Polițiștii de frontieră din Moldova, instruiți de un expert din Polonia în domeniul securității aeroportuare

Polițiștii de frontieră din R. Moldova au participat la un training desfășurat în aeroportul din Chișinău de expertul în securitate al Direcției de transport din cadrul Serviciului Grăniceri al Poloniei, SWO Hubert Adamski. 

În cadrul trainingului a fost realizată o prezentare privind protocoalele de securitate și procedurile de lucru aplicate pe Aeroportul Internațional Chișinău. În acest sens, în comun cu polițiștii de frontieră de la linie s-a analizat comparativ cu practica poloneză activitatea de control al documentelor de călătorie și control de securitate, precum și verificarea bagajelor.

Expertul din Polonia le-a vorbit polițiștilor despre tacticile de control în nivelul doi a persoanelor și modalitățile de abordare a angajatului Poliției de Frontieră în raport cu persoanele neautorizate la trecerea frontierei.

Expertul polonez s-a aflat în Republica Moldova în scopul susținerii Poliției de Frontieră pe linie de identificare a aspectelor care necesită a fi fortificate în sistemul de securitate aeroportuară, dar și de transmitere a experiențelor poloneze în domeniul de referință.

Doi străini, reținuți după ce au sustras bani din geanta unui bărbat, în timp ce se aflau într-un local din Capitală

Doi bărbați de 25 și 53 de ani, de origine străină, au fost arestați pentru 30 de zile, după ce au sustras bani dintr-o geantă, în timp ce se aflau într-un local din sectorul Centru al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția a fost sesizată de către victimă, un bărbat de 42 de ani, care a comunicat că în timp ce se afla în incinta unui local, a observat lipsa mijloacelor bănești în sumă de peste 1500 de euro și 1 000 de lei.

În cadrul măsurilor întreprinse de ofițerii INI și cei de investigație ai Inspectoratului de Poliție Centru, bărbații au fost reținuți în timp ce urmau să părăsească țara. La ei a fost depistată o parte din banii sustrași.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Percheziții CNA la această oră: Un avocat din Chişinău și un complice, reținuți într-un dosar de corupție

Centrul Național Anticorupție anunță reținerea unui avocat din Chișinău și a unui complice într-un dosar de trafic de influență, comis în circumstanțe agravante. La această oră, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți, efectuează 12 percheziții și alte acțiuni de urmărire penală în 5 cauze pornite pe fapte de corupție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, sunt examinate acțiunile unui avocat și ale altor persoane, manifestate prin pretinderea și primirea de mijloace financiare, în sume cuprinse între 500 de euro și 47 000 de euro, în schimbul promisiunii de a influența unii  procurori și judecători în vederea soluționării pozitive mai multor cauze penale sau măsuri preventive.

În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate în această dimineață, ofițerii anticorupție au ridicat mai multe obiecte și documente relevante cauzelor penale pornite de fapte de corupție, iar două persoane au fost reținute pentru o perioadă de 72 ore și urmează a fi plasate în izolator.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Acțiunile sunt în desfășurare, iar cu detalii vom reveni.

Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România

Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.  

În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.

Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.

Un centru de tineret, înființat în UTA Găgăuzia cu sprijinul UE
Articolul anterior
Vara mai stă puțin! Temperaturi mai mari decât media perioadei în următoarele săptămâni
Articolul următor