, vitamina C și vitamina A, contribuind și la pierderea în greutate, datorită senzației de sațietate pe care o aduce. „O dietă sănătoasă este de obicei alcătuită din alimente bogate în nutrienți din toate grupele de alimente majore, de exemplu proteine slabe, cereale integrale, grăsimi sănătoase, fructe și legume cât mai colorate. Obiceiurile alimentare sănătoase includ, de asemenea, înlocuirea alimentelor care conțin grăsimi trans, sare adăugată și zahăr, cu opțiuni mai nutritive.
Vara avem la îndemână o mulțime de opțiuni în ceea ce privește legumele și fructele, acestea sunt bogate în vitamine, apă și sunt și foarte gustoase”, spune Dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Porumbul, benefic pentru digestie Porumbul este una dintre cele mai simple și delicioase gustări ale verii. Face parte din familia cerealelor integrale și ajută la scăderea riscului de boli cronice precum bolile de inimă și diabetul de tip. Fibrele insolubile din porumb ajută la digestie, materiile alimentare trecând mai ușor prin tractul gastrointestinal și prin intestin.
În plus, conține o varietate de vitamine și minerale, de exemplu, este o sursă excelentă de potasiu, un nutrient esențial. Potasiul poate contribui la reglarea sistemului circulator, menținând un flux sanguin adecvat. Porumbul conține luteină, un carotenoid asemănător vitaminei A care se găsește mai frecvent în fructe și legume. Luteina este cunoscută pentru reducerea riscului de cataractă și alte afecțiuni oculare. De asemenea, porumbul este bogat în fibre alimentare, care sunt necesare pentru menținerea unui stil de viață sănătos.
Berea fără alcool conține peste 90% apă Având în componență peste 90% apă, dar și cereale, hamei și drojdie, berea furnizează organismului vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, conform unui studiu realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, berea ajută la diminuarea țesutul adipos, deoarece arderile cresc în timpul mișcării, iar corpul este mai hidratat chiar și după efort fizic. Berea fără alcool poate favoriza o îmbunătățire a hidratării corporale, în special datorită cantității ridicate de apă din compoziție, dar și a vitaminelor și mineralelor: calciu, vitamine de tip B, magneziu, sodiu, fier și potasiu.
În plus, băuturile bogate în fibre, cum este berea, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viață sănătos.