India va impune până la 31 decembrie taxe de 40% la exporturile de ceapă, cu efect imediat, în încercarea de a îmbunătăţi disponibilitatea legumei pe plan intern, a anunţat astăzi Ministerul de Finanţe.
Rata anuală a inflaţiei în India a urcat la 7,44 în iulie, de la 4,87% în iunie, în timp ce inflaţia pentru produsele alimentare a atins 11,5% – cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020.
În ultimele luni, preţurile la unele din cele mai folosite legume din India, inclusiv roşiile, ceapa, usturoiul, vinete, mazăre şi ghimbir, au crescut de peste două ori. Aceste produse sunt atât de importante în cea mai populată ţară din lume încât o creştere a preţurilor poate declanşa proteste.
Unele partide politice la putere în India au pierdut alegerile pentru că nu au putut controla preţurile la ceapă, care alături de roşii sunt esenţiale în alimentaţia de zi cu zi, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Preţurile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile băncii centrale de a stimula creşterea economică şi a menţine sub control inflaţia.
India spre îndreaptă spre cea mai uscată lună august din peste un secol, din cauza precipitaţiilor reduse, au declarat pentru Reuters oficiali de la Departamentul Meteo. Nivelul scăzut al precipitaţiilor ar putea afecta randamentele culturilor de vară, de la orez la boabe de soia, ceea ce va duce la creşterea preţurilor şi la un nivel ridicat al inflaţiei pentru produsele alimentare.